‘Toen ik voor het eerst op de radio hoorde over deze ziekte, gaf ik er weinig aandacht aan. Ik dacht dat het een ziekte in de stad was en dat het niet in zo’n afgelegen gebied zou komen,’ vertelt Bule Woticha uit Ethiopië. De 45-jarige vrouw woont samen met haar dochter Tahir Bonte en haar anderhalf jaar oude kleinzoon in de afgelegen regio Senbatu Shalla.
Maar het virus kwam wel naar de regio. ‘Toen teams van de regering de regio bezochten om voorlichting te geven, begreep ik hoe gevaarlijk de pandemie is en werd ik bang.’ Voor veel inwoners van Shalla kent het leven sowieso al grote uitdagingen. Senbatu Shalla is een droog gebied waar schoon drinkwater nauwelijks beschikbaar is. De mensen drinken vervuld oppervlaktewater of lopen grote afstanden om schoon water te kopen. Dat kost hen een groot deel van hun inkomen. Water is hier alleen om te drinken, niet om mee te wassen.
Schoon drinkwater voor Shalla
Samen met lokale organisaties werkt Woord en Daad aan schoon en betaalbaar drinkwater voor deze mensen. In de eerste helft van 2020 is een diepe put geboord in de hooglanden, enkele tientallen kilometers buiten Shalla. Hier spuit fris, schoon water uit de grond. In de volgende fase werken we aan pijpleidingen waardoor het water naar Shalla stroomt. Maar het coronavirus wacht niet tot er water beschikbaar is om de handen mee te wassen.
Mondkapje?
Bule had nog nooit een mondkapje gezien, maar zelfs als er mondkapjes beschikbaar zouden zijn in de regio, zou Bule zich geen mondkapje kunnen veroorloven. Samen met lokale partners zette Woord en Daad een speciaal project op om in de regio duizenden mondkapjes, liters handgel en stukken zeep uit te delen en voorlichting te geven over hygiëne.
Gewend aan nieuwe normaal
Naast het verstrekken van mondkapjes, zeep en handgel is er voorlichting gegeven. ‘We leerden over andere belangrijke manieren om ons te beschermen tegen de ziekte.’ De lokale autoriteiten stelden onder andere een mondkapjesplicht in om de verspreiding te voorkomen. In het begin voelde het vreemd om met een mondkapje het huis uit te gaan, maar de mensen wenden aan het ‘nieuwe normaal’. ‘Niemand gaat meer naar buiten zonder mondkapje.’