Sojabonen hebben geen meststoffen nodig en als je wel kunstmest gebruikt, levert dat een slechte kwaliteit op, tenminste, dat dacht boer Lafia Houdou uit Benin altijd. De jonge boer woont in Guéssou Bani in de noordelijke regio Sinendé. Tijdens een training trokken de onderdelen over gebruik van kunstmest en gecertificeerd sojazaad zijn aandacht. Levert dat echt een betere oogst op?
‘Eerst geloofde ik er niet zo in, omdat volgens onze kennis soja geen meststoffen nodig heeft. Het gebruik van kunstmest levert veevoer op en geen goed product,’ verklaart de boer. Toen hij tijdens een training van partnerorganisatie DEDRAS een betoog hoorde voor het gebruik van kunstmest, was zijn interesse gewekt.
Soja tegen ondervoeding
Soja is uitgegroeid tot een belangrijk gewas in Benin. De peulvrucht levert een belangrijke bijdrage in de voedselvoorziening. Vooral in plattelandsgebieden, zoals Sinendé, draagt soja bij aan het voorkomen van ondervoeding. Aan de andere kant is soja voor boeren ook een lucratief gewas. De vraag naar soja is zo groot, dat ze er nauwelijks aan kunnen voldoen. Dat komt onder andere doordat de opbrengsten van het land niet optimaal zijn.
Familles Fortes: sterke families
Woord en Daad ondersteunt samen met DEDRAS de inwoners van Sinendé binnen het project Familles Fortes. Dit project heeft het gezin als vertrekpunt. We zetten in op goed onderwijs voor de kinderen, we stimuleren ondernemerschap bij jongeren en we trainen de ouders, die vrijwel allemaal boer zijn, om hun productie te verbeteren. Het project wordt vormgegeven samen met de bevolking. Dat komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in de brede ondersteuning voor boeren. We richten ons niet op één gewas, maar ondersteunen veel verschillende sectoren. Of de boeren nu rijst, soja of groenten verbouwen of dat ze kleinvee of pluimvee houden; er worden trainingen gegeven.
Het experiment
Lafia is één van de sojaboeren die een training volgde. ‘We leerden verschillende dingen, maar de lessen over gebruik van kunstmest en gecertificeerde bonen trok speciaal mijn aandacht.’ Hoewel hij weinig verwachtingen heeft, besluit Lafia toch om voor de oogst van 2020/2021 op één hectare kunstmest te gebruiken, een investering van 20.000 CFA (30 euro). Op de resterende manier verbouwt hij de soja zoals hij gewend is. Zo kan hij zelf direct het verschil zien.
Naast de inspanning van de boer is er nog een cruciale factor die bepaalt of een optimale oogst mogelijk is: het zaad. Als een boer geen goed zaad gebruikt, heeft hij ondanks al zijn inspanningen nog geen optimale oogst. Binnen Familles Fortes investeren we in zaadproducenten die lokaal goed zaad kweken. Daardoor ontstaat werkgelegenheid en hebben de boeren goed zaad om een optimale soja-oogst te realiseren.
Investering terugverdiend
‘Van de drie hectare waarop ik geen kunstmest gebruikte, oogstte ik per hectare 12 zakken sojabonen van 100 kilo. Van de één hectare waarop ik wel kunstmest gebruikte oogstte ik 17 zakken sojabonen van 100 kilo.’ Die vijf zakken leverden hem elk 100.000 CFA (150 euro) op. Daarmee had hij zijn investering terugverdiend.
Boer Lafia is tevreden met het resultaat. ‘Na mijn experiment overweeg ik om volgend jaar op al mijn velden kunstmest en gecertificeerd zaad te gebruiken.’