De kernvraag hierbij was: leidt onze groene transitie tot hernieuwde roofbouw in Afrika? Onze honger naar grondstoffen als kobalt brengt grote risico’s met zich mee. Over de ongewenste neveneffecten van Europese initiatieven als de Green Deal gingen we in gesprek met onze achterban en Europarlementariërs Anja Haga (CU) en Bert-Jan Ruissen (SGP). Haga benoemde ‘de economie van het genoeg’ als de oplossing voor tal van problemen. Hoe kritisch zijn wij op ons eigen koopgedrag?

’s Middags bezochten we het indrukwekkende Africa Museum. Hier werd de discussie in (een historische) context geplaatst. Het museum laat zien dat Afrika al eeuwen voordat westerlingen er kwamen bloeiende en goed georganiseerde culturen had. De slavenhandel en (neo) koloniale periode hebben enorm veel schade aangericht. ‘Everything passes, except the past’ was een veelzeggende spreuk op één van de muren. Ook vandaag lijdt een land als Congo weer aan de gevolgen van onze honger naar meer welvaart en we zijn hier allemaal bij betrokken. ‘Iedereen heeft Congo in z’n zak,’ aldus de gids, hierbij doelend op een zeldzame grondstof als kobalt dat voornamelijk uit Congo komt en in onze mobiele telefoons verwerkt wordt.

Meer informatie over het werk van Woord en Daad rondom beleidsbeïnvloeding en bewustwording? Op de hoogte blijven van events in de toekomst? Meld u aan voor de maandelijkse mailing. Voor duurzame inspiratie kunt u hier terecht.