Waardig werk voor jongeren

Hemelsbreed is de afstand tussen Kampala en Karamoja een kleine 300 kilometer. Het verschil tussen het leven in de hoofdstad en deze plattelandsregio is groot. Bijna 75% van de inwoners van Karamoja leeft onder de armoedegrens. Slechts 25% van de volwassenen kan lezen en schrijven. Bijna de helft van de inwoners heeft geen voedselzekerheid. In deze kwetsbare omgeving groeien jongeren op. Ze willen aan het werk. Een toekomst opbouwen. Maar banen zijn er eigenlijk niet en een bedrijf starten is lastig. Samen met partnerorganisatie ADP zetten we ons in om de jongeren toe te rusten voor de toekomst.

Vaktraining

In 2022 bleek uit een marktonderzoek dat er kansen liggen voor jongeren in de agrarische sector. Daar spelen we met de trainingen op in. Jongeren kunnen kiezen voor een training bijenhouden of varkenshouden. Daarnaast biedt de groeiende honingsector kansen voor jongeren in gerelateerde beroepen. De training houtbewerking heeft een focus op het maken van bijenkasten en de training kleermaker focust op het naaien van imkerpakken. De trainingen zijn officieel erkend door de Oegandese regering.

Levenslessen

In Karamoja hebben jongeren vaak meerdere banen nodig om een volledig inkomen te verdienen. In zo’n omgeving is de life skills training heel belangrijk. Deze trainingen zijn gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren. De jongeren ontwikkelen zelfvertrouwen en ze leren sociale vaardigheden.

Karamoja is één van de armste gebieden in Oeganda. Woord en Daad wil juist in dit kwetsbare gebied werken om de meest kwetsbare mensen te ondersteunen. Juist in deze gemeenschappen kunnen we een groot verschil maken door jongeren perspectief te bieden. We nodigen u uit om bij te dragen aan de vaktraining van deze jongeren en daarmee aan de toekomst van Karmoja.

Doelstellingen

  • Jongeren volgen een vaktraining die hen voorbereid op de toekomst
  • De organisatie van de vakschool staat stevig

Ja, ik draag bij aan verandering

U kunt bijdragen via het formulier op de volgende pagina. Of door uw gift over te maken via: IBAN NL64 RABO 0385 4870 88, eventueel onder vermelding van dit specifieke project.

Structurele giften zijn heel belangrijk voor de voortgang van ons werk. Hartelijk dank voor uw bijdrage.

Vakonderwijs Oeganda is onderdeel van Werk en Opleiding