In juni zijn drie demonstratiepercelen aangelegd in Burkina Faso. Op de demovelden onderzoeken we de combinatieteelt van mais en soja in de praktijk. De maisboeren kunnen hier met eigen ogen zien wat een andere manier van werken oplevert. De demovelden zijn te vinden op de akkers van drie FairMaize-boeren in Diallo (provincie Ziro), Bieha en Boala (provincie Sissili).
Burkinese kennis
Met het project Fair Maize ondersteunen lokale organisaties ODE en ADS samen met Woord en Daad maisboeren. We bieden hen onder andere zaad en kunstmest op krediet. Ook trainen we de boeren om hun oogst te optimaliseren. Toch zien we dat de maisteelt relatief kwetsbaar is voor onder andere droogte, ziektes en verlies van vruchtbaarheid van de bodem.
Daarom starten we samen met een onderzoeksinstituut uit Burkina Faso een onderzoek naar verduurzaming van de maisteelt. We willen daarbij de lokale kennis gebruiken om de boeren te ondersteunen.
Bekijk de werkzaamheden om het demoveld in Diallo aan te leggen.
Soja en mais: win-win-win-situatie?
Op de demovelden onderzoeken we onder andere hoe de teelt van soja en mais op hetzelfde perceel de opbrengst van beide gewassen stimuleert. Soja kan een gunstig effect hebben op de bodem, waardoor er minder kunstmest nodig is om mais te verbouwen. Daarnaast is soja een laag gewas waardoor de bodem beter beschermd is tegen erosie. Ook verwachten we dat de combinatie van soja en mais de boeren een goed inkomen oplevert.
Met de demovelden zijn we gestart met het onderzoek in de praktijk. Elk perceel is opgedeeld in vier kleine percelen van 400m2. Op elk veld wordt een ander gewas of andere aanpak gedemonstreerd. Op het eerste veld staat mais, op het tweede een combinatie van mais en soja, op het derde veld alleen soja en op het vierde veld cowpeas.
Als de resultaten positief zijn, zullen we boeren stimuleren om soja en mais op hetzelfde perceel te verbouwen. Nu al kunnen de boeren de demovelden in de dorpen bezoeken om met eigen ogen te zien hoe het onderzoek verloopt en welke voordelen er zijn.