Projectupdate Werk en Opleiding Sri Lanka (maart 2022)

Job Booster Sri Lanka ondersteunt jongeren naar waardig werk. Samen met partnerorganisatie YGRO ondersteunen we jongeren met vaktraining en begeleiden we hen naar werk of bij het starten van een onderneming. We zien vooral kansen in de bouw en de zuivel, maar dankzij de flexibiliteit van het Job Booster-concept kunnen we snel inspelen op andere kansen die we zien.

De coronapandemie heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt in Sri Lanka. Vorig jaar waren er veel minder vacatures dan verwacht. Daardoor bleef het aantal jongeren dat we konden begeleiden naar werk achter bij de doelstelling. Tegelijkertijd zagen we dat er wel veel kansen waren voor jongeren om een bedrijf te starten. Dat resultaat valt hoger uit dan de doelstelling. Alle startende ondernemers krijgen een ondernemerschapstraining en een soft skills training.

Startkapitaal

Veel jonge ondernemers hebben wel de plannen voor hun bedrijf, maar niet de financiële middelen om daadwerkelijk te starten. Na de training worden de jongeren in contact gebracht met microfinancieringsinstellingen. Op basis van hun ondernemingsplan kunnen ze dan een lening krijgen. Daarnaast werkten we afgelopen jaar samen met een organisatie die startkapitaal verstrekt. Onder de 37 jongeren die hier gebruik van maakten, waren 30 weduwen. In totaal begeleide Job Booster 194 jongeren een lening voor startkapitaal.

Afgeronde training

We trainden 11 vrouwen en 455 mannen voor banen in de bouw. Zij gingen onder andere aan de slag als metselaar, timmerman of loodgieter. Daarnaast trainden we 14 vrouwen tot kleermaker. 15 mannen volgden een korte training om hun kennis van motorreparties te versterken. Deze training werd gegeven in samenwerking met een garagebedrijf voor motorfietsen. Een aantal trainingen konden niet gegeven worden, doordat de vakscholen gesloten waren om verspreiding van het coronavirus te beperken.

525

jongeren hebben een training of coaching afgerond

(doel: 790)

194

jongeren sloten een lening af gefaciliteerd door Job Booster

(doel: 125)

664

jongeren werden ondersteund naar een baan

(doel: 1.000)

403

jongeren startten een onderneming

(doel: 300)

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring