JUICE WORTH THE SQUEEZE
duurzame keten van fruitsap in Sierra Leone
duurzame keten van fruitsap in Sierra Leone
Sierra Leone is een vruchtbaar land. Maar het grootste deel van de bevolking weet hier nauwelijks van te profiteren. Daarom investeren Woord en Daad en Initiatief Duurzame Handel (IDH) in de eerste sapfabriek van Sierra Leone om boeren en fabrieksmedewerkers groeiperspectief te bieden.
De Europese markt voor sappen – in het bijzonder biologisch en/of fair trade – groeit snel. Daarom is het exporteren van fruitsap een interessante mogelijkheid voor bedrijven in landen die fruitsappen produceren. Een van deze bedrijven is Sierra Agri Inc. (SAI) dat actief is in Sierra Leone. SAI is het eerste bedrijf in Sierra Leone dat fruitsappen en fruitextracten naar Europa exporteert. SAI streeft naar een toename van de productie in samenwerking met kleine boeren die nog geen toegang hebben tot de internationale markt.
Om te voldoen aan de groeiende vraag uit Europa wil SAI haar productie van sappen en concentraten in een snel tempo verhogen. Om de gewenste productie van 432.000 kilo per week (21.600.000 kilo per jaar) te realiseren moeten grote aantallen fruit ingekocht worden. SAI heeft zich tot doel gesteld om minimaal 50% van het fruit van kleine boeren te kopen. Het gaat hierbij om een verscheidenheid aan boeren.
Door de bestaande infrastructuur van 60 inkooppunten van mango’s is SAI verbonden met meer dan 3.500 boeren. Deze boeren behoren tot de armste van Sierra Leone en zijn hooguit op informele wijze georganiseerd. Het ‘Juice worth the squeeze’ project geeft hen de kans om hun omzet te verhogen, wat een significant positief effect zal hebben op hun levensonderhoud. SAI heeft de ambitie om ongeveer 10 miljoen kilo verse mango kilo in te kopen in 2019 en dit verder te verhogen tot 15 miljoen kilo in 2020. Voor de inkoop van kokosnoten is de ambitie om te groeien naar 10 miljoen kilo in 2020.
Voor dit project heeft SAI een consortium gevormd met Woord en Daad, FairMatch support en JULA consultancy (lokale partner in Sierra Leone). Deze organisaties trainen de boeren zodat de productie beter aansluit op de capaciteit van de fabriek. Omdat SAI werkt volgens het Fair Factory concept krijgen de boeren een eerlijke prijs en de fabrieksmedewerkers een eerlijk salaris. Door de mango’s te verwerken krijgt de fabriek ook toegang tot de wereldmarkt. Momenteel wordt het sap al geëxporteerd naar de VS en Europa. Een belangrijke stap in de ontwikkeling van het land.
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer