Naar aanleiding van nominatie ‘Vlieg in het oog award’ IDLeaks
’t Zal je nominatie maar zijn… Ieder jaar nomineert de organisatie IDLeaks, een organisatie die zich sterk maakt voor gelijkwaardige communicatie bij ontwikkelingsorganisaties, campagnes die ze geslaagd en minder geslaagd vinden. Helaas hoort Woord en Daad dit jaar bij het rijtje ‘minder geslaagd’, met de campagne ’t Zal je kind maar zijn’. Ondanks dat we de award niet gekregen hebben, zijn we vanzelfsprekend niet blij met de nominatie, maar willen we tegelijkertijd graag leren van hun analyse.
19 januari 2020 hield Woord en Daad de derde editie van de Werelddag in de Midden Nederland Hallen in Barneveld. De titel van de dag was: ’t Zal je kind maar zijn! Eén van de hoofdsprekers was Dr. Miftah Seid MD, een jonge Ethiopische arts die vroeger via één van de partnerorganisaties onderwijs had gekregen in Addis Abeba. Hij vertelde dat hij als kleine jongen hier van had gedroomd, maar dacht dat het niet zou lukken. Maar hier stond hij toch maar. ’t Zal je kind maar zijn!
De slogan van deze dag was op dat gedachtegoed gebaseerd. Er zijn jongeren over heel de wereld die in armoede opgroeien. Maar het zijn juist ook die jongeren die ‘changemakers’ kunnen zijn. Miftah zei het aan het einde van zijn speech: ’t Zal je kind maar zijn, wat het verschil kan maken in veiligheid en vrede voor de wereld!’
Maar: de titel kan ook op andere manier uitgelegd kan worden. IDLeaks heeft de titel en het bijbehorende promotiefilmpje anders geïnterpreteerd. Zo geven ze aan dat we met deze titel en het filmpje het contrast vergroten en de kinderen hopeloos weergeven.
En dat geeft ons te denken. Want dit was niet onze intentie. Verhalen van Miftah, maar ook van vele andere jongeren over heel de wereld getuigen juist van hoop. Niet vanuit afhankelijkheid, juist vanuit kracht. In onze corporate story staat: ‘Wij ZIJN zelf de kans om de spiraal van armoede te doorbreken’. Dat is waar we in geloven, en wat we ook uit willen stralen.
Daarom waarderen we het dat kritische bureaus juist voor dit gedachtegoed in de bres springen. Als onze boodschap anders geïnterpreteerd kan worden betekent het dat wij onze ‘tone of voice’ moeten aanpassen.
Daarom is deze award een leermoment voor ons. We kijken weer eens extra scherp naar ons beeldmateriaal en onze slogans. Want als Woord en Daad staan we voor verbinding tussen onze grote, trouwe betrokken achterban én de partners en doelgroep in de landen waar we werken. We zoeken daarbij juist naar een gelijkwaardige verbinding en dat is in dit filmpje niet gelukt. Daarom bedanken we IDLeaks voor dit leermoment. We staan weer op scherp en gaan volgend jaar graag voor ‘de hoogvlieger’!