Deze maand vragen wij aandacht voor rentmeesterschap, duurzaamheid en biodiversiteit wereldwijd. In Oeganda zijn talloze vrouwen als Juliet die, elk op hun eigen manier, werken aan de toekomst van hun land en hun kinderen.

Doe ook mee en bied vrouwen als Juliet én hun kinderen kans op een betere toekomst.

Een bijzaak?

Juliet (Oeganda): Dankzij mijn imkerij verdien
ik genoeg om voor 17 pleegkinderen te zorgen.

Het verhaal van imker Juliet

Voor Juliet uit Oeganda is imkeren geen bijzaak maar noodzaak. Dankzij haar imkerij verdient ze genoeg om voor 17 (!) pleegkinderen te zorgen. Met trainingen en moderne bijenkasten, die ze via de lokale partner van Woord en Daad ontvangt, weet Juliet haar inkomsten te verhogen.

Juliet ontvangt niet alleen trainingen om de productie van haar bijen te verhogen maar ook op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit. Ze heeft zelf geen kinderen maar zorgt, sinds haar broer is gestorven, voor zijn kinderen. Met haar imkerij wil ze genoeg verdienen om alle 17 kinderen naar school te laten gaan.

Oeganda: honing biedt perspectief!

Honing is een geliefd product in Oeganda. Een groot aantal Oegandezen heeft één of enkele bijenkasten. De kwaliteit van deze honing laat vaak te wensen over en de opbrengst per bijenkast is laag. Door training en voorlichting kan de productie omhoog. Oeganda is ook een land waar de gevolgen van klimaatverandering gevoeld worden. Verschillende onderzoeken concluderen dat de voedselzekerheid in het land op het spel staat.

Op drie fronten bindt Woord en Daad, samen met lokale partnerorganisaties, de strijd aan met deze uitdaging: armoedebestrijding, vergroten voedselzekerheid, verbeteren biodiversiteit. Hoe? Met een klein insect: bijen.

EO Metterdaad in actie voor Oeganda

EO Metterdaad voert actie voor dit project en heeft deze zomer filmbeelden opgenomen in Oeganda. Ook Juliet wordt in een van de uitzendingen geportretteerd. Meer informatie en terugkijken van de beelden: metterdaad.nl/oeganda.

Steun de imkers in Oeganda

25

Doneer een bijenkast

35

Doneer een training

150

Draag bij aan een boerencoöperatie

Ben je van het gemak? Doneer €2,50 voor dit project via Tikkie en tik ‘m door naar je vrienden.

Nieuws uit het project:

Lessenmarathon Hoornbeeck levert ruim € 27.000 op voor Sri Lanka

Op het Hoornbeeck in Gouda hebben ze een fantastische lessenmarathon achter de rug. Het doel: waardig werk voor jongeren en jongvolwassenen in Sri Lanka.
28 november 2022/door Henriët Roseboom

Boeren voor een studie

Stevige koeien met grote hoorns lopen rond Nestor Njerba (18 jaar) terwijl de jonge boer vertelt over zijn toekomstplannen. Hij verbouwt sesamzaad om zijn schoolgeld te betalen. De landbouw is voor hem een manier om zijn droom na te jagen.
28 november 2022/door Rudolf Mulderij

De impact van bijen: sociaal, ecologisch en economisch

Paulina Melon uit Karamoja weet het zeker: bijenhouden zal haar leven veranderen. Ze woont in één van de armste regio’s van Oeganda en is één van de duizenden imkers in Oeganda die profiteren van het Busy Bees programma. In dit artikel reizen we langs vluchtelingen in Rhino Camp en koffieboeren in Centraal-Oeganda.
28 november 2022/door Rudolf Mulderij

Woord en Daad verhoogt de sponsorbijdrage per D.V. 1 januari 2023

We merken het allemaal in onze portemonnee: sinds de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen flink gestegen. Wereldwijd worden de allerarmsten nu opnieuw het hardst getroffen. Ook in onze sponsorprojecten merken we dat de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen het welzijn van de kinderen en hun gezin bedreigt. Het lukt onze lokale partnerorganisaties niet meer om van de huidige sponsorbijdrage per maand alle nodige steun aan de kinderen te geven. We hebben daarom moeten besluiten de sponsorbijdrage van een aantal projecten te verhogen. 
25 november 2022/door Erika Levering

Julian wint prijs met puzzel in Werelddelen

Wat was hij verrast door de post die hij kreeg van Woord en Daad! Julian van Popering maakte de puzzel in Werelddelen en won hiermee een vliegtuigje. Zijn moeder stuurde ons deze foto toe. Wat leuk, Julian! Fijn dat je zo betrokken bent bij Woord en Daad!
24 november 2022/door Henriët Roseboom

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring