Beperking geen obstakel voor succes

Bénebeyense Ouedraogo is een optimistische man met gevoel voor humor. In zijn werkplaats maakt hij lipikosmeubels. Hij vlecht draden door een metalen frame, waardoor hij een stoel of een bed maakt. Daarmee verdient hij geld om zijn vrouw en drie kinderen te onderhouden.

Als jongen van tien werd Bénebeyense aangereden door een motorfiets toen hij met zijn vriendjes de weg overstak. Hij raakte ernstig gewond en raakte verlamd aan zijn benen. Voor mensen met een beperking is het in Burkina Faso lastig om werk te vinden. Ook Bénebeyense had moeite om genoeg te verdienen om zijn gezin te onderhouden. Enkele jaren geleden schreef hij zich in bij ABNT, deze organisatie zet zich in voor mensen met een beperking.

Training en microkrediet

Via ABNT kwam hij in contact met Job Booster. Hij werd uitgenodigd om een training te volgen, waar hij de meubels leerde maken. Na de training ondersteunde Job Booster hem om een microkrediet aan te vragen bij een lokale bank. Dankzij die lening kon hij investeren in de start van zijn onderneming.

Wie in de werkplaats van Bénebeyense rondkijkt ziet dat er ook motoren en fietsen staan. Naast zijn werk als meubelmaker repareert Bénebeyense deze tweewielers. Dat levert extra inkomsten op. Zelf verwoord hij het met een Burkinees spreekwoord: ‘Als wij je helpen om je rug te wassen, moet je zelf moeite doen om je gezicht te wassen.’ Bénebeyense wil een rolmodel zijn voor anderen met een beperking. Hij wil hen laten zien dat alles mogelijk is voor iemand die gelooft dat zijn beperking geen obstakel is voor succes.