Contact
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
Op het Place de la Nation in het centrum van N’djamena wappert de Tsjaadse driekleur. Wie door de straten van de hoofdstad N’djamena rijdt, ziet de uitdagingen waar Tsjaad voor staat. Het centrum van de stad heeft nog iets van de allure van een metropool, maar wie verder rijdt door de wijken ziet al snel een ander beeld. Tsjaad is één van de armste landen ter wereld.
Bovenop de economische uitdagingen (42% van de bevolking leeft onder de armoedegrens) komen de gevolgen van klimaatverandering. Tsjaad ligt in de Sahelregio. Een brede strook die de overgang vormt tussen de Sahara in het noorden en de regenwouden in het zuiden. Hier worden de gevolgen van klimaatverandering zichtbaar. Droge periodes zijn nog droger en het kwik loopt nog hoger op. Aan de andere kant, is de regen intensiever en door de harde, droge zandgrond ontstaan overstromingen.
Voor de toch al arme bevolking is dat een extra bedreiging om in hun levensonderhoud te voorzien. Meer dan 2 miljoen mensen hebben geen voedselzekerheid. Naar schatting is een derde van de inwoners in 2022 afhankelijk van voedselhulp.
Samen met een lokale partner gaat Woord en Daad aan de slag om de een bijdrage te leveren aan de voedselzekerheid van gezinnen op het platteland. We werken samen met MOS Africa. Deze christelijke organisatie werkt vanuit naastenliefde, tolerantie en sociale rechtvaardigheid aan een verbetering van de levensomstandigheden van de bevolking. We starten in 2023 met een project in het departement Lac Wey, in Logone Occidental.
Deze provincie in het zuiden van Tsjaad is geschikt voor landbouw. De grond is er vruchtbaar en er valt voldoende en regelmatig regen. We herintroduceren een oeroud gewas: fonio. Deze graansoort, vergelijkbaar met quinoa, wordt traditioneel in de Sahelregio verbouwd. Fonio heeft een hoge voedingswaarde en bevat essentiële mineralen en aminozuren. In onder andere Burkina Faso is fonio een bekend gewas. In Tsjaad verbouwen weinig boeren fonio, terwijl fonio een graansoort met veel potentieel is.
Dit gewas heeft drie unieke eigenschappen: het groei in arme zandgrond, heeft weinig water nodig en groeit snel. Tussen het zaaien en de oogst liggen zes tot acht weken. Dat biedt kansen voor de boeren. Ook is fonio breed toepasbaar in de keuken. Het graan wordt verwerkt in bakproducten, salades, soep en is een vervanger voor rijst.
We starten op relatief kleine schaal met 4 demonstratievelden in de gemeenschappen. Daarmee bereiken we in twee jaar 800 kwetsbare, kleinschalige boerinnen. Via training en begeleiding leren zij fonio verbouwen en de opbrengst van hun akker vergroten. Op de demonstratievelden kunnen ze direct zien hoe de theorie in de praktijk uitpakt. De kleinschalige boeren kunnen twee keer per jaar fonio oogsten. De oogst kunnen ze gebruiken voor eigen consumptie of verkopen op de lokale markt. Daarnaast leren de boerinnen de geoogste fonio bewaren en verwerken.
Fonio is voor Tsjaad een ‘vergeten gewas’. Er is geen waardeketen waar we op kunnen aansluiten. Daarom beginnen we op kleine schaal met de ondersteuning van 800 vrouwen. In de eerste twee jaren onderzoeken we de mogelijkheden om het project uit te breiden met meer boeren en te starten met een (kleinschalige) waardeketen.
Daarnaast gebruiken we deze twee jaar om de context waarin de kleinschalige boerinnen leven te doorgronden. Woord en Daad heeft twee onderzoeksmethoden ontwikkeld die we hiervoor inzetten. Op basis van deze uitkomsten kunnen we het project zo inrichten dat we de meest kwetsbare mensen betrekken en de bevolking kunnen toerusten om weerbaarder te zijn voor de impact van klimaatverandering.
Lees onze nieuwsberichten en verhalen over dit project.
Het is gezellig druk in Deli. Marktkooplui bieden hun producten aan op een kleine open plek in het dorp. Achter een grote schaal vol kleine graankorrels zit Rebecca Lamassindji. Een afdak van stro en papier biedt enige bescherming tegen de
Neronel Prudera is net terug bij haar huis in een klein dorp in het zuidwesten van Tsjaad. Ze was vanmorgen bij een begrafenis en op de terugweg reed ze langs de markt. Neronel stopte om rond te kijken en ontmoette
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer
Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.
Privacybeleid | Sluit deze meldingU krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!