Juni is de oogstmaand voor de mangoboeren in Sierra Leone, maar dit jaar rijpte het fruit langzamer dan verwacht. Toch zijn de verwachtingen positief. Waarschijnlijk worden er meer mango’s geoogst dan vorig jaar en dat is goed nieuws voor de mangoboeren die Woord en Daad via lokale partners ondersteunt met trainingen.
Regenperiode later
Aan het begin van het jaar leek het er nog op dat de oogst vroeg kon beginnen. De bomen hingen toen al vol met mango’s, maar de regen kwam later. Met de regenperiode start het rijpingsproces van het fruit. Boeren vertellen dat de afgelopen twee jaar de start van de oogst steeds onvoorspelbaarder wordt. Wellicht is dit een gevolg van de veranderingen in de seizoenen als gevolg van klimaatverandering in Sierra Leone.
Mango’s belangrijke inkomstenbron
De boeren zijn afhankelijk van de mango-oogst. In de korte periode waarin het fruit rijpt en verkocht kan worden moeten ze genoeg geld verdienen. Het zijn de mango’s die het grootste deel van de inkomsten van de boeren opleveren. Als de boeren het fruit kunnen verkopen, levert dat een mooie prijs op, maar niet alle mangoboeren hebben toegang tot de lokale markt.
Training helpt boeren
De wegen in het land zijn te slecht, waardoor de boeren niet naar de markt kunnen reizen. Daarom ligt het fruit vaak letterlijk onder de bomen te bederven. Dat is geen duurzame situatie; voedsel gaat verloren en de boeren verdienen weinig geld. Via een lokale partner ondersteunt Woord en Daad deze boeren met een training. Ze leren bijvoorbeeld het fruit te selecteren en de rijpheid te bepalen.
Eerlijke prijs
Dankzij die trainingen zijn de boeren, die samenwerken in coöperaties, een interessante leverancier voor de sapfabriek van Sierra Agra. Dit is de eerste sapfabriek in het land. Sierra Agra wil de boeren in Sierra Leone ondersteunen en betaalt hen een eerlijke prijs. Gemiddeld krijgt een boer 17 dollar voor de opbrengst van één boom. De meeste boeren hebben minimaal 30 mangobomen. Daarnaast levert de fabriek werkgelegenheid op voor mensen in de omgeving. In de fabriek worden de mango’s verwerkt tot sap en mangoconcentraat. Deze twee producten hebben een langere houdbaarheid waardoor ook export mogelijk is. Het mangosap wordt onder andere in de VS en Europa verkocht.
Logistieke uitdaging
De fabriek betaalt de boeren een eerlijke prijs en haalt het fruit met trucks op in de dorpen. Tijdens het seizoen rijden er 15 trucks af en aan naar tussen de dorpen en de fabriek. Sierra Agra koopt het fruit op in 68 dorpen. Het vraagt een goede organisatie om de trucks op het juiste moment in de dorpen te hebben waar de oogst binnenkomt. Gemiddeld komt er elke vier dagen een vrachtwagen langs om de oogst op te halen.
Meer mangosap
Het is nog onduidelijk hoe groot de mango-oogst dit jaar zal zijn, maar de Sierra Agra verwacht 3.000 ton mango’s te verwerken. Daarmee wordt er meer sap geproduceerd dan vorig jaar, wat een goed teken is. En de late start van het seizoen? Waarschijnlijk werkt dat niet door in de oogstcijfers. In verschillende districten in Sierra Leone is de oogst nog niet begonnen. Daar gaan de boeren in de komende weken het veld in om de mango’s te verzamelen.