Deze maand vragen wij aandacht voor rentmeesterschap, duurzaamheid en biodiversiteit wereldwijd. In Oeganda zijn talloze vrouwen als Juliet die, elk op hun eigen manier, werken aan de toekomst van hun land en hun kinderen.

Doe ook mee en bied vrouwen als Juliet én hun kinderen kans op een betere toekomst.

Een bijzaak?

Juliet (Oeganda): Dankzij mijn imkerij verdien
ik genoeg om voor 17 pleegkinderen te zorgen.

Het verhaal van imker Juliet

Voor Juliet uit Oeganda is imkeren geen bijzaak maar noodzaak. Dankzij haar imkerij verdient ze genoeg om voor 17 (!) pleegkinderen te zorgen. Met trainingen en moderne bijenkasten, die ze via de lokale partner van Woord en Daad ontvangt, weet Juliet haar inkomsten te verhogen.

Juliet ontvangt niet alleen trainingen om de productie van haar bijen te verhogen maar ook op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit. Ze heeft zelf geen kinderen maar zorgt, sinds haar broer is gestorven, voor zijn kinderen. Met haar imkerij wil ze genoeg verdienen om alle 17 kinderen naar school te laten gaan.

Oeganda: honing biedt perspectief!

Honing is een geliefd product in Oeganda. Een groot aantal Oegandezen heeft één of enkele bijenkasten. De kwaliteit van deze honing laat vaak te wensen over en de opbrengst per bijenkast is laag. Door training en voorlichting kan de productie omhoog. Oeganda is ook een land waar de gevolgen van klimaatverandering gevoeld worden. Verschillende onderzoeken concluderen dat de voedselzekerheid in het land op het spel staat.

Op drie fronten bindt Woord en Daad, samen met lokale partnerorganisaties, de strijd aan met deze uitdaging: armoedebestrijding, vergroten voedselzekerheid, verbeteren biodiversiteit. Hoe? Met een klein insect: bijen.

EO Metterdaad in actie voor Oeganda

EO Metterdaad voert actie voor dit project en heeft deze zomer filmbeelden opgenomen in Oeganda. Ook Juliet wordt in een van de uitzendingen geportretteerd. Meer informatie en terugkijken van de beelden: metterdaad.nl/oeganda.

Steun de imkers in Oeganda

25

Doneer een bijenkast

35

Doneer een training

150

Draag bij aan een boerencoöperatie

Ben je van het gemak? Doneer €2,50 voor dit project via Tikkie en tik ‘m door naar je vrienden.

Nieuws uit het project:

Kennismakingsinterview Jacob Jan Vreugdenhil: ‘Het moet wel ergens over gáán’

Vanaf 1 april 2024 is ir. Jacob Jan Vreugdenhil de tweede bestuurder van Woord en Daad, naast Rina Molenaar.…
27 februari 2024/door Ton Put

Haïti: grond zonder rust | Terugblik event

Op donderdag 15 februari 2024 kwamen zo'n 120 mensen bij elkaar om te luisteren naar de kracht en kwetsbaarheid van Haïtianen. Na afloop was er volop ruimte om elkaar te ontmoeten en te genieten van heerlijke Haïtiaanse hapjes.
16 februari 2024/door Erika Levering

De keukentafel voor Jan en alleman… | Column Rina Molenaar

Om maar met de deur in huis te vallen: ik weet niet zo goed raad met de uitslag van de verkiezingen. Direct na 22 november buitelden de analyses over elkaar heen en ik luisterde er graag naar. Zelf waag ik me niet aan grote uitspraken, omdat ik simpelweg niet direct iets lijk te kunnen toevoegen aan wat al gezegd wordt. Mijn nieuwsgierigheid om met mensen in gesprek te gaan die wel zeer uitgesproken zijn, is alleen maar groter geworden. Daarom zoek ik vooral het gesprek.
6 februari 2024/door Gerlinde Poortvliet

Woord en Daad benoemt tweede bestuurder

De raad van toezicht van Woord en Daad heeft ir. J.J. Vreugdenhil benoemd als tweede bestuurder binnen de raad van bestuur.
5 februari 2024/door Erika Levering

Burkina Faso: Eerste jonge ondernemers ontvangen lening

Om een onderneming te laten groeien, moet je investeren. Een lening afsluiten is voor veel jonge ondernemers in Burkina Faso onmogelijk. Dankzij Job & Business Booster, een samenwerking van Woord en Daad en Forth Investment, krijgen jonge ondernemers wel een lening. Ook worden de jongeren gecoacht om hun investering zo goed mogelijk te doen. In januari ontvingen de eerste 15 ondernemers een cheque met de lening via een lokale bank.
1 februari 2024/door Rudolf Mulderij

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring