Donderdag 8 oktober
Gisteren hebben we veel informatie over keurmerken gegeven. Hopelijk helpt het je om jouw keuze te maken als je met je mandje of karretje door de supermarkt loopt. Sommige merken gaan nog verder dan ‘gewoon’ fair trade, zij gaan zelfs nog een stapje ‘fairder’. Een voorbeeld hiervan zijn BeFrank bananen. Een oud directeur van Chiquita is dit bananenmerk gestart met als doel de wereld eerlijk en leefbaar te maken.
BeFrank bananen zorgen niet alleen voor een eerlijke prijs en een bijdrage aan de coöperatie van de bananenboeren, maar dekken ook de verborgen sociale en milieukosten. Waar kun je daarbij aan denken? De meeste bananen zijn erg goedkoop. Dit komt omdat de gevolgen van bijvoorbeeld slecht loon, klimaatverandering, ongezond werk en wateruitputting niet in de prijs zijn opgenomen. Deze kosten worden niet doorgerekend in de prijs, dus de consument ziet ze niet. Dat betekent natuurlijk niet dat ze verdwijnen. Vaak moet de gemeenschap opdraaien voor deze kosten, vandaar dat dit ‘verborgen kosten’ worden genoemd.
Erg interessant om op www.befrank.world verder te lezen en bijvoorbeeld te kijken hoe de opbrengst van een banaan verdeeld wordt en wat er voor de bananenboer overblijft. Ontdek daarbij de verschillen tussen een standaard, een fair trade en een BeFrank banaan. Er komen steeds meer verkooppunten van dit nieuwe bananenmerk, hopelijk ook in jouw omgeving. Waar kies jij voor, als je deze keus hebt?
Thuistest
Leuk om meer te weten over fairtradekeurmerken, maar wat kun je er mee? Hoog tijd om in je eigen voorraad- en koelkast te checken hoe fair jij al bent. Doe deze fairtradethuistest! Je krijgt het meeste inzicht in jouw koopgedrag als je alle producten zichtbaar voor je uitstalt op tafel.
- Haal alle (eetbare) producten uit je koel- en voorraadkast.
- Zet alle fairtradeproducten rechts en de standaardproducten links.
- Tel eerst alle fairtrade- en daarna de standaardproducten.
- Ben je tevreden over de verhouding? Ja/ nee
- Bij ja: goed bezig, ga zo door en inspireer anderen!
- Bij nee: bedenk wat je graag wilt veranderen. Tip: start met één product dat je voortaan fair trade wilt kopen en breid dit langzaam uit. Maak een foto en hang deze aan de binnenkant van je voorraadkast op, als geheugensteuntje!
Enthousiast? Lees dan ook even de gastblog van Marjoke Knoop over Groen op hakken!
Kringloop
Tip: Als die planken toch leeg zijn, sop ze dan gelijk even af. Is dat ook weer eens goed gedaan. Waarschijnlijk ben je, naast eetbare producten, ook heel veel doosjes, schaaltjes, bakjes enz. tegengekomen tijdens deze test. Check gelijk of hier iets van weg kan. Opgeruimd staat netjes! Bedenk eerst of je er iemand in jouw omgeving blij mee kunt maken. Of je kunt je spulletjes ook naar een dichtstbijzijnde kringloop brengen. Wist je dat Woord en Daad inmiddels 27 kringloopwinkels door heel het land heeft? Hier vind je er één bij jou in de buurt.
Inspireren
In 2021 willen we mensen nog veel meer gaan informeren en inspireren over de (verborgen) impact van spullen, ontspullen, de lol van kringloopshoppen en nog veel meer. Blijf ons dus volgen!
Lekker bezig geweest? Inspireer anderen! Deel een foto op social media met #lekkerduurzaamwd en @woordendaad
Lekker duurzaam!
Van D.V. 5 t/m 10 oktober 2020 organiseert Woord en Daad de Week van de Duurzaamheid met als thema: Lekker duurzaam! We nemen een duik in de mango- en ananasproductie in Sierra Leone en inspireren je om te kiezen voor lekker, duurzaam en fairtrade voedsel. Doe je ook mee?