Projectupdate Hope for Justice (jan. 2020)

Soms gebeuren er onverwacht dingen waardoor het leven op z’n kop staat. Het zijn vaak deze onverwachte gebeurtenissen waardoor kinderen in Ethiopië op straat belanden. Zoals Bezayehu, die van huis wegliep nadat zijn moeder ziek werd. Of Adimasu, die een maand hard werkte, maar geen loon ontving. Voor beide jongens was de verwarring groot. Ze besloten allebei om naar de stad te gaan en daar te gaan werken. Daar woonden ze op straat. Tot ze in aanraking kwamen met Hope for Justice.

In de eerste helft van 2019 zijn er tientallen straatkinderen opgevangen in de huizen van onze lokale partnerorganisatie. De professionele teams werken aan de re-integratie van deze kinderen bij hun families. Er is sociale en psychologische zorg voor de kinderen, achterstanden op school worden weggewerkt en de ouders krijgen begeleiding en training. Daarnaast wordt er ook ingezet op preventie. In de gemeenschappen wordt voorlichting gegeven en ouders worden ondersteunt.

RETRAK wordt Hope for Justice

In september maakte onze partnerorganisatie RETRAK bekent dat ze onder een nieuwe naam verder gaan. Vanaf september heet de organisatie Hope for Justice. De naamsverandering is de laatste stap van een proces dat in 2017 werd ingezet. Toen ging RETRAK formeel op in Hope for Justice. De afgelopen jaren zijn de organisaties geïntegreerd. De naamsverandering heeft geen gevolgen voor het project.

Samen met zijn vader Husen verzorgt Abdu de kippen en de schapen. De jongen leefde een tijd op straat, maar via het opvanghuis van Hope for Justice re-integreerde hij bij zijn familie. Zijn vader kreeg ondersteuning bij het opzetten van een agrarisch bedrijfje.

De opvanghuizen in cijfers

43

jongens konden terug naar huis vanuit de opvanghuizen

68

jongens woonden in de opvanghuizen en kregen daar begeleiding. De kinderen die naar de opvanghuizen komen krijgen een veilige plek om te slapen, drie voedzame maaltijden per dag, onderwijs, en trainingen. Daarnaast krijgen ze psychische ondersteuning en worden ze, indien nodig, doorverwezen naar een dokter of het ziekenhuis.

271

straatjongens werden benaderd tijdens outreaches door het team. Tijdens deze outreaches zoeken de medewerkers van Hope for Justice de straatkinderen op en worden de kinderen uitgenodigd om naar een opvanghuis te komen.

Impact in de gemeenschappen in cijfers

173

ouders kregen begeleiding. Ze kregen voorlichting over opvoeding, maar ook een training ondernemerschap.

466

vrouwen, verdeeld over 24 zelfhulpgroepen, krijgen training in diverse onderwerpen, zoals sparen, leningen en ondernemerschap.

1.514

kinderen van de vrouwen in de zelfhulpgroepen bleven op school. Daaruit blijkt dat de zelfhulpgroepen ook de kinderen stimuleren om thuis te blijven wonen en niet naar de steden te trekken.

384

kinderen kregen tijdens bijeenkomsten voorlichting over de rechten van kinderen en de gevaren van migratie.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring