Contact
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
‘Ik ben dankbaar voor alle inspanningen die gedaan zijn en ik ben God dankbaar dat er in 2022 voldoende regen viel,’ vertelt Issaka M’Bapé Nacro, maisboer uit Sissili. Hoewel de oogst nog niet helemaal binnen is, verwacht hij 70 zakken mais te vullen van zijn akker van 2 hectare. ‘Met deze opbrengst kan ik mijn gezin voeden en de tijd tot het volgende seizoen overbruggen.’ Ook heeft Issaka genoeg geoogst om het krediet van ADS af te lossen en te kunnen investeren voor het nieuwe seizoen.
Veel boeren in Burkina Faso verbouwen mais en cowpeas. Toch is voedselzekerheid een uitdaging voor de bevolking van Burkina Faso. De afgelopen jaren hebben boeren geïnvesteerd in het vergroten van hun oogsten, maar de voedselzekerheid blijft fragiel. Ook wordt het weer steeds grilliger door klimaatverandering.
Samen met lokale partnerorganisaties werkt Woord en Daad aan een eerlijke waardeketen en het verbeteren van de beschikbaarheid van goed voedsel in de provincies Sissili, Ziro en Kénédougou in het zuiden en westen van het land.
We stimuleren de boeren om samen te werken in coöperaties. In elke provincie ondersteunen we een coöperatie. Tijdens de training leren de boeren onder andere hoe zij de opbrengst van hun land kunnen optimaliseren met goede en duurzame landbouwpraktijken.
Voor vrouwen is het lastiger dan voor mannen om toegang te krijgen tot land en een lening af te sluiten. Daarom ondersteunen we vrouwelijke boeren om spaargroepen te vormen. Met zo’n 25 leden per groep sparen de groepen gezamenlijk door wekelijks een bedrag in een kist te leggen. De spaargroepen hebben zich bewezen. Boeren spaarden bijvoorbeeld om kleine bedrijfjes op te zetten naast hun werkzaamheden op de boerderij, of om het schoolgeld van kinderen te betalen.
Door te investeren in boeren en coöperaties stijgt de oogst en komt er meer mais en cowpeas op de markt, waarmee de boeren een bijdrage leveren aan het voeden van de groeiende bevolking. Tegelijk stopt de keten daar niet. De oogst moet bij de consument terechtkomen. We werken samen met ADS, een verwerkingsfabriek voor mais en cowpeas. De verwerking van mais en cowpeas biedt werkgelegenheid. Door afspraken te maken tussen de coöperaties en de fabriek, ontstaat een eerlijke en transparante keten.
De afgelopen 3 jaren is er al veel gebeurd. De resultaten van de samenwerking en de trainingen zijn boven verwachting. In plaats van 1.500 boeren konden we 2.642 boeren ondersteunen. De productie van boeren in het project is 3 maal hoger dan de gemiddelde productie in Burkina Faso. Dit zorgde maar liefst voor een stijging van de bruto omzet per boer van 400% in plaats van de geplande 100%! Deze resultaten hebben grote impact op de boeren en hun families.
In 2023 maken we een analyse van de sector en wordt er een onafhankelijke evaluatie uitgevoerd. Op basis van die uitkomsten maken we plannen voor de komende jaren. Ook trainen we 500 boeren om hun oogst te optimaliseren. In 2022 startten we met een onderzoek waarbij soja en mais op dezelfde akker verbouwd worden. De eerste resultaten zijn positief, de opbrengst van beide gewassen is groter. Daarmee dragen we bij aan een grotere voedselzekerheid voor Burkina Faso.
Lees onze projectupdates en raak op de hoogte van de ontwikkelingen binnen dit project.
Lees onze nieuwsberichten en verhalen over dit project.
Stel dat je dertig zakken maïs oogst, wat zou je daar mee doen? Boer Tatié Neya hoeft niet lang na te denken over het antwoord. Ook boer Issaka M’bapé Nacro heeft zijn antwoord klaar. De twee maisboeren uit Burkina Faso
Al tijdens de oogst van 2021 vertelde Bitiou Tagnan over zijn plannen voor het seizoen van 2022. Hij wilde meer mais verbouwen, want zijn oogst zag er goed uit. In juni spraken we weer met Tagnan. Samen met de maisboer
In juni zijn drie demonstratiepercelen aangelegd in Burkina Faso. Op de demovelden wordt een praktijkonderzoek gedaan naar de combinatieteelt van mais en soja. Hier kunnen de maisboeren met eigen ogen zien wat een andere manier van werken oplevert. De demovelden
‘Volgend jaar wil ik zes hectare maïs planten, omdat ik tevreden ben met de resultaten van dit jaar.’ Dankzij de goede oogst van het seizoen 2021 kan maisboer Bitiou Tagnan uit Koumbo, Burkina Faso plannen maken voor volgend seizoen. Fair
Op haar maisveld vertelt Mariam Coulibaly uit Burkina Faso over de uitdagingen die ze ervaart. De harde wind en droogte maakten het seizoen lastig, maar ze is blij met de ondersteuning die ze kreeg vanuit Fair Maize. Met dit project
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer
Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.
Privacybeleid | Sluit deze meldingU krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!