Donald Ekong staat even buiten het dorp Apeti ‘B’ Village in het noorden van Oeganda tussen zijn bijenkasten. Onherkenbaar door de beschermende imkerkleding zet hij een schaaltje met water op de bijenkast. Het is het droge seizoen, dus zorgt hij extra goed voor zijn bijen.
‘In het droge seizoen dreigen veel bijen te sterven doordat ze water proberen te bereiken,’ weet de 52-jarige imker. In de droge maanden is er weinig regen en is er weinig bloesem voor de bijen om nectar te verzamelen. De bijen moeten dan ver vliegen om water te vinden. Donald inspecteert elke dag de bijenkasten, maar in het droge seizoen is het extra belangrijk dat de bijen voldoende voedsel en water hebben.
Impact coronapandemie
‘Honing is mijn belangrijkste inkomstenbron, maar ik verbouw ook mais en soja en ik heb wat vee.’ In totaal heeft Donald 150 bijenkasten. Naast zijn werkzaamheden als imker en boer geeft Donald ook les op de plaatselijke school, als de school open is. Door de coronapandemie zijn de scholen in Oeganda tijdelijk gesloten. Dat had zijn weerslag op het onderwijs van de acht kinderen, drie meisjes en vijf jongens, van Donald. Ook financieel merkt hij de gevolgen van de coronapandemie. ‘Ik heb minder inkomen door de pandemie. De prijs voor honing is laag, omdat er maar weinig handelaren langskomen.’
Busy Bees
Donald is één van de duizenden imkers in Oeganda die ondersteunt worden door partners van Woord en Daad. Onder de noemer Busy Bees werken we samen met partnerorganisaties aan het opbouwen van de honingketen in het land. Honing biedt imkers een goed inkomen, mits de kwaliteit van de honing goed is. Via trainingen leren de imkers om professioneel bijen te houden. Tegelijk biedt honing kansen voor bijvoorbeeld vrouwen en jongeren die geen land bezitten.
Daarnaast ondersteunen we coöperaties van imkers die de honing gezamenlijk op de markt brengen. Daarmee krijgen de boeren een hogere prijs voor de honing. Tot slot worden er fruitbomen geplant. De bloesem aan de bomen vormt een voedingsbron voor de bijen. Het fruit aan de bomen is een inkomstenbron voor boeren en de bomen dragen bij aan verbetering van het ecosysteem en leefklimaat in de regio.
Imker Donald verkoopt zijn honing aan Archways Agro, één van de partners van Woord en Daad. Voor de verkoop is het transport naar Archways een uitdaging. Als imker ziet hij nog twee andere uitdagingen. ‘Ziektes onder de bijen zijn nog altijd een groot probleem. En er is een tekort aan materiaal om de honing te oogsten.’
Sparen en investeren
‘Dankzij de inkomsten uit honing is onze levensstandaard verbetert en in de trainingen heb ik meer vaardigheden geleerd om bijen te houden.’ De honing biedt Donald een goed inkomen. In de toekomst hoopt hij meer bijenkasten te kunnen kopen en bomen te planten. Hij is vooral geïnteresseerd in cashewbomen, koffieplanten en caliandrabomen.
In maart start Donald met de oogst van de honing. ‘Ik verwacht een goede oogst, want de honingraten bouwen goed op.’ Van de winst legt Donald iets apart om te sparen voor investeringen, bijvoorbeeld om meer vee te kopen. En een deel gebruikt hij om het schoolgeld voor zijn kinderen te betalen.