Na een tocht van duizenden kilometers dwars door Kenia en Tanzania staat Dawit Adore bij de Mozambikaanse grens. Het einddoel van de reis, Zuid-Afrika, komt in zicht. De Ethiopische jongeman is dan al twee maanden op reis. In Zuid-Afrika hoopt hij een baan te vinden, maar hij zal de bestemming van zijn reis nooit bereiken.
De politie in Mozambique arresteert de illegale migrant en zet Dawit 15 dagen in de gevangenis. Na die dagen in de cel wordt hij teruggestuurd naar Addis Abeba. Het plan is mislukt, Dawit is weer terug bij af. Gefrustreerd en depressief slijt hij zijn dagen in de Ethiopische hoofdstad. Ondanks alle ontberingen tijdens zijn eerste reis groeit in zijn hoofd een nieuw plan om nog een poging te doen Zuid-Afrika te bereiken.
Op zoek naar werk
Dawit werd geboren in 1989 in Hoseana Town, een paar honderd kilometer ten zuiden van Addis Abeba. Zijn ouders hebben acht kinderen. Als Dawit twee is, overlijdt zijn moeder. Zijn vader werkt als kleinschalige boer. Hij doet zijn best om zijn kinderen op te voeden, maar het leven is zwaar. Dawit krijgt de kans om naar school te gaan, maar de thuissituatie staat niet toe dat hij na de basisschool verder leert.
Daarom besluit Dawit naar Addis Abeba te reizen. In de hoofdstad kan hij vast een baan vinden. De werkelijkheid is weerbarstiger. Een baan vinden in de grote stad blijkt moeilijk. Maar Dawit heeft een volgend plan: migreren naar Zuid-Afrika en daar werken. Het is een illegale migratie, maar met de hoop op een beter leven begint de jongen aan zijn reis die in Mozambique abrupt zal eindigen.
Kansen bieden in Ethiopië
Terug in Addis Abeba maakt hij nieuwe plannen om naar Zuid-Afrika te reizen, maar voordat hij kan vertrekken valt zijn oog op een advertentie van Hope Enterprise. Er wordt een training van zes maanden aangeboden in het EYE-programma (Employable Youth Ethiopia). Samen met een groot aantal lokale organisaties zet Woord en Daad zich binnen dit programma in om jongeren kansen te bieden in Ethiopië.
Veel werkloze, Ethiopische jongeren hebben plannen om naar Zuid-Afrika, Europa of Arabische landen te migreren om daar te werken. De illegale reizen zijn vol gevaren en op de plaats van bestemming is het vaak ook lastig om werk te vinden. Omdat de jongeren illegaal migreren zijn ze extra kwetsbaar voor uitbuiting, onderweg of door een ‘werkgever’ in het land van bestemming.
Vakkennis, ondernemerschap en life skills
Met het EYE-programma bieden we jongeren korte trainingen. Tijdens de trainingen is er aandacht voor vakkennis, ondernemerschap en life skills. Na de training worden de jongeren ondersteunt om een eigen onderneming te starten of een baan te vinden. Daarnaast geven we voorlichting aan jongeren en hun ouders over de gevaren van illegale migratie.
Dawit schrijft zich in voor de training. Zijn zelfvertrouwen groeit tijdens de life-skills lessen en hij waarschuwt andere jongeren voor de gevaren van illegale migratie. Tijdens de vaktraining leert hij voor elektricien en met ook een training ondernemerschap op zak sluit hij het traject succesvol af.
Florerende onderneming
Een tante steunt Dawit in zijn ondernemersambitie. De kleine winkel van zijn tante wordt daarvoor met een budget van zo’n 100 euro omgebouwd tot een elektronicazaak. Dankzij zijn sterke, opgedane sociale vaardigheden, krijgt hij een installatieklus bij zijn buurman. Later gaat hij aan de slag als onderaannemer om in gebouwen de elektra aan te leggen.
Hij bouwt een goede naam op en neemt zeven andere jongeren aan om hem te helpen bij alle klussen. Zijn inkomen is fors gestegen en hij ondersteunt zijn familie financieel, maar Dawit heeft meer ambitie: hij wil doorgroeien tot aannemer, zodat hij zelf contracten kan binnenhalen en hij wil zijn elektronicazaak uitbreiden. Illegaal migreren naar Zuid-Afrika? Die plannen heeft hij voor goed uit zijn hoofd gezet. In Ethiopië zijn kansen genoeg.