In het sponsorprogramma werken we niet alleen aan onderwijs voor kinderen. Woord en Daad kijkt breder en betrekt ook ouders, want alleen op die manier kunnen we duurzame verandering realiseren en armoede doorbreken. De coronacrisis is uitdagend, maar toont tegelijkertijd dat we mooie stappen richting ons doel zetten!
In de landen waar wij werken, wonen overwegend dagloners. Een lockdown betekent geen werk, geen loon en geen eten. Ja, de economische impact van de coronacrisis is groot en de armen krijgen de zwaarste klappen, maar tegelijkertijd zien we een grote veerkracht bij de gezinnen.
Ouders zetten hun kennis en vaardigheden in
Via het sponsorprogramma hebben ouders de afgelopen jaren trainingen gevolgd en bijeenkomsten bezocht. De kennis en vaardigheden die ze daar hebben opgedaan, zetten ze nu in om anderen te helpen. Aminata (17) uit Burkina Faso vertelt: ‘Ouders van sponsorkinderen hebben afgelopen jaren hygiëne trainingen gevolgd en zetten zich nu in om de scholen het benodigde materiaal te geven, zoals zeep en maskers. Ook proberen ze mensen bewust te maken van de gevaren van COVID-19. Dat is heel belangrijk!’ Verandering begint bij één persoon, maar bereikt nu steeds meer mensen in verschillende dorpen.
We vinden het belangrijk dat niet alleen kinderen, maar ook ouders en leraren de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Via het International Network for Christian Education (INCE) zetten we ons in om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Leraren en ouders volgen trainingen en ontwikkelen hun vaardigheden en geven deze kennis door. Zij maken het verschil voor de volgende generaties!
Lees de verhalen
Terug naar school
Ouders worden tijdens de lockdown ook betrokken bij het thuisonderwijs van hun kind. In Guatemala bijvoorbeeld, daar vertelt Fabian (11): ‘De leraar betrekt ons hele gezin bij het thuisonderwijs. We maken samen schoolwerk, waardoor zelfs mijn moeder nieuwe dingen heeft geleerd! Mijn ouders zijn nu erg betrokken en moedigen me aan om mijn best te blijven doen als ik terug naar school ga.’
Thuisonderwijs biedt de kans om ouders die voorheen niet naar bijeenkomsten gingen, nu wel te bereiken. Het is overigens best spannend of alle ouders hun kinderen terug naar school laten gaan, want de economische nood is hoog. Door ouders te betrekken, verandert hun mindset en verkleinen we de kans dat kinderen het onderwijs verlaten om te gaan werken.
Dat ouderbetrokkenheid belangrijk is voor een kind, blijkt ook in Benin. Daar spreekt onze partnerorganistie DEDRAS Moudja-Hidou. Hij moest jarenlang zijn vader helpen bij het hoeden van runderen, totdat hij werd opgenomen in het sponsorprogramma. Moudja-Hidou vertelt: ‘Op de eerste schooldag na de lockdown bracht mijn vader me naar school. Dat ontroerde me, want normaal doet hij dat nooit.’
Mooi om deze verandering te zien! Zet u samen met ons de stappen richting duurzame verandering en een hoopvolle toekomst voor kinderen en jongeren in armoede?