Soms loopt het leven niet zoals je zelf had bedacht. Dromen vallen dan in duigen en een groot aanpassingsvermogen is vereist. Séphora (30) uit Benin kan hierover meepraten. Ze is moeder van twee kinderen, juf en sinds dit jaar ook directeur van basisschool ‘Le Flambeau’ in Parakou, Benin. Niet de baan die ze als klein meisje voor zich zag, maar nu zou ze niet meer anders willen.
‘Mijn vader werkte jarenlang in een christelijke boekhandel. Maar in 2011 kreeg hij een beroerte en belandde hij in het ziekenhuis. In datzelfde jaar behaalde ik mijn diploma van de middelbare school. Mijn droom was altijd om landbouwingenieur of econoom te worden, maar vanwege de ziekte van mijn vader was er geen geld om verder te studeren. Daarom besloot ik te solliciteren op een baan in het hoger onderwijs. Ik werd aangenomen om leraar natuurkunde en scheikunde te worden in Natitingou. Voordat ik voor de klas mocht staan, moest ik eerst een training volgen.’
Doorzetten na grote teleurstelling
Séphora begon vol goede moed aan de training, maar helaas kon ze na twee maanden het opleidingsgeld niet meer betalen. Ze keerde terug naar huis. ‘Dat was een grote teleurstelling. Een jaar later, in 2012, besloot ik me opnieuw in te schrijven voor een lerarenopleiding. Die opleiding kon ik gelukkig wel afronden. Met mijn lerarendiploma op zak heb ik twee jaar op een openbare school gewerkt.’
Benoemd tot directeur
In 2017 wordt Séphora aangenomen bij één van de scholen van DEDRAS. Onlangs werd ze zelfs benoemd tot directeur van de school! ‘Ik dank de HEERE voor Zijn genade in mijn leven. Ik volg nu trainingen en bijeenkomsten met andere directeuren over onder andere schoolmanagement, pedagogiek en de herziening van ons onderwijscurriculum. Ik hoop dat de school groeit, we ook middelbaar onderwijs kunnen gaan aanbieden en de kinderen goede resultaten behalen.
Werken voor het welzijn van de kinderen
Van mijn collega’s leer ik dat het belangrijk is om goed te kunnen luisteren, geduld te hebben en liefde te geven. Eén keer gaf een collega mij feedback over mijn gedrag. Dat vond ik moedig, want andere collega’s durfden mij niet aan te spreken. Ik heb toen mijn gedrag veranderd. Je moet niet werken voor je eigenbelang, maar voor het welzijn van de kinderen. Via het sponsorprogramma worden levens van kinderen in armoede gered. Daar ben ik dankbaar voor!
Over het sponsorprogramma
Via ons sponsorprogramma ontvangen zo’n 30.000 kinderen christelijk onderwijs van goede kwaliteit, maaltijden en toegang tot gezondheidszorg. Met de steun van sponsors streven we naar duurzame verandering voor kinderen en jongeren, maar ook voor hun families die via bijeenkomsten en workshops worden betrokken bij het onderwijs. Zo werken we samen aan een hoopvolle toekomst!