Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Wij weten er wel eentje: het kopen van lokaal, duurzaam voedsel en het tegengaan van voedselverspilling. Want dat zorgt voor eerlijkere verhoudingen wereldwijd. Dat klinkt mooi, maar hoe dan? In dit Aan Tafel! bericht laten we dat met een voorbeeld uit Uganda zien én hoe Woord en Daad zich inzet. Lees je mee?
In je boodschappenmandje
Als jij in Nederland duurzame producten in je boodschappenmandje legt, bijvoorbeeld seizoensfruit en lokale groenten, dan heeft dat een lage CO2-uitstoot. Want er is weinig brandstof voor nodig om ze van de boer op jouw bord te krijgen en er komt geen extra energie bij kijken om de kassen te verwarmen. Denk aan appels uit de Betuwe in plaats van uit Nieuw-Zeeland. Of aardbeien in de zomer en niet als het buiten vriest.
Het tegengaan van voedselverspilling is ook grote winst. Want wat is het zonde van het product, van alle arbeid, water en energie als het uiteindelijk in de vuilnisbak belandt. En wat zorgt het voor veel CO2-uitstoot. Als voedselverspilling een land zou zijn zou het na China en Amerika op plek 3 staan qua uitstoot.
Onze droge zomer
De CO2-uitstoot van voedsel (-verspilling) zorgt voor de opwarming van de aarde. In Nederland merken we dat al een beetje, denk maar aan de droge zomer van afgelopen jaar. In andere gebieden in de wereld, bijvoorbeeld Sub-Sahara Afrika, is dat al veel extremer. In Uganda zijn er veel boeren die door droogte niet meer rond kunnen komen. Oogsten mislukken en er is veel armoede.
Wat doet Woord en Daad?
Woord en Daad werkt samen met de lokale partner ADP in Uganda aan het weerbaar maken van meer dan 3,000 boerengezinnen tegen de negatieve effecten van klimaatverandering. Zo worden er bomen aangeplant (die water vasthouden, fruit geven en zorgen voor meer biodiversiteit), trainingen gegeven voor duurzame landbouw, imkertrainingen gegeven en spaargroepen opgezet. Zodat boeren ook in een droog seizoen genoeg inkomsten hebben om rond te komen.
Wil je meer inspiratie?
Schrijf je hier in voor de Aan Tafel! berichten met leuke tips en recepten over duurzaam voedsel en het tegengaan van voedselverspilling en draag jouw steentje bij aan een duurzamer wereld! En kom zaterdag 19 januari naar de Werelddag en hoor de verhalen over het werk van Woord en Daad. Ook is daar de Fier te koop voor de eenmalige actieprijs van 4,95 euro