Projectupdate uit Sierra Leone (juli 2022)

Fair Rice Sierra Leone bouwt aan een duurzame en eerlijke waardeketen voor rijst in Sierra Leone. We trainen boeren om hun opbrengst te optimaliseren, we linken de boeren aan een betrouwbare handelspartner en we stimuleren de boeren om een deel van hun grotere winst apart te zetten. In deze rapportage blikken we terug op 2021.

Toegang tot land is een belangrijke voorwaarden voor het Fair Rice project. Samen met onze partners zetten we gesprekken op binnen de gemeenschappen om de toegang tot land te bespreken. In sommige dorpen is het land in handen van een kleine groep mensen. Door dorpsgenoten toestemming te geven om op het land rijst te verbouwen, krijgen deze dorpsgenoten de kans om een toekomst op te bouwen. In 2021 voerden we gesprekken met dorpsoudsten, families, en gemeenschappen over de toegang tot land.

Modelboeren

In 2021 werden 1.000 rijstboeren geregistreerd om deel te nemen aan het project. Daarnaast werden er 25 modelboeren geselecteerd. Zij hebben een voortrekkersrol in het Fair Rice project. Deze modelboeren vormen de schakel tussen de boeren en de one-stop-shop. We legden twee demovelden aan. Op deze velden kunnen de boeren in de praktijk zien hoe de training bijdraagt aan een grotere opbrengst.

Tractors!

Een grote doorbraak voor de rijstboeren is de beschikbaarheid van tractors. De nationale regering heeft in elk district tractors ter beschikking gesteld aan rijstboeren. Dankzij die mechanisatie kunnen de boeren grotere velden ploegen en ontginnen. Dat draagt bij aan een steeds grotere oogst.

Marktwerking

De afgelopen jaren zagen de boeren hun oogst stijgen. Ook hun inkomen steeg. In de dorpen starten we spaargroepen. Daarmee stimuleren we de boeren om een deel van de winst apart te zetten voor financieel moeilijkere tijden. Wekelijks komen de leden van de spaargroepen samen om een bedrag te sparen. In 2021 waren 348 mannen en 562 vrouwen lid van één van de 36 spaargroepen. Samen spaarden zij een bedrag van 119.650.000 Leone (8.648 euro).

Tot slot bouwen we aan een sterke waardeketen voor rijstboeren. Daarvoor werken we nauw samen met de rijstfabriek Mountain Lion Agriculture. We zien dat de markt steeds meer werkt. Tijdens een normaal oogstseizoen ligt de prijs in de eerste periode van de oogst hoog door het beperkte aanbod. Tijdens de piekmaanden van de oogst daalt de prijs door het grotere aanbod. Ten slotte stijgt de prijs weer als tegen het einde van het seizoen de volumes dalen. De vraag van Mountain Lion volgt ditzelfde patroon en is het grootst tijdens de piekmaanden van de oogst.

Pa Kapr Sesay woont in Francer, een dorp in Karene. Hij is één van de modelboeren in zijn dorp en hij bezocht één van de demovelden. Hij vertelt over zijn ervaring:

‘De ontginning van het moeras buiten ons dorp is een grote verandering voor ons. Daardoor kunnen we meerdere keren gewassen verbouwen. Als modelboer in onze gemeenschap, heb ik alle leden opgeroepen om twee tot drie keer per jaar te gaan zaaien. Als we echt twee tot drie keer per jaar kunnen oogsten, stijgt de aanvoer vanuit ons dorp naar de markt. Dat betekent meer inkomsten voor mijn dorpsgenoten. Ik ben dankbaar dat onze gemeenschap profiteert van Fair Rice Sierra Leone.’

Resultaten 2021

437

boeren getraind in climate smart production

(doelstelling: 1.000)

688 kg

gemiddelde opbrengst per hectare

910

boeren lid van een spaargroep (VSLA)

(doelstelling: 2.000)

36

spaar-groepen (VSLA) ondersteund

(doelstelling: 50)

8.648 euro

in totaal gespaard door spaar-groepen (VSLA)

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring