Sri Lanka wordt wel de ‘parel van de Indische Oceaan’ genoemd. Het eiland is anderhalf keer zo groot als Nederland, maar heeft een veel diverser landschap. Van bergen tot koraalriffen, van vruchtbare akkers tot woestijngebieden. Maar dit prachtige land kennen we ook van de twintig jaar durende oorlog van de Tamiltijgers tegen de regering. Na meer dan 25 jaar van geweld eindigde het conflict in mei 2009, toen regeringstroepen het laatste gebied in beslag namen dat gecontroleerd werd door Tamil Tijger-rebellen.
Sri Lanka is een ontwikkelingsland waar een deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Dit geldt vooral voor het platteland waar meer dan tachtig procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Vooral de situatie in het noorden en oosten is er slecht door de effecten van de burgeroorlog. Daarnaast heeft de tsunami van 2004 zijn sporen achtergelaten. Zeker dertigduizend mensen zijn overleden en anderhalf miljoen mensen werden dakloos.
Het eiland viel na de 16e eeuw onder Portugese en Nederlandse invloed. Na bijna 150 jaar Brits bestuur werd het in 1948 onafhankelijk. De belangrijkste talen zijn het Sinhala, Tamil en Engels. De meerderheid van de bevolking is boeddhist, zo’n 8 procent christen.