20 oktober 2022
Deze woorden sprak H.E. dr. Abraha Adugna, State Minister of Water Administration van Ethiopie tijdens zijn bezoek aan Nederland.
Van 17 t/m 21 oktober was de State Minister, samen met de drie regionale hoofden van de regio’s Afar, Oromia en Amhara op uitnodiging van Woord en Daad en Waterschap Zuiderzeeland in Nederland.
De aftrap van het bezoek begon met experts van het Ethiopische Ministerie van water en regionale waterbureaus in het Awash stroomgebied. Ze presenteerden hun ideeën die ze de afgelopen weken, ter voorbereiding van dit bezoek, hebben ontwikkeld. Een expert uit een van de regio’s zei het treffend: ‘Een verandering op samenwerking is nodig en mogelijk.’
Systeemverandering
Als Nederlands team inspireren we onze Ethiopische collega’s met onze Nederlandse ervaring met waterakkoorden. We bespreken hoe een waterakkoord benedenstroomse kleine boeren en kwetsbare huishoudens kan helpen aan duurzame toegang tot water. En dat doen we nu niet via de kortste route door ondersteuning d.m.v. een project voor deze boeren en huishoudens, maar nemen de weg van systeemverandering met de partijen die het mandaat hebben om verandering te brengen en dat te verankeren in beleid. Met het bezoek van de State Minister en de drie regionale ministers wilden we onze discussie naar een strategischer niveau brengen. Er zijn diverse werksessies geweest om tot betere samenwerking te komen.
Bezoek Waterschap Rivierenland en Kinderdijk
Op woensdag 19 oktober was de Ethiopische delegatie te gast bij Waterschap Rivierenland in Tiel. Goos den Hartog kon vanuit zijn dubbelrol als heemraad bij het Waterschap en als lid van de Raad van Toezicht van WD goed de verbinding leggen tussen watermanagement in Nederland en in Ethiopië. Erik Kuindersma van het Waterschap gaf een presentatie over waterbeheer in Nederland.
Daarna kreeg de delegatie een kijkje in de regiekamer van het waterschap en deed zo inspiratie op voor waterbeheer in Ethiopië. In de regiekamer gaf Andre de Keizer uitleg en beantwoordde alle vragen die de Ethiopische delegatie stelde.
In Kinderdijk kreeg de delegatie een hoop uitleg over waterbeheer in de polder. Deze plek is van internationale waarde, niet alleen vanwege de windmolens, maar omdat alle technologie van waterbeheer vanaf de middeleeuwen hier dicht bij elkaar te zien is. Er zijn dijken, opslagreservoirs, moderne pompstations en administratieve gebouwen.
Inspiratie
Op donderdag 20 oktober waren de laatste werksessies met de State Minister en de drie regionale hoofden van Afar, Oromia en Amhara. Toen is ook de Declaration getekend met de uitkomsten van de besprekingen. Het is een committering om de nieuwe samenwerking boven-/benedenstrooms en op federaal niveau te bekrachtigen. Deze Declaration zal in Addis Abeba officieel gemaakt worden.
Ook heeft de nieuwe stuurgroep voor de eerste keer vergaderd.
De State Minister en de drie regionale hoofden keren nu weer terug naar Ethiopië. De experts van Ethiopische Ministerie van water en regionale waterbureaus in het Awash stroomgebied blijven nog wat langer om afspraken vast te leggen wie verantwoordelijk is voor wat en over de naleving van het Waterakkoord.
Het was inspirerend om van elkaar te leren en met elkaar in gesprek te gaan over hoe het Waterakkoord het best ingezet kan worden. Uiteindelijk ten guste van de miljoenen boeren en huishoudens in het Awash stroomgebied.
Wat is er aan de hand?
Het Awash stroomgebied
Bovenstrooms van de 1200 km lange Awash rivier wordt in de regio Oromia volop water gebruikt, door grote plantages suikerriet en investeerders in tropisch fruit. De watervraag neemt ook nog eens enorm toe, en de rivier stroomt wel. Maar 600 km benedenstrooms in de arme Afar regio is er volop waterschaarste, en stopt in droge seizoenen de rivier zelfs met stromen. Kleine boeren die willen irrigeren hebben het nakijken.
Wat is het Waterakkoord
Het beheer van water kan beter geregeld worden en daarom is samenwerken de enige oplossing. Alle betrokken partijen, inclusief het benedenstroomse Afar, hebben in 2019 hun handtekening gezet onder een waterakkoord. Het eerste in Ethiopië! Partners uit onze WaterPricing samenwerking hebben zich hier al lang hard voor ingespannen. Projectleider Jacob Jan Vreugdenhil schreef eerder al een column over het Waterakkoord