Eind oktober waren er grote demonstraties in Tsjaad tegen de regering. Onder andere in de hoofdstad N’Djamena ging de bevolking de straat op. Tegelijk staan delen van de stad onder water na zware regenval. Wat is er aan de hand? En wat is de impact op onze projecten?
Wat is de achtergrond van de demonstraties?
In april 2021 overleed de president van Tsjaad nadat hij was neergeschoten tijdens een veldbezoek aan de militairen die in het noorden van het land tegen rebellen strijden. Een militaire regering nam daarna de macht over en beloofde een overgangsperiode van 18 maanden, waarna democratische verkiezingen georganiseerd zouden worden. Die overgangsperiode liep op 20 oktober 2022 af, maar democratische verkiezingen zijn niet georganiseerd. De militaire regering verlengde de overgangsperiode met twee jaar.
Hoe verliepen de demonstraties?
In reactie op de verlenging van de overgangsperiode naar democratische verkiezingen waren er op vrijdag 21 oktober 2022 grote demonstraties in vier grote steden in Tsjaad. Ook in de hoofdstad N’Djamena en in Moundou gingen mensen de straat op. Vier oppositiepartijen riepen op om te demonstreren. Zij roepen de militaire regering op het einde van de 18 maanden transitieperiode te respecteren en democratische verkiezingen te organiseren.
De demonstraties liepen echter uit de hand. Ordetroepen kwamen met groot materieel de straten in gereden. Ze zetten traangas in en schoten op de demonstranten. Meer dan 100 mensen stierven en ruim 300 demonstranten raakten gewond. Veel mensen zijn gearresteerd door het leger en de politie. De leiders van de oppositiepartijen zijn ondergedoken en de demonstranten zijn sinds vrijdag thuisgebleven. De regering stelde een avondklok in, telefoons worden afgeluisterd, het internet wordt regelmatig afgesloten en er zijn veel leger- en politiecontroles in de grote steden. De sfeer in de steden is gespannen.
En een deel van N’Djamena staat onder water, wat is er aan de hand?
Door de hoofdstad stromen twee rivieren. Deze rivieren zijn na zware regenval buiten hun oevers getreden, waardoor grote delen van N’Djamena onder water staan. Woonwijken staan onder water en inwoners van deze wijken zoeken veiligheid in hoger gelegen delen van de stad. De overheid heeft de noodtoestand afgekondigd.
Het hoge water raakt ook de projectmedewerkers van Job Booster en Onderwijs. Sommigen hebben hun huizen moeten verlaten en zijn met hun gezinnen en kinderen naar andere delen van de stad gevlucht. Nadine, de secretaresse van Job Booster, woont sinds een week bij vrienden in een andere wijk. Hal, de project manager, moest afgelopen zondag zijn huis ontvluchten nadat een dam doorbraak in de buurt van zijn woonwijk. Zijn huis staat onder water, maar gelukkig is het nog niet ingestort. De meeste andere huizen in zijn woonwijk, zijn helaas wel ingestort. Hal woont nu met zijn gezin op zijn stuk land 35 kilometer buiten de stad. Gelukkig zijn er tot nu toe geen gewonden gevallen.
Wat zijn de gevolgen voor het Job Booster en Onderwijs project?
Het lokale projectteam van Job Booster zet zich in om het werk zo veel mogelijk doorgang te laten vinden, maar gezien de gespannen situatie en de overstromingen kunnen niet alle geplande activiteiten effectief uitgevoerd worden.
De straten rondom het opvangcentrum van onze partnerorganisatie FDB waren ook onder water gelopen, maar gelukkig heeft het water zich inmiddels wat teruggetrokken. Als gevolg van de overstromingen is veel oogst mislukt en is rode gierst bijvoorbeeld 2,5 keer zo duur geworden. Deze prijsstijgingen baren onze lokale medewerkers grote zorgen, maar we zijn dankbaar dat de kinderen in het opvangcentrum veilig zijn en onderdak, onderwijs en begeleiding ontvangen. De medewerkers hebben extra maaltijden ingekocht en de beveiliging is opgeschroefd. Momenteel is het bijna niet mogelijk om de stad N’Djamena in en uit te komen. Hierdoor is het moeilijk om de kinderen en families in de stad te bereiken, maar de lokale medewerkers proberen contact te houden via de telefoon.