Oogst de toekomst

Mais en cowpeas zijn basisvoedsel voor de mensen in Burkina Faso. Cowpea, ook wel koeienboon of zwarte ogenboon genoemd, is een peulvrucht. Het is een hoogwaardig plantaardig eiwitproduct en groeit in erg droge gebieden. Samen met lokale partnerorganisaties ondersteunen we boeren  om hun oogst te optimaliseren. Dat doen we in de provincies Sissili, Ziro en Kénédougou in het zuiden en westen van het land.

Boerengroepen

Via coöperaties volgen de boeren trainingen en kunnen ze op krediet goed zaad, (kunst-)mest en  eventueel gewasbeschermingsmiddelen aanschaffen. Na de oogst betalen ze de lening terug. Tijdens de training leren de boeren onder andere hoe zij de opbrengst van hun land kunnen optimaliseren met goede en duurzame landbouw-praktijken.

We ondersteunden vrouwelijke boeren om spaargroepen te vormen.  Met zo’n 25 leden per groep sparen de vrouwen door wekelijks een bedrag in een kist te leggen. Met het gespaarde geld of door een lening af te sluiten bij de groep kunnen de vrouwen investeringen doen. De spaargroepen hebben zich bewezen. Boeren spaarden bijvoorbeeld om kleine bedrijfjes op te zetten, of om het schoolgeld van kinderen te betalen.

 

Bekijk de video op het veld van Mariam Coulibaly

Samenwerking in de keten

De boeren verkopen de maïs en cowpeas aan ADS, een verwerkingsfabriek. ADS betaalt de boeren een goede prijs. De fabriek investeert om door te groeien naar een verwerkingscapaciteit van 10 ton per dag voor zowel mais als cowpeas. Dat biedt kansen voor boeren. Via de trainingen binnen Fair Maize leren de boeren hoe ze de kwaliteit kunnen leveren die de fabriek nodig heeft.

Resultaten

De resultaten van de samenwerking en de trainingen in de afgelopen 3 jaar zijn boven verwachting. In plaats van 1.500 boeren konden we 2.642 boeren ondersteunen. De productie van deze boeren is 3 maal hoger dan de gemiddelde productie in Burkina Faso. Dit zorgde voor een stijging van de bruto omzet per boer van 400% in plaats van de geplande 100%! Deze resultaten hebben grote impact op de boeren en hun families. Samen met onze partners willen we deze resultaten voor meer boeren en hun families realiseren.

Doelstellingen

  • Boeren vergroten hun oogst op een duurzame manier

Ja, ik draag bij aan verandering

U kunt bijdragen via het formulier op de volgende pagina. Of door uw gift over te maken via: IBAN NL64 RABO 0385 4870 88, eventueel onder vermelding van dit specifieke project.

Structurele giften zijn heel belangrijk voor de voortgang van ons werk. Hartelijk dank voor uw bijdrage.

Fair Maize is onderdeel van Agrarische ontwikkeling