Contact
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
In maart 2019 kondigde de Minister van Landbouw van Sierra Leone aan dat in elke regio in het land 1.000 hectare rijstteelt moet tellen. Daarmee wil de regering minder afhankelijk worden van voedselimport. ‘Dit land is gezegend met heel vruchtbare grond en het is absurd dat we jaarlijks 200 miljoen dollar uitgeven aan de import van basisvoeding, zoals rijst,’ aldus minister Jonathan Joseph Ndanema bij de presentatie van zijn plan. De ambitie van de regering ligt er, maar veel boeren zitten in gevangen in een vicieuze cirkel.
Veel rijstboeren kunnen amper het hoofd boven water houden. In de periode dat de rijst gezaaid is, maar er nog geen nieuwe oogst is, zijn de boeren afhankelijk van de voorraad die ze hebben van de voorgaande oogst. Vaak is die voorraad onvoldoende om de volledige periode tussen twee oogsten te overbruggen. Honger is het gevolg en daar spelen tussenhandelaren op in. Zij bieden de boeren leningen tegen torenhoge rentetarieven. Daarnaast geven deze handelaren een voorschot op de nieuwe oogst. Daarbij rekenen ze bodemprijzen, maar de rijstboeren staan met de rug tegen de muur. Ze kunnen kiezen tussen de bodemprijzen of hongerlijden.
Samen met lokale partnerorganisaties en de rijstverwerkingsfabriek Mountain Lion Agriculture ondersteunt Woord en Daad rijstboeren. We werken aan een eerlijke en duurzame rijstketen in Sierra Leone, waarbij we de ambitie van de regering onderschrijven.
We trainen rijstboeren in duurzame teeltmethoden. Daardoor stijgt de oogst en dalen de kosten. Zo leren de boeren bijvoorbeeld tijdens de training compost maken van afval dat in elk dorp voor handen is (kippenmest, bladeren en as). Dat is duurzaam en bespaart geld. Ook leren ze andere zaaimethoden, waardoor ze minder zaad nodig hebben en een grotere oogst halen. Tot slot zetten we coöperaties op waarin de boeren samenwerken. Deze boerengroepen kunnen de rijst verkopen aan de rijstverwerkingsfabriek.
We werken samen met Mountain Lion Agriculture, een lokale rijstfabriek. Deze fabriek verwerkt de rijst en verkoopt het eindproduct op de binnenlandse markt. Rijst staat dagelijks op het menu in Sierra Leone en de vraag is groot. In tegenstelling tot tussenhandelaren biedt Mountain Lion Agriculture de rijstboeren een renteloze lening in de maanden tussen de oogsten. Daarnaast koopt de rijstfabriek de oogst van de boeren tegen eerlijke marktprijzen. Via het Fair Factory Development Fund is er geïnvesteerd in deze fabriek om de productie uit te breiden. Met een grotere verwerkingscapaciteit kunnen nog meer kleinschalige rijstboeren hun oogst aan de fabriek leveren en een eerlijk inkomen verdienen.
In de dorpen zetten we ‘spaarbanken’ op. We stimuleren de boeren om een deel van hun winst apart te leggen via spaargroepen. Deze groepen bestaan gemiddeld uit 25 boeren en ze worden getraind in het beheer van het geld. Het geld van de boeren wordt in een geldkist bewaart, waarbij verschillende manieren zijn ingebouwd om fraude te voorkomen. Onder andere sociale controle is hierin belangrijk. Van het spaargeld kunnen de boeren bijvoorbeeld het schoolgeld van hun kinderen betalen of kunnen ze zaad kopen zonder lening. Daarnaast kunnen de boeren ook een lening afsluiten bij de spaargroep tegen een lage rente, bijvoorbeeld voor een investering of om (onvoorziene) medische kosten te dekken.
Lees onze nieuwsberichten en verhalen over dit project.
De hervormde PKN-gemeente in Noordeloos heeft vorig jaar besloten een deel van haar vermogen te investeren in een fabriek in Sierra Leone. Een interview: wat drijft hen om dit te doen? Voorzitter van de diaconie Bert den Hartog: ‘Ook op
Jason Dudek is ervan overtuigd dat óók de private sector nodig is om West-Afrika te veranderen. Hij was één van de eerste ondernemers die zich waagden aan lokale voedselverwerking in Sierra Leone.
Met een stevige stok slaat Sorie Koroma in op wat op het eerste gezicht een stapel droog gras lijkt.
“Op een vrijdagavond rond etenstijd zitten we met spanning te wachten op onze Afrikaanse gasten met hun begeleiders van Woord en Daad (Ellen Snoek en Rudolf Mulderij).
Lees onze projectupdates en raak op de hoogte van de ontwikkelingen binnen dit project.
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer
Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.
Privacybeleid | Sluit deze melding