Projectupdate Water voor Shalla (september 2022)

Het eerste halfjaar van 2022 is voorbij. Tijd voor een update van de werkzaamheden die plaatsvonden in de regio Shalla in Ethiopië. Water voor de aangesloten gemeenschappen komt steeds dichterbij.

Het afgelopen half jaar is er gewerkt aan de (af)bouw van het betonnen waterreservoir en zijn de pomp en andere accessoires voor het reservoir geïmporteerd en gearriveerd. Ook zijn het wachthuisje en het generatorhuis afgemaakt en is een begin gemaakt met het leggen van de waterleiding van het reservoir naar een al bestaande waterleiding.

Het waterreservoir

Het betonnen waterreservoir van 500 m3 is bijna af. U ziet het reservoir op de foto bovenaan deze pagina. Uitgaande van de gewenste technische specificatie van het reservoir, is bijna 98% van het fysieke en constructieve deel voltooid. De overige werkzaamheden bestaan uit het afwerken van het reservoir. Denk dan aan klussen zoals het uitharden, testen en bewateren van het beton.

De omheining van het reservoir is ook af: met betonnen palen en prikkeldraad wordt voorkomen dat dieren en mensen het reservoir in kunnen.
Klik op de foto’s hieronder om de vorderingen te bekijken.

Aanschaf pomp en accessoires

Van de 31 artikelen die nodig waren voor de bron waar het water vandaan komt, waren 29 artikel lokaal te koop. De dompelpomp en  het bedieningspaneel zijn direct vanaf de fabriek geïmporteerd. Dit was het afgelopen half jaar een belangrijke activiteit, omdat er veel bureaucratie bij komt kijken. Zowel bij het invoeren van de  producten alsook bij de opslag ervan.

De pomp en het bedieningspaneel zijn naar de plek gebracht waar de put geslagen is, zodat het daar geïnstalleerd kan worden.

Wachthuisje en generatorhuis

Het wachthuisje en het generatorhuis zijn al eerder gebouwd, maar de afgelopen maanden is daar de laatste hand aan gelegd. De gebouwen zijn geschilderd, de sloten zijn bevestigd en de generator voor de pomp is in het generatorhuisgeplaatst.

Waterleiding van reservoir naar hoofdleiding

Om de waterleiding aan te kunnen leggen, zijn er buizen, koppelstukken, fittingen, een stroomgenerator en een lasapparaat aangeschaft.

Ambtenaren van de lokale overheid en inwoners van Shalla hebben meegeholpen bij allerhande werkzaamheden. Het lokale gemeentebestuur heeft bijvoorbeeld een belangrijke rol gespeeld in het mobiliseren van de mensen uit de gemeenschap. Het water– en energiebedrijf heeft twee geschoolde vakmensen aangewezen  die ervaring hebben met het lassen van de benodigde pijpen.

Deze vakmensen hebben tien dagen gewerkt en tegelijkertijd training gegeven aan het personeel van Siraro, het waterbedrijf. Mensen uit Shalla hebben geholpen met het graven en opvullen van de sleuven voor de leidingen.

Veel betrokkenheid

De betrokkenheid van ambtenaren uit verschillende niveaus was erg fijn en van toegevoegde waarde. Onze partnerorganisatie geeft aan dat deze ambtenaren zich enorm hebben ingespannen om de bevolking van Shalla te mobiliseren.

De  inwoners van Shalla hebben actief  en zonder enig voorbehoud bijgedragen aan het aanleggen van de leidingen. Het gaat om tot nu toe 3,7 kilometer aan leidingen. De betrokkenheid van ambtenaren en van inwoners hebben  de werkzaamheden in het project aanzienlijk versneld!

Het verhaal van Gerana

Gerana Behaya is ‘ouder dan 60 jaar’, zoals hij zelf zegt. Al zijn hele leven woont hij in Shalla. Schoon, stromend drinkwater heeft het gebied tijdens zijn leven nooit gehad. “We zien het in onze dorpen en we hoorden het al van onze voorouders: hier is geen schoon grondwater. Er is geen stromend water. Er is geen water om baby’s in bad te kunnen doen. Mensen sterven van de dorst …”

Bekijk de video voor het hele verhaal.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring