De afgelopen jaren ondersteunde het Employable Youth Ethiopia programma duizenden jongeren bij het vinden van werk of het starten van een onderneming. Eén van de succesvolste jonge ondernemers is Daniel Mengesha. Hij volgde in 2019 trainingen en bouwde daarmee een goedlopende cafetaria op.
Daniel had als jongere de kans om te studeren. Zo’n twintig jaar geleden haalde hij zijn diploma, waarna hij een baan vond bij de overheid. Tot 2015 werkte Daniel in overheidsorganisaties, maar was ontevreden over zijn salaris. Uiteindelijk besloot hij ontslag te nemen en op zoek te gaan naar beter betaald werk. Maar het viel niet mee om een nieuwe baan te vinden. Hij besloot naar Jemen te gaan, waar hij van alles aanpakte. Zo verdiende hij aardig wat geld waarmee hij een klein restaurant kon openen. Zijn zaken liepen goed totdat er oorlog uitbrak. Hij moest zijn bezittingen achterlaten en keerde terug naar Ethiopië.
Cafetaria in Ethiopië
Terug in Ethiopië zet Daniel samen met vier vrouwen en twee mannen een partnerschap op. Met leningen van familie en vrienden start de groep een cafetaria in het jeugdcentrum in de wijk. Hoewel ze tijd nodig hadden om aan het werk te wennen, waren zij toegewijd om te leren en hun bedrijfsvoering te verbeteren om zo hun klanten beter te bedienen.
Samen met een groot netwerk van lokale organisaties zet Woord en Daad zich in om jongeren als Daniel kansen te bieden in Ethiopië. We ondersteunen hen met trainingen in vakkennis, ondernemerschap en life skills (o.a. sociale vaardigheden, sollicitatietraining en ethiek). Ook zetten we in op voorlichting over de gevaren van illegale migratie. Het lukte Daniel om een redelijk bestaan op te bouwen in Jemen, maar veel jonge Ethiopiërs keren getraumatiseerd terug na een illegale migratie. Daniel en zijn partners volgen verschillende trainingen, waaronder kooklessen en trainingen op het gebied van ondernemen.
Hard werken voor succes
De groep werkt hard en het lukt om een aanbesteding bij verschillende overheidsorganisaties te winnen. Tijdens evenementen van de instellingen is de cafetaria verantwoordelijk voor de catering. Dat levert extra inkomsten op. De onderneming kreeg zo erkenning in de gemeenschap.
Tijdens de coronapandemie nam de Ethiopische regering maatregelen om verspreiding van het virus te beperken. Voor de horeca is het een lastige tijd. Dankzij de goede naam die de ondernemers hebben opgebouwd binnen de gemeenschap krijgen Daniel en zijn partners de kans om maaltijden te serveren in één van de Covid-19 centra. Vijf maanden lang serveert de cafetaria drie maaltijden per dag in dit centrum, waardoor er ondanks de situatie een goede omzet wordt gehaald.
Ondanks de moeilijke periode die achter hen ligt, staat de cafetaria er goed voor. De keuken is goed uitgerust met keukengerei en er is een bedrijfsauto. Daarnaast is er een financiële reserve van zo’n 42.000 euro. Daniel beaamt: ‘Ik weet zeker dat de trainingen een cruciale rol hebben gespeeld in ons huidige succes!’