Vandaag de dag kun je het hele jaar door alle soorten groente en fruit kopen. Weten we eigenlijk nog wel wat er groeit deze maand? Daarom geven we vandaag een inkijkje in de seizoensgroenten van april met een lekker recept. Duurzaam en daarom goed voor je medemens ver weg.
Tegen armoede?
Het bereiden van eten met seizoensgroenten is niet alleen lekker en gezond, het zorgt ook voor een lagere milieubelasting. Een derde van onze CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de productie en transport van ons voedsel. Je kan heel wat uitstoot vermijden als je met de seizoenen mee-eet, zo voorkom je dat groente en fruit van ver wordt ingevlogen. Zo draag je bij aan eerlijke verhoudingen wereldwijd. De opwarming van de aarde heeft een negatief effect op mensen in ontwikkelingslanden. Ze zijn kwetsbaar voor droogte en overstromingen. In het jaarverslag van Woord en Daad leest je hoe Woord en Daad zich inzet voor armoedebestrijding wereldwijd.
SuperWaar
Er zijn zoveel keuzes te maken als je boodschappen doet. Kies je voor lekker, goedkoop, gezond, fairtrade of duurzaam? In het boek SuperWaar worden alle aspecten van duurzaam eten besproken, maar ook dilemma’s waar je tegenaan loopt als je andere keuzes wilt maken. In dit boek vindt je praktische tips, heerlijke recepten en inspirerende voorbeelden. Benieuwd? Je vindt het boek hier.
Dit zijn de groenten van april
De asperges zijn er weer! Maar vergeet ook raapstelen, radijs, veldsla, rode biet en rabarber niet. De eerste verse spinazie blijft ook een favoriet. Kweek het in je eigen moestuin (lees in dit Aan Tafel! bericht een stappenplan om je moestuin(tje) te starten) of fiets langs een streek- of boerderijwinkel en support zo je lokale boeren.
Spinaziesalade
Ingrediënten (bijgerecht voor 4 personen)
– 300 gram verse spinazie
– 100 gram Parmezaanse kaas
– 1 el balsamicoazijn
– 1 tl honing
– 3 el olijfolie
– halve tl Franse mosterd
– handje pijnboompitten
– 100 gram zongedroogde tomaat
– peper en zout
Bereiding
Was de spinazie en dep droog. Snij de zongedroogde tomaat in stukjes en rasp de Parmezaanse kaas. Meng de balsamicoazijn met mosterd, honing, de olijfolie en voeg peper en zout toe naar smaak. Meng in een kom de spinazie door de dressing. Verdeel het mengsel over de bordjes, voeg de pijnboompitjes en zongedroogde tomaatjes toe en bestrooi de salade met kaas. Geniet ervan!
Wil je meer inspiratie?
Schrijf je in voor de Aan Tafel! berichten met leuke tips, verhalen en recepten over duurzaam voedsel en het tegengaan van voedselverspilling en draag jouw steentje bij aan een duurzamer wereld! Heb je een vraag of tip? Mail ons op aantafel@woordendaad.nl.