Hard werken loont, zo ontdekte Meena. De jonge vrouw uit Bangladesh werkt snel en goed, waardoor ze vaak extra verdiend door de bonus die is afgesproken. Dat haar werkgever verder kijkt dan alleen salaris blijkt uit de goede secundaire arbeidsvoorwaarden die de werknemers krijgen aangeboden. De bonus is een mooie aanvulling op het basissalaris. Meena kreeg deze baan dankzij een training via Job Booster.
Meena groeide op in een gezin in het noorden van Bangladesh en ze ging naar school. Toen de coronapandemie het leven stilzette, besloten haar ouders dat ze moest trouwen. De toen 19-jarige Meena trad in het huwelijk en stopte met haar opleiding.
Een nieuwe familie
Samen met haar man woont Meena bij haar schoonfamilie. Het is een hardwerkende familie en iedereen verdient een inkomen. Haar man werkt in een winkel. Haar schoonvader is timmerman en haar zwager werkt in de kledingindustrie in de hoofdstad Dhaka. Meena’s schoonmoeder werkt in het huishouden en maakt stoffen van natuurlijke materialen. Haar schoonzus heeft kleine kinderen en werkt daarom vanuit huis.
Toen Meena in het gezin kwam, werkte ze vooral in het huishouden. Daarnaast zorgde ze voor wat kippen en zo nu en dan helpt ze haar schoonmoeder met het maken van stoffen. Tot een buurvrouw vertelt over CHP, een fabriek in de buurt van het dorp waar decoratiematerialen gemaakt worden van natuurlijke vezels. De fabriek groeit snel en zoekt personeel.
Job Booster Bangladesh
Meena’s man moedigt haar aan om in de fabriek te gaan werken. Als ze allebei een baan hebben, kunnen ze sparen voor hun toekomst. Het jonge echtpaar wil graag een stuk grond kopen en een winkel openen.
Job Booster Bangladesh, een samenwerking van Woord en Daad en CCDB om jongeren te ondersteunen naar een waardig inkomen, is verantwoordelijk voor de training van het nieuwe personeel van CHP. In 2022 begonnen we met de training van de eerste werknemers. CHP had 800 arbeidsplaatsen waarvoor nieuw personeel geworven werd. Aan Job Booster de opdracht om deze nieuwe medewerkers te trainen voor het werk dat ze gaan doen.
Werk voor vrouwen
In totaal trainde Job Booster 642 mannen en vrouwen voor het werk in de fabriek. Tijdens de training leren de vrouwen om decoratiematerialen te maken met de verschillende machines in de fabriek. Daarnaast krijgen ze een training in life skills. Deze training richt zich meer op de persoonlijke ontwikkeling en sociale vaardigheden van de werknemers. Aan het einde van het traject zien we dat niet alle getrainde vrouwen daadwerkelijk een contract tekenen bij de fabriek. Zo nam een aantal vrouwen een baan in andere fabrieken aan.
Meena blonk uit tijdens de training. De goedlachse jonge vrouw haalde de beste resultaten van de groep. Sinds het najaar van 2022 werkt Meena als naaister voor CHP. Dagelijks gaat ze op de fiets naar het werk. Dat is ongebruikelijk in de cultuur, maar Meena is trots op haar tweewieler. Ze gebruikte de fiets al toen ze bij haar ouders woonde.
Salaris en bonus
CHP betaalt de werknemers een goed salaris en biedt goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo hebben alle medewerkers een levensverzekering en wordt het salaris doorbetaalt tijdens een zwangerschapsverlof. De vrouwen verdienen een basissalaris en op basis van hun prestaties kunnen ze een bonus verdienen. De hardwerkende Meena verdiende dankzij de bonussen die ze kreeg in de afgelopen maanden 4.500 taka (38 euro) per maand. Het minimumloon in Bangladesh staat op 25 euro per maand. Met het geld dat ze verdiende kocht ze een gekleurde sari. Trots laat Meena de kleding zien.
Haar baan gaf Meena hoop voor de toekomst. Door hard te werken kan ze sparen en samen met haar man toewerken naar hun droom. Tegelijk ziet Meena nog kansen. Ze vertelt dat ze graag meer wil leren over de naaimachine en hoe ze die kan repareren. Haar schoonzus zou ook graag in de fabriek werken, maar door de zorg voor haar kinderen gaat dat niet. Wel staat ze geregistreerd bij CHP en kan ze vanuit huis werken. Daarmee heeft ze een baan met de vrijheid om de zorg voor haar kinderen te combineren met geld verdienen. Bij een opslag in het dorp haalt ze materialen waarmee ze onder andere manden vlecht. Per mand krijgt ze betaald, wat haar een aanvulling op het inkomen van haar man oplevert.