15 procent van de voedselverspilling in Nederland wordt veroorzaakt door houdbaarheidsdata die op verpakkingen van voedingsmiddelen zijn vermeld. Op bijna elke verpakking voor eten en drinken moet zo’n datum staan. Maar is zo’n datum echt nodig? Lees hier met welke houdbaarheidsdata je op moet passen én wanneer je je gezonde verstand kunt gebruiken.
Pas hiermee op
TGT staat voor ‘te gebruiken tot’ en tref je aan op producten die je maar kort kunt bewaren, zoals bijvoorbeeld vlees, vis, verse sappen en gesneden groente. Bij dergelijke producten staat deze aanduiding er niet voor niets op! Er kunnen na de vermelde uiterste datum bacteriën en ziekteverwekkers in de producen zitten die je niet met het blote oog kunt zien, maar waar je wel behoorlijk ziek van kunt worden. Het voedingsmiddel kan er soms nog prima uit, zien maar ondertussen echt niet goed meer zijn. Als de TGT-datum is verstreken, is de veiligheid van het product niet meer gegarandeerd. Opeten voor die datum is natuurlijk het beste. Het uitstellen van de uiterste gebruiksdatum door het product op tijd in te vriezen, is vaak ook een goed alternatief.
Niet helemaal perfect
Heel anders ligt het als het gaat om lang houdbare producten die voorzien zijn van een THT-datum. Die hoef je echt niet weg te gooien als de datum eenmaal is bereikt. Als je je ogen, neus en smaak (en een beetje gezond verstand) gebruikt, kun je heel goed zelf bepalen of een voedingsmiddel nog gegeten kan worden. De THT-datum wil alleen zeggen dat de fabrikant de kwaliteit niet meer garanderen, wat kan betekenen dat de smaak, geur, kleur en dergelijke van het voedingsmiddel niet meer helemaal perfect is. Gewoon even goed kijken, ruiken en proeven of het nog kan.
We kunnen het best zelf
Volgens onderzoekers daalt de verspilling van lang-houdbare producten zoals rijst, pasta, meel en koffie met 12 procent als er geen THT-datum op zou staan. Voor een heel aantal producten als kauwgum, azijn, suiker, zout en wijn is een THT-datum overigens helemaal niet verplicht. Ooit gezien dat er op je bananen, appels, mango’s, avocado’s of citroen een datum staat? Ook verse groente en fruit zijn daarvan vrijgesteld. We kunnen het best zelf.
Waarom zet Woord en Daad zich in tegen voedselverspilling?
In Nederland wordt ongeveer een kwart van het voedsel verspild, wereldwijd zelfs een derde. Minder weggooien levert je 40 kilo voedsel per jaar op. Dat is beter voor het milieu, de portemonnee en voor mensen wereldwijd. Lees hier terug waarom Woord en Daad zich inzet tegen voedselverspilling en wat we wereldwijd doen. Woord en Daad zet zich op deze manier in voor Duurzaam Ontwikkelingsdoel 12.3: het halveren van de voedselverspilling in 2030. Alle doelen samen streven ernaar om een eind te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.