Contact
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
Sierra Leone is een vruchtbaar land. Toch is voedselzekerheid een groot probleem. De oorzaak is dat veel boeren kleinschalig werken. Eén van de grote uitdagingen waar Sierra Leone voor staat is: hoe kunnen die kleinschalige boeren meer en kwalitatief hoogwaardig voedsel produceren, zodat hun inkomen stijgt en ze onderdeel worden van een waardeketen?
Dit is de kernvraag die Woord en Daad samen met de lokale partners CTF en Mountain Lion Agriculture aanpakt. De afgelopen jaren steunden we duizenden boeren die aan de rijstfabriek leveren. Ten opzichte van 2019 steeg hun omzet met 20%. In 2020 heeft het Fair Factory Development Fund een investering gedaan in Mountain Lion Agriculture. Met deze kapitaalinjectie kon de fabriek de productiecapaciteit uitbreiden. Dat biedt kansen voor nog meer boeren om aan de fabriek te leveren.
Om de samenwerking tussen de fabriek en de rijstboeren goed te organiseren starten we een one-stop-shop. De boeren kunnen hier terecht voor bijvoorbeeld zaaigoed, materialen en het huren van powerlifters. Ook organiseert de one-stop-shop trainingen voor de boeren en biedt hen rentevrije leningen. Tot slot koopt de one-stop-shop de rijst van de boeren op en levert de rijst aan de fabriek.
Het projectgebied valt in twee terreinsoorten uiteen: de boli’s en het moeras. De boeren op de boli’s zijn afhankelijk van regen voor de irrigatie. In de droge maanden wordt de grond hard, waardoor ploegen noodzakelijk is. Deze regio is in de zomer gevoelig voor droogte. In de moerassen is er water genoeg voor irrigatie. Hier zijn overstromingen een uitdaging. In beide gebieden ondersteunen we 1.000 boeren. We bieden hen training om hun oogst te optimaliseren en het land op een duurzame manier te bebouwen.
De boeren in de moerassen boeken winst door hun irrigatie beter te reguleren. Door de akkers niet constant onder water te laten staan, neemt de uitstoot van broeikasgassen (vooral methaan) fors af. En door aan de rand van de akker bananenplanten te planten, beschermen de boeren hun akkers tegen overstromingen. De bananen leveren ook inkomsten op.
De nationale regering is van plan om voor de boli’s tractoren ter beschikking te stellen. Daarmee kunnen de boeren een groter stuk grond ploegen, waardoor hun productie stijgt. Voor de boeren in de moerasgebieden schaffen we powerlifters aan. Dit is een relatief lichte machine die ingezet kan worden om onder andere akkers te ploegen. De boeren kunnen deze machines huren via de one-stop-shop, hierdoor wordt de investering terugverdiend en stimuleren we het ondernemerschap bij de boer.
Vrouwelijke boeren hebben extra uitdagingen. Voor hen is de toegang tot land vaak beperkt en ze hebben doorgaans een kennisachterstand. Vrouwen hebben bijvoorbeeld gemiddeld minder onderwijs gehad. Om de positie van vrouwen te verbeteren, wordt in elk district een belangengroep gestart. Deze groepen zetten zich bijvoorbeeld in om de toegang tot landbouwgrond voor vrouwen te verbeteren. Door 1.200 rijstboerinnen te selecteren onderstrepen we de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen.
Voor de boeren is toegang tot kapitaal lastig. In de dorpen zetten we spaargroepen op. Daarmee bouwen de boeren zelf kapitaal op. Ze leggen een deel van hun winst in een kluis. Dat spaartegoed kunnen ze gebruiken voor investeringen of onverwachte kosten. Daarnaast kunnen leden van de groep een lening afsluiten voor investeringen. Door de grote sociale controle in de groep is het risico op misbruik minimaal.
In 2022 bezocht EO Metterdaad de rijstboeren in Sierra Leone om enkele rapportages te maken. Kijk hier de afleveringen terug.
Lees onze projectupdates en raak op de hoogte van de ontwikkelingen binnen dit project.
Lees onze nieuwsberichten en verhalen over dit project.
Wanneer komt de regen? En hoeveel zal er vallen? Voor rijsboeren in Sierra Leone breken belangrijke weken aan. De regentijd staat voor de deur en dat betekent zowel een deadline die gehaald moet worden, als afwachten wat het seizoen zal
‘Het probleem is dat ik mezelf staande moet houden op mijn krukken, maar tegelijk moet ik ook met het mes de rijst zien af te snijden,’ vertelt rijstboerin Marie Kamara uit Sierra Leone. De alleenstaande moeder oogst rijst op haar
Met een kapmes hakt een man planten om. Twee vrouwen voeren de plantenresten af. Even verderop graaf een man een greppel. Augustine Sankoh, veldwerker van CTF, houdt toezicht en helpt met het werk. Het hele dorp in Sierra Leone helpt
Er wordt gezongen en gedanst, het hele dorp loopt uit voor deze speciale dag. Vier vrouwen dragen grote metalen kisten op hun hoofd het dorp in. De blauwe kisten zijn voorzien van drie grote sloten. Voordat de vier identieke kisten
‘Ik ging naar gemeenschapsbijeenkomsten om te pleiten voor toegang tot land.’ Isatu Fornah uit Mafarray, Port Loko, werd enkele maanden geleden lid van de boerengroep die in het dorp werd gestart. Binnen Fair Rice Sierra Leone ondersteunen we vrouwen om
De hervormde PKN-gemeente in Noordeloos heeft vorig jaar besloten een deel van haar vermogen te investeren in een fabriek in Sierra Leone. Een interview: wat drijft hen om dit te doen? Voorzitter van de diaconie Bert den Hartog: ‘Ook op
Jason Dudek is ervan overtuigd dat óók de private sector nodig is om West-Afrika te veranderen. Hij was één van de eerste ondernemers die zich waagden aan lokale voedselverwerking in Sierra Leone.
Met een stevige stok slaat Sorie Koroma in op wat op het eerste gezicht een stapel droog gras lijkt.
“Op een vrijdagavond rond etenstijd zitten we met spanning te wachten op onze Afrikaanse gasten met hun begeleiders van Woord en Daad (Ellen Snoek en Rudolf Mulderij).
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer
Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.
Privacybeleid | Sluit deze meldingU krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!