Cashing in on Cashew ondersteunt cashewboeren in Sierra Leone en bouwt mee aan een duurzame en eerlijke waardeketen voor cashews in het land. Sinds de start van het project in 2020 is er veel gebeurd. Ook wereldwijde ontwikkelingen, zoals de coronapandemie, hebben de resultaten fors beïnvloed. In 2021 zagen we een herstel. Hoewel niet alle doelstellingen zijn gehaald, zien we grote verbeteringen ten opzichte van het voorgaande jaar. In deze rapportage blikken we terug op het tweede projectjaar.
Meer cashews gekocht
In 2020 lukte het om bijna 12,5 ton ruwe cashews te kopen. Vorig jaar werd er 31,6 ton ruwe cashews ingekocht door onze partnerorganisatie. Dat is een mooie stap vooruit. Ook zien we dat de cashewsector vanaf de basis moet worden opgebouwd. De doelstelling om aan het einde van het derde projectjaar 450 ton ruwe cashews op te kopen, lijkt niet realistisch.
Het is lastig om een goed inzicht te krijgen in de handelsstromen in cashews. Er zijn concurrenten in de markt, maar er worden ook ruwe cashews naar Guinee gesmokkeld. Dat is voor de boeren financieel aantrekkelijk, omdat de kosten lager zijn en de Guineese valuta waardevaster is dan de Sierra Leoonse Leone. Hoeveel cashews via die route verkocht worden, is niet inzichtelijk.
Relatie betaald zich uit
Deze grote stijging in het ingekochte volume in vergelijking met 2020 is vooral te danken aan de relatie die Mel-O heeft opgebouwd met de boeren. In elk district bezoekt een veldwerker regelmatig boeren. Daarmee bouwen ze een relatie op met de boeren.
Plannen 2022
Dit jaar willen we verder inzetten op het versterken van de relatie met de boeren. Daarnaast hopen we dat Mel-O break-even draait met de ruwe cashews, waardoor er ruimte ontstaat om te investeren in bijenkolonies. We willen 1.000 bijenkolonies onder de boeren verdelen. De bijen leveren een belangrijke bijdrage in de bestuiving en daarmee in de kwaliteit en kwantiteit van de cashewoogst. Daarnaast levert de honing de boeren extra inkomsten op.
Cashewboer Pa Amadu verbetert oogst met spaargeld
‘Ik was altijd bezorgd of ik mijn cashews wel zou kunnen verkopen. Als dat niet lukte, zou mijn familie honger lijden, want ik kan geen ander werk op het land doen,’ vertelt Pa Amadu Kamara. Maar sinds vorig jaar is dat anders. Hij is niet langer afhankelijk van handelaren die het dorp bezoeken, maar hij heeft een vaste afnemer die een goede prijs betaald.