Contact
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
Cowpeas en mais vormen basisvoedsel voor de mensen in Burkina Faso. Vrijwel dagelijks staan deze ingrediënten op het menu. Veel boeren verbouwen deze gewassen. Toch is voedselzekerheid een enorme uitdaging voor de gemiddeld jonge bevolking van het land. Gemiddeld mislukt de oogst eens in de vier jaar waardoor er tekorten zijn, maar ook in de andere jaren is er geen sprake van overvloed en wordt er veel voedsel geïmporteerd.
Boeren hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd en omdat er meer grond bewerkt wordt, wordt er meer mais geoogst. De bevolking groeide de afgelopen jaren echter sneller dan de oogst. Hier ligt een grote uitdaging. Samen met lokale partners werkt Woord en Daad aan een duurzame verandering voor de hele keten en grotere voedselzekerheid in Burkina Faso.
We trainen boeren in de regio’s Haute Bassins en Centre Ouest. Tijdens de training leren de boeren hoe zij de opbrengst van hun land op een duurzame manier kunnen optimaliseren. Ze leren bijvoorbeeld over nieuwe landbouwmethoden en zelf compost maken, waardoor hun oogst stijgt.
Onder de boeren zijn veel jongeren en vrouwen, die vaak een achtergestelde positie hebben. De jonge boeren zijn onervaren. Vrouwen hebben vaak geen toegang tot het land van hun man. Deze groepen willen we expliciet betrekken in het project. Zij worden uitgenodigd voor de trainingen en we verwachten van elke mannelijke boer die deelneemt dat hij zijn vrouw toegang geeft tot het land. Daarmee ontstaat een gelijkwaardigere relatie tussen mannen en vrouwen.
De boeren staan aan het begin. Zij oogsten de mais en cowpeas (een soort bonen), maar voordat de oogst bij de consument op het bord ligt, zijn de mais en bonen nog een heel aantal keer van eigenaar veranderd. Om de voedselzekerheid voor Burkina Faso te vergroten, moeten we verder kijken dan de boeren. De hele keten van boeren tot leveranciers en van handelaren tot fabrieken moet veranderen.
We verenigen de boeren in groepen en ondersteunen bestaande coöperaties. Als coöperatie staan de boeren sterker in onderhandelingen over inkoop van bijvoorbeeld zaden. Daarnaast zijn coöperaties een belangrijke schakel in de verkoop van de oogst. Door de oogst van een aantal boeren samen te verkopen, zijn de coöperaties een interessante leverancier voor grote klanten, zoals fabrieken.
De laatste partij in de keten voordat de mais en cowpeas via de markt aan consumenten verkocht worden, is de verwerkingsfabriek. De mais en bonen worden in deze fabrieken verwerkt tot bijvoorbeeld maismeel. We werken samen met een fabriek die mais en cowpeas opkoopt en verwerkt. Tijdens de trainingen leren de boeren welke kwaliteit mais en cowpeas de fabriek vraagt en hoe ze aan die vraag kunnen voldoen. Deze fabriek betaalt de boeren een eerlijke prijs en wil een relatie met hen opbouwen.
Lees onze projectupdates en raak op de hoogte van de ontwikkelingen binnen dit project.
Lees onze nieuwsberichten en verhalen over dit project.
‘Volgend jaar wil ik zes hectare maïs planten, omdat ik tevreden ben met de resultaten van dit jaar.’ Dankzij de goede oogst van het seizoen 2021 kan maisboer Bitiou Tagnan uit Koumbo, Burkina Faso plannen maken voor volgend seizoen. Fair
Op haar maisveld vertelt Mariam Coulibaly uit Burkina Faso over de uitdagingen die ze ervaart. De harde wind en droogte maakten het seizoen lastig, maar ze is blij met de ondersteuning die ze kreeg vanuit Fair Maize. Met dit project
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer
Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.
Privacybeleid | Sluit deze melding