In Ethiopië is er veel vraag naar kippenvlees. Zeker de luxere hotels en restaurants vragen kippenvlees met een goede kwaliteit. Voor veel boeren zijn de kippen echter een bijzaak, één van de activiteiten waarmee ze geld verdienen. Ze hebben weinig kennis over de dieren en het vlees voldoet niet aan de kwaliteitseisen van deze luxehotels en -restaurants. Woord en Daad werkt samen met lokale partners om de pluimveehouders te professionaliseren. Dat is goed voor de boer, goed voor de kip en goed voor de ontwikkeling van de markt.
Veel boeren houden kippen als een bijzaak. Ze verbouwen teff of mais en de eieren en het kippenvlees zijn extra inkomsten. Maar omdat kippen relatief weinig grond nodig hebben, ligt hier een kans voor jongeren en vrouwen om een onderneming te starten. Pluimvee levert een stabiel inkomen.
Op dit moment sterft 15 tot 25 procent van de kippen voordat ze bij de slachterij aankomen. Dat percentage kan (en moet) snel naar beneden door de sector te professionaliseren. Daar hoort hoogwaardig voer en een goede stal bij. We trainen de boeren over het houden van kippen, de faciliteiten die nodig zijn en de gezondheid van de dieren.
De training wordt op drie niveaus gegeven: een basistraining voor startende pluimveehouders, een vervolgcursus om het bedrijf te professionaliseren en een derde cursus om pluimveehouders te ondersteunen en te leren omgaan met de groei van hun bedrijf.
Er is geen wet- en regelgeving rond het slachten van kippen. Vaak worden de kippen in de openlucht geslacht. Dat zijn geen hygiënische omstandigheden. Chicko Meat is een uitzondering. Het bedrijf slacht kippen volgens moderne standaarden rond voedselveiligheid en hygiëne. Chicko Meat werkt volgens het Fair Factory-concept. Daarmee garandeert de slachterij een eerlijke prijs voor de kippen die ingekocht worden en een eerlijk salaris voor de werknemers. Ook wil het bedrijf investeren in een professionalisering van de pluimveesector in Ethiopië. Samen met de brancheorganisatie, de overheid en Chickomeat gaan we aan de slag om een kwaliteitsstandaard te ontwikkelen. Daardoor profiteert de hele pluimveesector hiervan mee.