Meest voorkomende redenen

Door armoede, geweld of criminaliteit zien gezinnen soms geen andere uitweg dan te verhuizen naar een ander gebied. Ze hebben ergens anders werk gevonden of gaan op zoek naar betere leefomstandigheden. Meestal gebeurt dit in overleg met onze partnerorganisatie. De medewerkers vertellen dan dat de steun stopt als de school op de nieuwe plek niet is aangesloten bij het sponsorprogramma. Gelukkig zien veel ouders het belang van onderwijs in, en gaan ze op zoek naar een andere school.

Soms vertrekt een gezin plotseling. Het nieuwe adres is dan niet bij onsbekend, waardoor het ook niet mogelijk is om een afscheidsbrief te sturen.

De jongere heeft zijn/haar diploma behaald van het vakonderwijs, hoger onderwijs of de universiteit. Hij/zij heeft nu de juiste kennis en vaardigheden om aan het werk te gaan. We hopen dat de jongere werk vindt dat past bij de interesses, en wensen hem/haar een mooie toekomst!

Soms stoppen kinderen met onderwijs wanneer ze hun basisschool of middelbare school afronden. We zien dit vaak in Haïti. De armoede is hier zo groot dat kinderen willen bijdragen aan de inkomsten van hun gezin. Dit past bij de sterke familiecultuur in het land, maar is vaak een beslissing genomen vanuit kortetermijndenken. De medewerkers van onze partnerorganisaties gaan hierover met het kind en de ouders in gesprek en benadrukken dan het belang van onderwijs voor de lange termijn.

De maximumleeftijd om deel te nemen aan het sponsorprogramma is 22 jaar. De meeste jongeren hebben op die leeftijd hun opleiding afgerond, anderen zijn bijna klaar. Als de maximum leeftijd is bereikt, verlaat een jongere het programma om een jong kind de kans op onderwijs te geven.

22 jaar is een leeftijd waarop een jongere goed in staat is om zelfstandig te functioneren. Uiteraard kijkt Woord en Daad samen met de partnerorganisatie of dit in de context van het land ook mogelijk is. Vaak heeft de partner een budget om de verdere opleiding te betalen of gaat de jongere zelf op zoek naar een bijbaan. Voorop staat dat de jongere zijn/haar opleiding kan afronden!

De economische situatie van een familie gaat soms zodanig vooruit dat sponsoring niet meer nodig is. Met een stabiel inkomen kan het gezien zelf voorzien in de basisbehoeften en schoolkosten. De sponsoring stopt, en zo komt er plek om een ander kind dat nog wel in extreme armoede leeft toe te laten tot het sponsorprogramma.

Soms zijn er omstandigheden waardoor een kind geen onderwijs meer kan volgen. In Haïti, Guatemala en Colombia kan de onveiligheid in de woonomgeving van het kind zo groot worden dat het kind niet meer veilig de straat op kan. Vaak wordt de school dan (tijdelijk) gesloten. Is de situatie uitzichtloos, dan moeten we helaas besluiten om de sponsoring te stoppen.

Kinderen die op een overheidsschool zitten, volgen ’s middags aanvullend onderwijs op het centrum van onze partnerorganisatie. Dit vraagt extra inzet van de ouders, want zij moeten hun kind daar naar het centrum brengen. Soms lukt dit niet meer vanwege het werk van de ouders of andere verplichtingen. Medewerkers van onze partnerorganisaties gaan dan met de ouders in gesprek om te kijken naar alternatief vervoer. Wordt er geen passende oplossing gevonden, dan stopt de sponsoring. Het kind blijft wel gewoon onderwijs op de overheidsschool ontvangen.

 

School succesvol afgerond

Jaarlijks verlaten zo’n 1.100 kinderen het sponsorprogramma met een diploma op zak. Een deel van deze kinderen studeert verder op een school buiten het sponsorprogramma. Ze gaan naar het vakonderwijs of volgen een universitaire studie. Anderen gaan op zoek naar een baan, of hebben al werk gevonden.

In principe kunnen sponsors een kind steunen tot het 22 jaar is. Op deze leeftijd hebben de meeste jongeren hun opleiding afgerond. Is dit niet zo, dan kijken we samen met de partnerorganisatie hoe we het laatste deel van de opleiding kunnen bekostigen.

Uiteraard delen we dit nieuws met u. Ook geven we u de mogelijkheid om een afscheidsbrief sturen.

Vroegtijdig uit het programma

Helaas lukt het niet alle kinderen om het sponsorprogramma met een diploma te verlaten. Zij gaan vroegtijdig uit het sponsorprogramma. Soms net voor het einde, maar het kan ook gebeuren dat een kind binnen een jaar al stopt. Hierboven leggen we de meestvoorkomende redenen uit.

Heeft uw sponsorkind het programma verlaten? Dit kan veel vragen oproepen, en misschien ook wel teleurstelling. Het is dan goed om te weten dat het onderwijs vaak niet stopt. Ruim 55% van de kinderen gaat naar een school buiten het sponsorprogramma van Woord en Daad. Zo kan het toch verder werken aan een hoopvolle toekomst.

Uiteraard sturen we u een bericht als het kind dat u steunt het programma verlaat. Vaak kunt u dan nog een afscheidsbrief kunt sturen. Ook geven we u de mogelijkheid om een nieuw kind te steunen. Ieder kind telt!

Altijd in gesprek

In de landen waar de kinderen wonen, worden beslissingen anders genomen dan in Nederland. De dagelijkse uitdagingen zijn groot en vaak durft men niet verder te kijken dan de dag van morgen. Zodra de medewerkers van onze partnerorganisaties merken dat het niet goed gaat, gaan ze in gesprek gaan met het kind en de ouders. Wat speelt er bij dit gezin? Is er extra begeleiding nodig? We proberen de ouders altijd te steunen en te overtuigen van het belang van onderwijs, maar uiteindelijk beslissen het kind en de ouders zelf of ze het sponsorprogramma verlaten.

Ook vóór deelname aan het sponsorprogramma gaan de medewerkers al in gesprek met het gezin. We lichten het belang van ouderbetrokkenheid toe en tijdens de sponsoring worden ouders actief betrokken bij de sponsoring van hun kind. Hiermee verkleinen we de kans dat een kind vroegtijdig stopt.

“Het sponsoren van een kind is als het planten van een mosterdzaadje. U geeft niet alleen, u investeert!”
Miftah Seid Voormalig sponsorkind, nu arts

Sponsoring blijft waardevol

De kinderen groeien op in een complexe en kwetsbare situatie. Iedere maand dat u een kind kunt steunen, draagt bij aan de hoopvolle toekomst van dit kind. Door uw bijdrage krijgt het kind goed christelijk onderwijs, en ervaart het kind dat er iemand in Nederland is die aan hem/haar denkt. Dit heeft impact! Veel jongeren die uit het sponsorprogramma zijn gegaan, willen later toch een bijdrage leveren aan het programma. Ze zetten zich bijvoorbeeld in als vrijwilliger, vertaler of ze geven bijles.

We krijgen vaak te horen van (voormalig) sponsorkinderen dat zij zich enorm gesteund voelden door de brieven, de aandacht en het gebed van hun sponsor. Deze aandacht maakt het verschil in het leven van veel kinderen die in uitzichtloze situaties opgroeien. Dit nemen ze mee in hun verdere leven. En het belangrijkste: ze hebben het Evangelie van Jezus Christus gehoord!

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact met ons op.

Jaco Ottevanger Programmaleider Onderwijs