Contact
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
‘Als de oogst weer goed is, koop ik een koe.’ ‘We verbouwden vroeger rijst, dat was een slechte situatie.’ ‘Nu gaan onze kinderen naar school.’ Het zijn drie reacties van cashewboeren uit Sierra Leone. Ze investeerden in cashewbomen. De noten verkopen ze op de binnenlandse markt en hun levens verbeteren. Samen met partnerorganisaties ondersteunt Woord en Daad de ondernemende cashewboeren en bieden we toegang tot de wereldmarkt. Zodat boeren een stabiel inkomen krijgen en in het levensonderhoud van hun families kunnen voorzien.
Sierra Leone is een nieuwkomer in de cashewteelt, maar het land heeft veel potentie. De grond is vruchtbaar, er valt voldoende regen en er is landbouwgrond beschikbaar. Cashews zijn in alle opzichten een gunstig gewas. Na drie jaar geeft de boom voor het eerst vrucht, maar daarna kan de boer 30 jaar lang elk jaar oogsten. Daar bovenop dragen de bomen bij aan het herstel van het landschap.
De laatste jaren zijn er veel cashewbomen geplant, maar de meeste boeren hebben weinig kennis van de cashewteelt. Ook werken de boeren niet samen in coöperaties. Alle boeren verkopen de cashews op de binnenlandse markt. Door de steeds grotere aanvoer van cashews dreigt er overproductie te ontstaan. Het is belangrijk dat de boeren nieuwe afzetmarkten vinden. Samen met partnerorganisaties zetten we in op drie uitdagingen: professionalisering van de teelt, samenwerking in coöperaties en toegang tot de wereldmarkt.
De meeste boeren hebben alleen basiskennis over de cashewteelt. Daardoor hebben de boeren geen optimale oogst en lopen ze geld mis. Ook is het belangrijk om de noten na de oogst goed te laten drogen. Als dat niet gebeurt, gaan de noten rotten in de zakken. De boeren worden getraind in de cashewteelt. Met kennis over de verzorging van de bomen en het drogen van de noten zal de opbrengst van de boeren stijgen en stijgt hun inkomen.
De boeren zijn momenteel nog niet met elkaar verbonden waardoor cashews bij individuele boeren gekocht en opgehaald moeten worden. Door boeren te organiseren kunnen er makkelijker afspraken worden gemaakt over de inkoop. Ook heeft dit veel voordelen voor het trainen van de boeren en het verzamelen van informatie over kwaliteit van de noten. Het organiseren van de boeren dient ook een ander doel. Er is één cashewoogst per jaar, dus is het belangrijk dat de boeren (een deel van) de winst sparen. Daarom worden spaar- en kredietgroepen opgezet in de dorpen. Dit is een laagdrempelige spaarmethode waarbij de boeren zelf bepalen hoeveel ze sparen. Ook kunnen de boeren leningen afsluiten bij de spaargroep voor investeringen of onvoorziene (medische) kosten.
De cashewboeren gebruiken geen synthetische middelen. De noten zijn biologisch, maar om ze ook als biologisch te mogen verkopen, is een certificering nodig. Daarvoor moet onder andere de traceerbaarheid van de noten gewaarborgd zijn. Hiervoor is een administratiesysteem bij de boerengroepen nodig. Die investering is de moeite waard, want biologische cashews brengen structureel meer op dan de conventionele cashews. We ondersteunen de boerengroepen om aan de eisen voor een certifcaat te voldoen. Ook zijn coöperaties belangrijk als verzamelpunt van de cashews waar kwaliteitscontroles uitgevoerd worden.
Een link naar de wereldmarkt is cruciaal voor de sector in Sierra Leone. Om succesvol te zijn op de internationale markt is efficiëntie belangrijk. Ook dat begint bij de boeren en coöperaties. De coöperaties functioneren als een verzamelpunt. Daar worden de gedroogde noten gewogen en ingeladen voor transport naar de exporteur. Traceerbaarheid is belangrijk, zeker voor de biologische cashews. Net als de boerengroepen sluit ook de exporteur aan bij het administratiesysteem.
De exporteur wordt getraind om te werken volgens de Fair Factory principes verantwoordelijkheid, wederzijdse afhankelijkheid, inclusiviteit, leiderschap en openheid. De boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun producten en de werknemers van de exporteur ontvangen een eerlijk salaris. Boeren, werknemers en werkgevers werken in dit concept samen aan een eerlijke keten. Op die manier bouwen we aan een duurzame en eerlijke cashewketen in Sierra Leone.
Lees onze projectupdates en raak op de hoogte van de ontwikkelingen binnen dit project.
Lees onze nieuwsberichten en verhalen over dit project.
Ze zijn allebei in dertigers, ze wonen in hetzelfde dorp, ze hebben een leidersrol, dragen de zorg voor hun gezin en ze verbouwen allebei cashews. De levens van Tejan Issa Bangura (33 jaar) en Sento Tarawallie (30 jaar) hebben veel
Tussen de cashewbomen even buiten het dorp Kutiya in Sierra Leone staat Pa Musa Dumbuya. In zijn hand heeft hij vier oranjerode cashewappels, waaronder een cashewnoot groeit. ‘Ik had nooit gedacht dat ik zoveel geld kon verdienen door een aantal
In 2022 plaatste partnerorganisatie Mel-O 100 bijenkasten bij cashewboeren in Rogbaneh. Met Cashing in on Cashew ondersteunen we, onder andere samen met Mel-O, cashewboeren in Sierra Leone. Met deze 100 bijenkasten startten we een pilot om de impact van bijen
‘Ik was altijd bezorgd of ik mijn cashews wel zou kunnen verkopen. Als dat niet lukte, zou mijn familie honger lijden, want ik kan geen ander werk op het land doen,’ vertelt Pa Amadu Kamara. Maar sinds vorig jaar is
Osman, Samitigie en Fatmata lopen elke dag anderhalf uur naar school, samen met nog 20 kinderen uit het dorp. Hun moeder Fatmata Coniëh loopt het eerste stuk met hen mee. Dat Osman, Samitigie en Fatmata elke dag naar school kunnen
Dauda Kanu (28 jaar) is trots op zijn cashewbomen. Jarenlang kon het gezin moeilijk rondkomen, omdat de rijstoogst nauwelijks voldoende was. Sinds hij investeerde in cashewbomen zijn de inkomsten flink gestegen.
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer
Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.
Privacybeleid | Sluit deze meldingU krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!