Deze maand vragen wij aandacht voor rentmeesterschap, duurzaamheid en biodiversiteit wereldwijd. In Oeganda zijn talloze vrouwen als Juliet die, elk op hun eigen manier, werken aan de toekomst van hun land en hun kinderen.

Doe ook mee en bied vrouwen als Juliet én hun kinderen kans op een betere toekomst.

Een bijzaak?

Juliet (Oeganda): Dankzij mijn imkerij verdien
ik genoeg om voor 17 pleegkinderen te zorgen.

Het verhaal van imker Juliet

Voor Juliet uit Oeganda is imkeren geen bijzaak maar noodzaak. Dankzij haar imkerij verdient ze genoeg om voor 17 (!) pleegkinderen te zorgen. Met trainingen en moderne bijenkasten, die ze via de lokale partner van Woord en Daad ontvangt, weet Juliet haar inkomsten te verhogen.

Juliet ontvangt niet alleen trainingen om de productie van haar bijen te verhogen maar ook op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit. Ze heeft zelf geen kinderen maar zorgt, sinds haar broer is gestorven, voor zijn kinderen. Met haar imkerij wil ze genoeg verdienen om alle 17 kinderen naar school te laten gaan.

Oeganda: honing biedt perspectief!

Honing is een geliefd product in Oeganda. Een groot aantal Oegandezen heeft één of enkele bijenkasten. De kwaliteit van deze honing laat vaak te wensen over en de opbrengst per bijenkast is laag. Door training en voorlichting kan de productie omhoog. Oeganda is ook een land waar de gevolgen van klimaatverandering gevoeld worden. Verschillende onderzoeken concluderen dat de voedselzekerheid in het land op het spel staat.

Op drie fronten bindt Woord en Daad, samen met lokale partnerorganisaties, de strijd aan met deze uitdaging: armoedebestrijding, vergroten voedselzekerheid, verbeteren biodiversiteit. Hoe? Met een klein insect: bijen.

EO Metterdaad in actie voor Oeganda

EO Metterdaad voert actie voor dit project en heeft deze zomer filmbeelden opgenomen in Oeganda. Ook Juliet wordt in een van de uitzendingen geportretteerd. Meer informatie en terugkijken van de beelden: metterdaad.nl/oeganda.

Steun de imkers in Oeganda

25

Doneer een bijenkast

35

Doneer een training

150

Draag bij aan een boerencoöperatie

Ben je van het gemak? Doneer €2,50 voor dit project via Tikkie en tik ‘m door naar je vrienden.

Nieuws uit het project:

Vraag naar fonio stijgt dankzij campagne Tsjaadse regering

Het is gezellig druk in Deli. Marktkooplui bieden hun producten aan op een kleine open plek in het dorp. Achter een grote schaal vol kleine graankorrels zit Rebecca Lamassindji. Een afdak van stro en papier biedt enige bescherming tegen de felle zon. Het graan dat ze aanbiedt is fonio. Het levert een goede prijs op, zeker nu de overheid een gezondheidscampagne startte, vertelt de marktkoopvrouw.
31 mei 2023/door Ton Put

Alle talen | Column Rina Molenaar

Het pinksterfeest ligt achter ons. Het feest van verwarring en verwondering. De kerk van alle tijden en plaatsen viert de komst van de Trooster en hoort hoe de Geest alle talen spreekt. En dat zijn er nogal wat: wereldwijd zijn er zo’n 6800 hoofdtalen. Het beheersen van talen kan je veel gemak geven. Toch kom je er niet altijd als je de taal vloeiend spreekt. Neem interculturele communicatie: dat vraagt sensitiviteit en alertheid. Voor je het weet, zeg of doe je iets wat door een ander heel anders wordt opgevat dan jij bedoelde.
31 mei 2023/door Ton Put

Reactie Woord en Daad op Afrikastrategie 2023-2032

Minister Schreinemacher presenteerde dinsdagavond 30 mei de lang verwachte Afrikastrategie aan de Tweede Kamer. Drie positieve punten vallen bij eerste lezing op.
31 mei 2023/door Hannah Neele

‘Ik wil laten zien dat ik niet mijn tas pak en vertrek’

Overleven. Zo omschrijft Daniel Jean-Louis (directeur van partnerorganisatie P&A) zijn leven op Haïti. Natuurrampen, bendegeweld, economische stagnatie, corruptie, een falende overheid; niets wordt het land bespaard. Toch denkt Daniel er niet over te vertrekken. In gesprek met Daniel Jean-Louis en Rina Molenaar (directeur-bestuurder Woord en Daad) over lichtpuntjes van hoop in Haïti.
31 mei 2023/door Ton Put

‘Ik leer hoe ik straks mijn bedrijf kan runnen’

In een hoek van het uitgestrekte terrein van de vakschool van ADP in Oeganda staan de stallen. Onder de overkappingen zijn met stokken of beton kleinere hokken gemaakt voor het vee. Hier leren de jongeren hoe ze een gezond bedrijf kunnen starten. Onder de overkapping staat Emmanuel Ecdu (19 jaar), met een brede lach op zijn gezicht. ‘Ik leer hoe ik goed voor de varkens kan zorgen,’ vertelt hij.
31 mei 2023/door Rudolf Mulderij

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring