Wereldspelen

Doe mee met de Woord en Daad-Wereldspelen!

Gedurende het schooljaar worden er op veel scholen sportieve activiteiten georganiseerd. Wellicht bent u nog op zoek naar leuke spelletjes. Wij willen u hierbij graag de Woord en Daad-Wereldspelen introduceren, rondom het thema ‘Water’! Speel spelletjes uit Ethiopië, Haïti of Bangladesh en combineer sportiviteit met kennis over andere culturen.

Meer weten? Lees dan hieronder verder!

Water wereldwijd

Bij Woord en Daad zien wij dat water wereldwijd een belangrijke rol speelt. Daarom zetten wij ons in voor toegang tot goed drinkwater in verschillende landen.

Steeds meer kinderen gaan naar school in Haïti en Ethiopië. Daar zijn we heel blij mee! Maar de situatie op het gebied van water, sanitatie en hygiëne is op veel scholen zorgelijk. Toiletten zijn vies of buiten gebruik, kinderen kunnen hun handen niet wassen met zeep, of er is geen stromend water. Daar willen we verandering in brengen. Enerzijds door de aanleg of reparatie van waterpunten en toiletten. Anderzijds door leuke en aansprekende hygiënelessen. Zodat kinderen zelf gezond blijven en een schone leeromgeving hebben.

Dit krijgt u als u de Wereldspelen downloadt

U ontvangt de 15 Wereldspelen in een pdf. De spelletjes zijn overzichtelijk weergegeven. Zo vindt u op elke pagina twee spelletjes, waardoor u deze eenvoudig kunt printen en in het midden kunt doorsnijden.
De uitleg van de spellen kunt u als docent bij u houden, of eventueel bij het spel ophangen. Bekijk een voorproefje via de afbeeldingen hiernaast.

Veel van de spelletjes zijn eenvoudig aan te passen aan het niveau van de groep. De spelletjes met een ster zijn alleen voor de bovenbouw te gebruiken.

Download de Wereldspelen

Geen download in uw postvak? Stuur dan een mailtje naar info@woordendaad.nl zodat wij de wereldspelen naar u kunnen versturen.

P.S. Het kan zijn dat de downloadmail als spam wordt gezien. Bekijk daarom ook uw ongewenste mailmap.

Sponsorloop

Wilt u naast de Wereldspelen nog iets extra’s rond dit thema doen met bijvoorbeeld uw bovenbouwleerlingen? De Woord en Daad-Wereldspelen zijn goed te combineren met onze ‘oranje’ sponsorloop. De kinderen kunnen zich lopend, fietsend, rennend of skeelerend inzetten voor een waterprogramma van Woord en Daad. Voor 25 euro kan elk kind een ander kind in Ethiopië of Haïti een jaar lang schoon drinkwater en een schone leeromgeving geven. Download hier de sponsorlijst.

Waterkluskaart

Vindt u alle sportieve uitdagingen iets te veel van het goede? Wij hebben ook een speciale waterkluskaart, waar (onderbouw)leerlingen rustig thuis mee aan de slag kunnen om geld te sparen voor schoon drinkwater.

Lesmateriaal

Wilt u in de lessen aandacht besteden aan uw sponsorkind(eren) of kinderen wereldwijd? We hebben mooi lesmateriaal beschikbaar. Neem eens een kijkje op onze pagina met lessenseries.

Presentatie

Als u uw leerlingen écht mee wilt nemen naar het land van bijvoorbeeld uw sponsorkind, komen wij graag langs om onder andere te vertellen over de cultuur van dat land en hoe de watervoorzieningen geregeld zijn. Nodig ons uit via voorlichting@woordendaad.nl.

Lekker actief bezig geweest?

Uw gift kunt u overmaken via Stichting Woord en Daad, IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88, o.v.v. Wereldspelen. Hartelijk dank!

Tip: Begin de Wereldspelen met een vlaggenceremonie!

Begin de Wereldspelen met een vlaggenceremonie! Kies bijvoorbeeld het land Bangladesh, Ethiopië of Haïti of het land van uw sponsorkind en laat uw kinderen ontdekken en beleven hoe hun leeftijdsgenoten in andere landen de vlag hijsen.

Voorbeeld van een vlagceremonie

De kinderen verzamelen na de bel op het plein, in keurige rijen per klas. Een leerkracht heet de kinderen welkom, waarna twee kinderen uitgekozen worden om de vlag te hijsen. De vlag hangt onder aan de stok (niet op de grond!).

Tijdens het zingen van het volkslied van het gekozen land (de muziek is op YouTube terug te vinden) wordt de vlag gehesen. Vaak staan de kinderen in de houding (soms met hun hand op hun hart).

Na de vlagceremonie marcheren de kinderen per klas naar hun lokaal waarna de lesdag begint.

Veel plezier met de Wereldspelen! Laat u ons weten hoe het was?

Wij denken ook graag met u mee voor leuke acties, neem contact op met onze scholenvoorlichters Ineke Brand of Janneke Witzier.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring