Contact
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
Kipfilet, kippenpoten, kippenvleugels; in Ethiopië is er een groeiende vraag naar kippenvlees. Pluimvee houden is een interessante kans voor boeren, maar kuikens zijn lastig te verkrijgen en kippenvoer is erg duur. Woord en Daad werkt samen met lokale partners aan professionalisering van de pluimveesector. We trainen boeren en investeren in goed kippenvoer. Ook ondersteunen we de straatverkopers om hygiënisch te werken.
Op dit moment sterft 15 tot 25 procent van de kippen voordat ze geslacht worden. Dat percentage kan (en moet) snel naar beneden. Ethiopië heeft professionele pluimveehouders nodig, waarvoor de kippen geen bijzaak zijn. Daarvoor zijn hoogwaardig voer, boeren met voldoende kennis, een hygiënische slachterij en professionele verkopers nodig.
Het is belangrijk dat de kippen voldoende proteïne binnenkrijgen. Vaak gebruiken de boeren soja in het voer. De prijs voor soja is hoog en is voor sommige boeren al onbetaalbaar. We zetten in op een alternatieve proteïnebron: de larven van de zwarte soldaatvlieg. Samen met partners starten we de eerste kwekerij in Ethiopië voor deze larven. Als basis gebruiken we GFT-afval van bedrijven en markten. Op dit afval worden de larven gekweekt.
Doordat de kippen op meer natuurlijke wijze hun voer oppikken, neemt het dierenwelzijn toe. Voor de boeren zijn de larven een betaalbaar en duurzaam alternatief voor soja. Ook is de beschikbaarheid van de larven stabiel.
Daarnaast zetten we in op training van de boeren. We bieden trainingen aan op drie niveaus. In een basis-training leren startende pluimveehouders om professioneel kippen te houden. Via aanvullende training en coaching kunnen de boeren verder ontwikkelen.
De trainingen op niveau 2 en 3 richten zich op meer ervaren pluimveehouders. Onder niveau 2 maakt de boer samen met een consultant een plan om zijn bedrijf te verbeteren. Op basis van dat plan krijgt hij training en begeleiding. Niveau 3 is voor professionele pluimveehouders. Voor hen is het belangrijk dat ze investeren in groei van het bedrijf. De boeren worden hierin gecoacht. Ze krijgen onder andere begeleiding bij het schrijven van een ondernemingsplan.
De boeren die de training niveau 2 en 3 volgen, betalen een deel van de trainingskosten zelf. Daarmee tonen we de boeren dat we hen zien als ondernemers, die investeren in hun toekomst. Het trainingsgeld wordt in een fonds gestort waaruit de basistrainingen gefinancierd worden.
Slachterij Chico Meat Ethiopia werkt volgens Europese standaarden rond voedselveiligheid en hygiëne. Chico Meat Ethiopia biedt de pluimveehouders een goede prijs voor de dieren. Na de slacht wordt het vlees geleverd aan klanten in verschillende sectoren, waaronder aan straatverkopers. Samen met Chico Meat Ethiopia investeren we in dit segment. We bieden een training rond voedselveiligheid, verkooptechniek en financiën voor straatverkopers aan. Daarmee versterken we hun ondernemerschap.
We werken samen met verschillende partijen in de sector. Op termijn willen we samen met de brancheorganisatie een kwaliteitsstandaard opstellen. Vooralsnog focussen we op de larvenkwekerij, de training en begeleiding van pluimveehouders en de training van straatverkopers.
Lees onze nieuwsberichten en verhalen over dit project.
Langs de straat in Hawassa stijgt op veel plekken kleine rookpluimen op. Het is de rook van de barbecues van visverkopers. Zij verkopen gegrilde vis aan voorbijgangers aan. De vis wordt in het aangrenzende Hawassa Lake gevangen, maar de laatste
Aan het eind van de marktdag in Debre Zeit, Ethiopië, blijft er veel groente- en fruitafval achter. Ook bij ChickoMeat worden dagelijks kratten gevuld met slachtafval. Wat als we die afvalstromen kunnen ombuigen? Met soldatenvliegen en hondenvoer zetten we een
Bij pluimveehouders ontstaan arbeidsplaatsen. In steden en dorpen bieden straatverkopers gegrilde kip aan. Op kleine schaal wordt slachtafval verwerkt tot hondenvoer. Anderen verdienen geld met het opkweken van soldatenvliegenlarven. In een brede cirkel rond de slachterij ChickoMeat wordt een verandering
Weinig mensen die langs de straat in Addis Abeba (Ethiopië) een stuk gebraden kip kopen, zullen zich afvragen wat de relatie is van dat stuk vlees met larven van soldatenvliegen. In het project Kip en Ei zien we een sterke
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer
Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.
Privacybeleid | Sluit deze meldingU krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!