fbpx

Banen in de booming economie van Ethiopië

Ethiopië staat bekend als de snelst groeiende economie in de Hoorn van Afrika. Desondanks leven miljoenen mensen in armoede. Woord en Daad ondersteunt samen met Hope Enterprises honderden jongeren op vakopleidingen, maar we gaan ook een stap verder en ondersteunen hen naar werk. Want een diploma is nog geen inkomen.

Woord en Daad zet zich samen met lokale partnerorganisaties al jaren in voor scholing en werk voor de jonge, kansarme Ethiopiërs. We bieden vakopleiding en arbeidsbemiddeling aan. Werk geeft de jongeren eigenwaarde. Ze zijn daarmee niet meer afhankelijk van anderen, maar kunnen juist voor andere zorgen.

Op twee fronten zet Woord en Daad zich in om jongeren te ondersteunen naar werk. Enerzijds zetten we in op scholing via de vakscholen anderzijds zoeken we een goede aansluiting met de arbeidsmarkt binnen Job Business Service (JBS). Ook verzamelt het JBS informatie bij werkgevers om de opleidingen te verbeteren.

Vakopleidingen

Woord en Daad heeft een lange relatie met de lokale organisatie Hope Enterprises. Deze organisatie biedt onderwijs van de kleuterschool tot en met de vakscholing. In onder andere Dessie en Gambella staat een vakschool. Daar volgen zo’n 200 studenten een opleiding.  De scholen bieden opleidingen in vijf vakgebieden: elektrotechniek, metaalbewerking, metselen, customer service en accountancy.

Aansluiting arbeidsmarkt

Na de opleiding wacht de arbeidsmarkt voor de jongeren. Het is belangrijk dat de jongeren snel een baan vinden. Veel jongeren vinden zelf een baan. Voor hen die dat niet lukt, bieden de vakscholen ondersteuning op dit gebied via de JBS. Deze dienst koppelt studenten en werkgevers aan elkaar. Meer dan 80% van de studenten vindt binnen zes maanden na zijn/haar afstuderen een baan of start een vervolgopleiding.  Ook verzamelt JBS informatie bij werkgevers om de opleidingen te verbeteren en nog beter te laten aansluiten bij de vraag van de arbeidsmarkt.

De afgelopen jaren leverden de scholen honderden vakmensen af. Ook in de komende jaren willen Woord en Daad en Hope Enterprises kansarme jongeren zicht bieden op een baan en een goed inkomen door een vakopleiding. Steunt u de vakscholen in Ethiopië?

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen