Het Sterk voor werk programma wordt uitgevoerd sinds begin 2017. De ambitie is om 27.000 migratie-vatbare jongeren aan een baan te helpen. Ondernemerschapstraining en -coaching en het opleiden van jongeren en arbeidsbemiddeling naar bestaande bedrijven vormt de ruggegraat van het project. Daarnaast werken we aan bewustwording over migratie, het verbeteren van samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen, en het versterken van 50 vakopleidingen.
Successen
Inmiddels hebben maar liefst 6.744 jongeren een opleiding afgerond en een baan gekregen. Daarnaast hebben meer dan 4.250 jongeren de eerste stappen gezet als ondernemer. Gezamenlijk hebben de ongeveer 229 business groups toegang gekregen tot meer dan EUR 800.000 aan micro-kredieten.
Story of the Year: échte verhalen
Om een gezicht te geven aan de jongeren, heeft elke organisatie een ‘Story of the Year’ uitgewerkt. Verhalen van mensen als Hiwot, die naar Saudi Arabië ging om te werken als huishoudster en daar schrijnende dingen meemaakte. Nu verkoopt ze 300 injera (een soort zure pannekoek) per dag waarmee ze in haar levensonderhoud kan voorzien. De ondernemerschapstraining en coaching door partner DOT waren behulpzaam om dit te realiseren.
Of het verhaal van Roman, die de meubelmakerij opleiding volgde bij Selam Children’s Village in de hoofdstad Addis Abeba. Hij heeft nu een baan bij een meubelmakerij.
De verhalen tonen kracht, potentie en ambitie van jongeren in soms zeer moeilijke omstandigheden.
Uitreiking
Donderdag 11 april heeft Henk de Pagter, namens de Pagter Foundation, de prijs uitgereikt aan partner Selam Hawassa Business Group, voor het beste verhaal. De Pagter Foundation investeert in het Sterk voor werk project, en in die hoedanigheid waren drie mensen in Ethiopië voor projectbezoeken en voor de uitreiking.
Meklit migreerde en kwam terug
Selam Hawassa vertelt het verhaal van Meklit. Meklit kwam van oorsprong uit de omgeving van Hawassa, een stad zo’n 300 kilometer afstand van Addis Abeba. Ze besloot naar Dubai te migreren. Na een aantal moeilijke jaren kwam ze terug naar Ethiopië. Haar familie verwachtte dat ze veel geld mee zou brengen, maar ze verdiende vrijwel niets in Dubai. Na terugkomst volgde ze de koksopleiding in Hawassa en werkt nu bij een restaurant.
Diep respect
Henk de Pagter: “Het is de ‘struggle for life’ voor jonge mensen. Ik heb diep respect voor deze succesvolle jongeren.“ Achter de grote aantallen gaan mensen schuil van vlees en bloed. Hen zien ontplooien en gebruik zien maken van de mogelijkheden die er zijn, dát geeft energie.
Zie voor meer informatie: