fbpx

Colombia: baankansen voor ouders in tijden van crisis

Colombia kent een onrustige geschiedenis, getekend door gewapende conflicten. De arbeidsonzekerheid in het land is groot, maar deze onzekerheid wordt nu versterkt door de coronapandemie. Terwijl hun kinderen thuisonderwijs volgen, zitten de ouders thuis zonder werk. Woord en Daad wil juist nu Colombiaanse ouders stimuleren om hun potentieel te ontwikkelen en de werkgelegenheid aan te pakken.

Als gevolg van de coronapandemie is op dit moment zo’n 60% van de ouders werkloos. Veel ouders werken als dagloners, maar door de lockdown zijn ze hun baan verloren. Geen werk, betekent geen inkomen en vaak geen eten. Onze partnerorganisatie Conviventia wil ouders door middel van training en begeleiding perspectief op een baan te geven.

Begeleiding voor ouders

Door de coronapandemie is de werkgelegenheid niet groot, maar we kunnen de ouders wel alvast voorbereiden op een baan of ondersteunen bij het behouden van hun baan. Met het Job Booster programma leren ouders via opleiding en training soft skills, zoals communiceren, solliciteren, ondernemerschap, discipline, en andere essentiële eigenschappen om een baan te vinden of te behouden.

Daarnaast heeft Job Booster een breed netwerk van uitzendbureaus en job matchers. Soms vragen de omstandigheden om een werkplek dicht bij huis. Dat is bijvoorbeeld voor alleenstaande moeders belangrijk. Ouders met ondernemersambities helpen we om zelf een bedrijfje te starten. Zo kunnen ouders zich alvast oriënteren op een nieuwe baan, na de coronapandemie.

Veiligere thuissituatie door baankansen

Meer dan 100 dagen in lockdown, de onzekerheid van werk en inkomen en de angst voor ziekte zorgen in veel gezinnen voor spanningen en onveilige thuissituaties. Dit heeft grote impact op de mentale en fysieke gezondheid van de kinderen. Vanuit het sponsorprogramma begeleidt Conviventia elk kwartaal 20 gezinnen, maar in deze coronatijd geven zij begeleiding aan maar liefst 125 gezinnen. Ouders met perspectief op een baan zijn minder gespannen, waardoor de kinderen een veiligere thuissituatie hebben en zich beter kunnen focussen op hun schoolwerk.

Bovendien zijn ouders in Colombia verplicht om financiëel bij te dragen aan het onderwijs van hun kind. Conviventia vreest dat veel kinderen, als gevolg van de coronapandemie, het christelijk onderwijs verlaten. Zonder werk en inkomen kunnen ouders de schoolbijdrage immers niet betalen. Woord en Daad zet zich daarom samen met Conviventia in om de ouders perspectief op een baan te geven.

Voor €35,- wordt één ouder voorbereid op terugkeer op de arbeidsmarkt. Een baan biedt een gezin perspectief op een hoopvolle toekomst. Doet u mee?

Een gelukkig gezin

Jhon (42), Albeida (44) en hun kinderen Valeria (16) en Saray (14) vormen een gelukkig gezin, maar de laatste maanden zijn hun omstandigheden snel veranderd. Tot maart dit jaar werkte Jhon bij een bedrijf en verkocht moeder Albeida producten. De kinderen gingen naar school in Cartagena, waar ze christelijk onderwijs ontvangen. Jhon: ‘We verdienden genoeg geld om onderdak, voeding, kleding en het onderwijs van onze kinderen te betalen. Maar dit veranderde tijdens de coronapandemie. Mijn arbeidscontract werd beëindigd en mijn vrouw mocht niets meer verkopen. Nu zitten we zonder inkomen.’ Zijn vrouw Albeida vertelt: ‘We eten nu één maaltijd per dag, zodat we zo lang mogelijk met ons voedselpakket kunnen doen. We hebben de huur van ons huis opgezegd en wonen nu tijdelijk bij vrienden. Onze kinderen volgen thuisonderwijs.’

Jhon en Albeida hopen snel weer aan het werk te kunnen, zodat ze inkomsten hebben en voedsel, onderdak en onderwijs kunnen betalen. Via het Job Booster programma hopen ze hun kans op een nieuwe baan te vergroten.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen