fbpx

Sterk voor werk in Ethiopië

Elk jaar ronden zo’n 2 miljoen Ethiopische jongeren hun opleiding af. Maar slechts een heel klein deel vindt een baan. Daarom maken heel veel jongeren de keuze om te vertrekken. Ze verlaten hun land, en jagen hun dromen elders na.

Klik op onderstaande items om naar de inhoud te springen.

Schaduwkanten van migratie

Pijlers van Sterk voor Werk in Ethiopië

Doelstellingen van Sterk voor Werk

Met wie we samenwerken

Budget en financiële partners

Schaduwkanten van migratie

Mensen vertrekken met het idee dat ze een beter leven gaan vinden. Maar hun droom sluit lang niet altijd aan bij de werkelijkheid. Regelmatig krijgen migranten te maken met seksuele uitbuiting of mishandeling. Dat kan hen psychisch ernstig beschadigen. Uitbuiting gebeurt veel bij mensen die naar andere landen vertrekken, maar komt ook voor bij mensen die in eigen land migreren. Het is helemaal geen gegeven dat het migratieavontuur slaagt.

Migratie is zelden een individuele keuze. Jongeren worden vaak door hun ouders gestuurd om ergens anders geld te verdienen. Maar de gemeenschap is zich onvoldoende bewust van de risico’s en gevaren. De migrant zelf is heel kwetsbaar. Daarnaast verdwijnt met de jeugd de vitaliteit uit een gebied. Om de jongeren een geïnformeerde keuze te laten maken, zet het programma zich ook in voor eerlijke beeldvorming rondom migratie.

Dankzij het programma Sterk voor werk in Ethiopië vinden duizenden Ethiopische jongeren een nieuwe toekomst. Ze blijven in Ethiopië. Zodat ze kunnen bouwen aan een land dat toekomst heeft.

Pijlers van Sterk voor Werk in Ethiopië

Het programma Sterk voor werk in Ethiopië is gebaseerd op drie pijlers.

1. Het werk in de gemeenschappen waar jongeren opgroeien. Sterke gemeenschappen zijn nodig en daar zetten de organisaties zich voor in, door trainingen te geven, bewustwording te creëren en concreet hulp te bieden, bijvoorbeeld als jongeren een kleine onderneming willen starten.

2. Inzet voor goede vakscholen, waar jongeren een opleiding volgen die aansluit bij behoefte in de markt. Daar investeren we in. Vanuit het programma zoeken we contact met (potentiële) werkgevers en doen we aan arbeidsbemiddeling. Zodat de juiste jongere op de juiste plek terechtkomt.

3. Mensen bij elkaar brengen die iets kunnen betekenen voor jongeren in zuidelijk Ethiopië. Dat betekent ook dat we bijvoorbeeld de overheid en overheidsinstellingen aanspreken op hun verantwoordelijkheid en actief met ze in gesprek gaan over mogelijkheden voor jongeren. We willen graag dat jongeren een toekomst in eigen land vinden. Hoe? Bekijk onze verschillende doelstellingen die bijdragen aan dat doel.

Doelstellingen van Sterk voor Werk

De doelstellingen van het programma zijn als volgt:

  • 11.000 jongeren verbeteren hun sociale en communicatieve vaardigheden
  • 7.000 jongeren zijn getraind in ondernemerschap en zakelijke vaardigheden
  • 22.000 vakschoolstudenten hebben hun studie afgerond
  • 50 vakscholen zijn kwalitatief versterkt en verder uitgebreid
  • 27.000 jongeren vinden een baan of starten een eigen onderneming
  • We werken samen met minimaal 300 lokale partijen in 50 samenwerkingsverbanden.

Met wie we samenwerken

Dit programma is omvangrijk en vraagt veel expertise. Daarom werken we samen met Dorcas Aid International en vijf lokale partners. Het programma Sterk voor werk in Ethiopië wordt uitgevoerd door het EYE-consortium (Employable Youth in Ethiopia), geleid door Woord en Daad in nauwe samenwerking met Dorcas International. Het consortium bestaat verder uit de organisaties Selam Addis, Hiwot Integrated Development Ethiopia (HIDO), Digital Opportunity Trust (DOT) Ethiopia, Retrak, Hope Enterprises en Mekelle University. Het zijn organisaties met verschillende expertises en ze vullen elkaar in het programma Sterk voor werk in Ethiopië heel goed aan.

Budget en financiële partners

Een aanzienlijk deel van de kosten van dit programma is gedekt door het fonds ARC (Adressing Root Causes) van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook ontvangen van het De Pagter Fonds een structurele bijdrage. Er is nog meer nodig*. Wilt u investeren in de toekomst van jongeren in Ethiopië? Geef via het formulier rechtsboven of neem contact op met één van onze accountmanagers.

*Een gedetailleerd financieel overzicht is op aanvraag beschikbaar.


© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen