Osman, Samitigie en Fatmata lopen elke dag anderhalf uur naar school, samen met nog 20 kinderen uit het dorp. Hun moeder Fatmata Coniëh loopt het eerste stuk met hen mee. Dat Osman, Samitigie en Fatmata elke dag naar school kunnen is te danken aan een klein nootje. De cashewteelt veranderde het leven van het gezin.
Fatmata Coniëh, moeder van het gezin en getrouwd met Unisa, startte negen jaar geleden met de teelt van cashews. ‘Daarvoor verbouwden we alleen rijst en was het leven zwaar. We waren arm,’ blikt ze terug. Ze verbouwt ook andere gewassen, maar de jonge boerin steekt de meeste energie in de cashews. ‘Een zakje van zo’n honderd gram levert een euro op, dat is veel geld.’
‘Cashews leveren veel op’
Het geld dat ze verdient met de cashews veranderde het leven van het gezin. ‘Na de eerste oogst zagen we gelijk verandering, omdat de cashews veel geld opleverden. In het verleden was het moeilijk, bijvoorbeeld als de kinderen ziek waren, en onze kinderen konden niet naar school. Nu gaan ze naar school, dankzij de cashewnoten-oogst. We danken God voor de cashew.’
Exportkansen voor cashewboeren
Ook andere boeren in Sierra Leone hebben de cashews ontdekt. De afgelopen jaren zijn er veel bomen geplant. Woord en Daad werkt samen met lokale partners om de boeren toegang te bieden tot de internationale markt. De boeren worden getraind, zodat ze kennis hebben van de cashewteelt en hun oogst kunnen optimaliseren. Via coöperaties verkopen de boeren gezamenlijk de cashews. We werken samen met een exporteur die de noten koopt tegen een eerlijke prijs.
‘Ik wil leren lezen en rekenen’
In het dorp geeft Fatmata leiding aan een vrouwengroep. ‘We zien het belang van cashewnoten en willen daarom meer bomen planten. We hebben ook meer opslagruimte nodig,’ verwoordt ze haar ambities als leider. Een oude droom is de tuinen verder uit te breiden en alle kinderen naar school te sturen. ‘Ook zou ik graag meer willen leren over de handel, en het liefst zelf kunnen lezen en rekenen. Dat heb je wel nodig als je gaat handelen.’
Over Cashing in on Cashew
Cashewboeren worden getraind in duurzame cashewteelt. Via de exporteur hebben zij toegang tot de wereldmarkt. Om concurrerend te zijn moeten de boeren samenwerken in coöperaties. De teelt is praktisch biologisch, daarom investeren we in een certificering van de coöperaties. De biologische markt levert structureel een betere prijs op. Op dit moment is er geen verwerkingsfabriek voor cashews in het land, maar op termijn willen we onderzoeken of het rendabel kan zijn om in Sierra Leone de cashews te verwerken.