Dit artikel is geschreven door Mariëlle Kuiper, marketeer bij Woord en Daad én sponsor
Ze was nog maar 12 jaar, ons sponsorkind. Op een dag kwam er een brief: haar ouders besloten dat ze na de vakantie niet terugkwam op school. Een laatste afscheidsbrief en dat was het dan. Wekenlang vroeg ik me af: wat heeft ze gehad aan onze steun? Is sponsoring alleen succesvol als een kind school afmaakt en een diploma heeft?
Bijna 30.000 kinderen in 11 verschillende landen worden er vanuit Nederland via Woord en Daad gesponsord. Jaarlijks verlaten talloze kinderen de school met een diploma. Elk jaar zijn er helaas ook kinderen die de school voortijdig verlaten om uiteenlopende redenen. In beide gevallen stopt sponsoring vanuit Nederland. Hoe vergaat het sponsorkinderen eigenlijk als sponsoring stopt?
Toch onderwijs
Om een antwoord te vinden op die vraag gaan we naar Colombia. In 2019 verliet 26% van de kinderen daar voortijdig het sponsorprogramma. Liliana Giraldo is werkzaam bij Conviventia, partner van Woord en Daad in Colombia. Ze vertelt: ‘Kinderen en jongeren die de opleiding verlaten, gaan doorgaans naar andere, voornamelijk openbare scholen. Vanwege het geweld en de lage werkgelegenheid verhuizen families regelmatig. Na verhuizing wonen ze te ver bij onze projecten vandaan. Over het algemeen zien we dat de meesten op een andere manier toch onderwijs krijgen. Sommigen keren na een tijd zelfs terug naar onze school omdat ze de christelijke normen en waarden missen.’
Dat geeft, tien jaar na dato, hoop voor ons sponsorkind. Misschien heeft ze alsnog een diploma behaald. Inmiddels moet ze een volwassen vrouw zijn. Ik hoop dat ze een baan heeft; maar vooral dat ze zich de lessen over God en de Bijbel herinnert. En misschien doorgeeft aan haar kinderen.
700 diploma’s
Staat een diploma garant voor een hoopvolle toekomst? In 2019 behaalden ruim 700 jongeren in Colombia een diploma via het sponsorprogramma. Hoe vergaat het hen nu de pandemie de wereld nog steeds in haar greep houdt? Liliana: ‘We zien dat zeker 75% van deze jongeren een vervolgstudie doet, zij het soms aan zeer goedkope, openbare instellingen. Van de overige 25% gaat het merendeel werken. We zien echt maar een heel klein percentage dat geen studie doet en geen baan heeft na diplomering.’
Baankansen en COVID-19
Een vervolgopleiding of direct op zoek naar een baan: uiteindelijk komen de afgestudeerde jongeren op de arbeidsmarkt terecht. En dat is uitdagend. Liliana: ‘COVID-19 zorgt voor grote veranderingen en uitdagingen, vooral voor de meest kwetsbare bevolking. De economie heeft een flinke knauw gekregen en de werkloosheid is flink gestegen.’
Delen = vermenigvuldigen
Binnen het sponsor- en het Werk en Opleidingprogramma hebben christelijke normen en waarden een belangrijke plaats. Kinderen en jongeren worden gestimuleerd hun talenten te benutten en zich in te zetten voor de maatschappij, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk. Delen = vermenigvuldigen, is het idee. Werkt dat in de praktijk? De verhalen zijn er. Cijfers ook, maar helaas niet compleet. Van ongeveer de helft van de kinderen uit het sponsorprogramma in Colombia zijn er cijfers bekend: van hen draagt 98% op een of andere manier zijn/haar steentje bij. Een van hen is Lina Florez. Het verhaal van Lina heeft de afloop die je voor elk sponsorkind wenst. De realiteit is soms echter anders. Toch weet Woord en Daad zich geroepen om in een gebroken wereld te streven naar tekenen van Gods komend Koninkrijk. En die tekenen worden dan soms ‘zomaar’ zichtbaar in het leven van een jongere als Lina.
Samen sterk
Onderwijs speelt een belangrijke rol bij het tegengaan van armoede en ongelijkheid. Zowel de leraar als de minister, zowel de ouder als het kind en zowel de NGO als de lokale overheid: samen zijn ze verantwoordelijk voor kwalitatief christelijk onderwijs. Dankzij de steun van sponsors kunnen kinderen die opgroeien in armoede naar een goede school, volgen ouders workshops en worden docenten getraind.