Trots laat Lisbeth Fabiola Medina Remolina (38 jaar) de taart zien die ze net heeft gemaakt. Het is een vrolijke verjaardagtaart, duidelijk voor een kinderverjaardag. Nu het werk klaar is, heeft ze tijd om haar verhaal te vertellen. We ontmoeten haar in San José del Guaviare, waar het gezin sinds de coronapandemie naartoe verhuisde vanuit Bogotá.
‘Door de pandemie is het heel lastig om alle contacten te onderhouden en thuis onderwijs te volgen.’ De impact van de pandemie gaat verder. Samen met haar man besluit Lisbeth te verhuizen naar San José del Guaviare, een stad zo’n 300 kilometer hemelsbreed ten zuiden van Bogotá.
Getroffen door een ziekte
Hier werd Lisbeth geboren en groeide ze de op. Als achtjarig meisje wordt Lisbeth ziek. Het ziekenhuis in de stad kan niet de juiste behandeling bieden. Lisbeth wordt doorverwezen naar het ziekenhuis in Bogotá. In diezelfde periode strand het huwelijk van haar ouders. Als Lisbeth terugkeert naar huis gaat ze bij haar moeder wonen.
Terug naar Bogotá
Ze pakt de draad weer op en gaat naar school. Daar ontmoet ze haar man. ‘We hebben drie prachtige kinderen van 16, 12 en 6 jaar,’ vertelt ze. Haar jongste zoon heeft het syndroom van Down en heeft veel zorg nodig. Om economische redenen verhuisd het gezin naar Bogotá.
Daar krijgt Lisbeth de kans om de bakkersopleiding te volgen aan de vakschool van Conviventia. Samen met deze partner ondersteunt Woord en Daad jongeren naar werk. Dat doen we door vakonderwijs te bieden, te ondersteunen bij het vinden van werk en via het Job Booster-concept. Lisbeth schrijft zich in voor een vakopleiding.
Zorg en werk combineren
‘Onze jongste zoon heeft veel zorg nodig, daarom wilde ik een beroep leren dat ik vanuit huis kan doen.’ Door economische omstandigheden en de gezondheid van haar zoon is het lastig om de lessen te volgen. De docenten en haar klasgenoten moedigen Lisbeth aan om vol te houden. ‘Ik ontmoette verschillende alleenstaande moeders, tieners en mensen uit andere steden en we droomden allemaal van een beter leven.’
Bakkerij in San José
Door de coronapandemie wordt in 2020 het onderwijs op afstand gegeven. Daardoor is het lastiger om contact te houden met klasgenoten en het online onderwijs is een uitdaging. Daar bovenop besluit het gezin terug te gaan naar San José del Guaviare. Terug in haar geboorteplaats brengt Lisbeth de lessen direct in praktijk. Ze opent een bakkerij waar ze brood, koekjes en gebak maakt. Ze verkoopt de producten aan haar buren.
‘Ik wil specialiseren in gebak. Alles wat ik geleerd heb is van grote waarde en een zegen. Ik ben dankbaar voor de opleiding die ik kon volgen. Het gaat goed met me. Ik wil me onderscheiden door de kwaliteit van mijn producten en ik hoop mijn klantenkring te kunnen uitbreiden.’