Contact
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
In seizoen 2 van Werelddelen – de Podcast gaan Reinke Oorbeek en Jacoline de Kruijf in gesprek met een gast en een collega over onderwerpen die spelen in de ontwikkelingssamenwerking.
Wil je de afleveringen van seizoen 1 terugluisteren?
Het sponsorprogramma heeft als slogan: ‘Voor een hoopvolle toekomst’. Maar zijn kinderen in onze projecten echt hoopvol? En zo ja: over wat voor soort hoop spreken we dan, en hoe is dat te meten? In het Hope-project onderzoeken we dit. Steven van den Heuvel, Hoofddocent systematische theologie aan de ETF Leuven en onderzoeker van het Hope-project legt uit hoe hoop gemeten wordt en welke conclusies eruit getrokken kunnen worden. Zo is uit het onderzoek duidelijk geworden dat sponsorkinderen hoop hebben omdat er mensen achter hen staan die hen steunen. Collega Wim Blok vertaalt het onderzoek naar ons eigen sponsorprogramma en de lessen die we eruit kunnen halen om ons sponsorprogramma te verbeteren. Meer informatie over The Hope Project, of wilt u zelf meten hoe hoopvol u bent? Kijk dan op www.thehopeproject.nl en vul de Hope Barometer in.
Werk heeft in onze calvinistische traditie grote waarde. En dat is mooi, zeggen Dr. Ir. Jan van der Stoep (Bijzonder hoogleraar Christelijke filosofie) en MSc. Rina Molenaar (directeur Woord en Daad). Maar tegelijkertijd lopen we hier in het Westen het gevaar om onze identiteit te veel te laten bepalen door ons werk. ‘We hebben het hier over zingeving. Het is dan net of wij zingeven aan het werk. Maar volgens mij ontvang je ‘zin’. De wereld is zinvol en door te werken mag je meedoen in die zinvolle wereld,’ zegt Jan van der Stoep. Rina vult aan: Bij zingeving draait het dus niet om jezelf, maar om die ander, die naast je staat in deze wereld. Denken wij hier in Nederland soms bij ‘werk’ te veel aan onze eigen carrière?
… een gouden duo? We horen de discussie in politiek Nederland steeds vaker: welke rol moet (en mag) religie spelen in ontwikkelingssamenwerking? Kunnen ze elkaar versterken, of kun je ze beter scheiden? Woord en Daad is een christelijke organisatie die altijd op het raakvlak heeft geopereerd. Maar leg je jezelf daarmee beperkingen op? Volgens collega Jacob Jan Vreugdenhil (programmaleider Duurzaam Water) en Charlotte Ariese (Adviseur en Onderzoeker bij Prisma) is juist het tegenovergestelde waar: religie is verweven met al het werk wat je doet, dus je kunt het niet scheiden. Jacob Jan: ‘Juist in de landen waar wij werken is religie een onderdeel van het dagelijkse leven, daar valt deze discussie helemaal in het niet.’
‘Hoe staat het eigenlijk met onze liefde voor de natuur?’ De eerste vraag van deze podcast zet direct de toon. Met welke ogen kijken wij naar de schepping om ons heen? En heeft dat een verband met onze afhankelijkheid van de natuur? Nu we veranderingen zien in de natuur, in het weerbeeld en de voorspelbaarheid daarvan, hoe reageren we daar dan op? Zien we verschillen met landen als Benin en de Filipijnen, waar deze veranderingen veel meer impact hebben? En kunnen we daar wat van leren? Luister nu naar de nieuwe podcast, met Kees Verrips (Directeur Imkerij De Werkbij) en collega Antonie Treuren (programmaleider Inclusieve Agribusiness).
‘Het was iedere keer heftig om ernstig ondervoede kinderen te zien die het ziekenhuis binnen werden gedragen. Gelukkig knapte een deel van hen op en verlieten ze na vier weken weer het ziekenhuis. Maar wie geeft mij dan de garantie dat ze er over een maand niet weer zijn, in precies dezelfde situatie?’ Dat is waar noodhulp om moet draaien volgens Edwin Visser (directeur programma’s ZOA) en Renate Bode (projectleider Noodhulp Woord en Daad): het weerbaar maken van de bevolking tegen rampen als droogte en stormen. Maar zorg je daarvoor, hoe maak je in samenwerking de juiste keuzes? Luister nu naar de nieuwste podcast!
Het land ligt weer in puin. De president is vermoord, gewelddadige bendes hebben veel invloed en de rust lijkt ver te zoeken. In Haïti, het armste land van het westelijk halfrond is het opnieuw ‘niet best’. Maar volgens Marcel Catsburg en Vena Nieuwelink zetten we daar te vaak een punt. Marcel Catsburg woonde jaren in Haïti en schreef recent het boek ‘Grond zonder rust’. Hij neemt ons in deze podcast mee in de geschiedenis van dit ingewikkelde land. Maar ook een land vol solidariteit en veerkracht. Vena Nieuwelink, als Haïtiaanse woonachtig in Nederland, ziet daar de toekomst van haar mooie land: ‘Samen staan we sterker’, zoals op de Haïtiaanse vlag staat. Waar ligt de hoop voor Haïti? En wat kunnen wij doen voor deze veerkrachtige mensen aan de andere kant van de oceaan? Luister nu de podcast!
Twee enthousiaste en nieuwsgierige interviewers nemen je mee in de verhalen. Scherp op de inhoud en met oog voor het verschil voor die ene. Het grote plaatje of soms juist de details. We proberen de vragen te stellen die jij op het puntje van je tong hebt liggen bij het luisteren.
Heb je tips, suggesties voor onderwerpen of een vraag die je graag in de podcast beantwoord wilt zien? Stuur Jacoline en Reinke een berichtje via podcast@woordendaad.nl
Podcast host
Podcast host
Wil je een mailtje zodra er een nieuwe aflevering online is?
Schrijf je hieronder in en ontvang verse afleveringen met extra achtergronden direct in je mailbox.
Bedankt voor uw betrokkenheid!
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer
Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.
Privacybeleid | Sluit deze meldingU krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!