Projectupdate Werk en Opleiding Sri Lanka (juli 2023)

Sri Lanka is, in de woorden van de premier, failliet. In mei 2022 kon het land niet meer aan betalingsverplichtingen aan buitenlandse geldschieters voldoen. Het land stortte in een economische en politieke chaos. De inflatie liep razendsnel op en er ontstonden tekorten aan voedsel en brandstof. In die moeilijke omstandigheden zetten Ygro en Woord en Daad zich in om jongeren naar een inkomen te ondersteunen.

Met een inflatie die van boven de 50% is een goed inkomen verdienen vrijwel onmogelijk. Veel jongeren bleven werken, maar waren tegelijk ontevreden over hun salaris. Met de snel stijgende prijzen hebben zij steeds meer geld nodig om hun gezin te onderhouden. Ook voor ondernemers was het steeds lastiger om voldoende winst te maken om van te leven.

Desondanks zette Job Booster zich in om jongeren te trainen en te begeleiden naar een baan of als startende ondernemer. Voor 2022 werkten we samen met een CIDA, een overheidsinstelling, om jongeren te trainen voor een baan in de bouw. Doordat de overheid geen geld had om deze trainingen te betalen, zijn er geen jongeren opgeleid voor de bouw.

Aan het werk

Gelukkig lukte het wel om jongeren te ondersteunen naar een inkomen in andere sectoren. Er werden verschillende trainingen gegeven, waaronder motormonteur, kleermaker en grafische vormgeving. In totaal volgden 591 jongeren een training. Dat is ruim de helft van de doelstelling van 1.075 jongeren. Het grote verschil komt onder andere doordat de geplande training van 550 jongeren voor de bouwsector niet doorging.

Dat werkt ook door in de cijfers over jongeren aan het werk. 422 jongeren vonden een baan en 511 jongeren startten een onderneming. De doelstellingen lagen hoger, maar daarbij gingen we er vanuit dat er honderden jongeren in de bouw een baan zouden vinden.

In maart 2023 kreeg Sri Lanka zekerheid over steun van het IMF. Die onderhandelingen duurden bijna een jaar. In ruil voor de lening voert Sri Lanka economische hervormingen door. Dat is positief nieuws voor Sri Lanka, maar het zal nog enige tijd duren voordat de economische situatie weer volledig hersteld is. Volgens de president zal het land nog zeker drie jaar failliet blijven.

591

jongeren hebben een training of coaching afgerond

(doel 2022: 1.075)

283

jongeren sloten een lening af gefaciliteerd door Job Booster

(doel 2022: 280)

422

jongeren werden ondersteund naar een baan

(doel 2022: 905)

511

jongeren startten een onderneming

(doel 2022: 568)

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring