Dit artikel komt uit het maartnummer van Werelddelen
Dat Woord en Daad vanuit Bijbels perspectief aan duurzame verandering voor mensen in armoede werkt, is geen geheim. Onze trouwe achterban ondersteunt veel van onze mooie projecten. Het is belangrijk om te delen van onze rijkdom! Naast delen en geven, willen we door middel van onze bewustwordingsactiviteiten in Nederland ook duurzamer leven stimuleren. We geloven dat ook dít in het belang is van onze naasten ver weg.
Wist u dat onze leefstijl gevolgen heeft voor de leef- en werkomstandigheden van mensen in onze projectlanden in het Zuiden? Menselijk handelen heeft onbetwistbaar invloed op klimaatverandering (IPCC rapport augustus 2021). De meest kwetsbaren worden het hardst getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. Juist zij worden geconfronteerd met nog meer problemen als gevolg van extreme weersomstandigheden, tekort aan schoon drinkwater en daarbij behorende conflicten over natuurlijke hulpbronnen en migratie.
Boer Yacouba Zoungrana Mako (51 jaar) uit Noord-Burkina Faso zag in zijn leven het klimaat veranderen. ‘‘Tegenwoordig valt er veel minder regen. De regen is intensiever, waardoor er overstromingen ontstaan. De oogsten vallen tegen en in het droge seizoen is er geen water meer en is het veel warmer dan normaal. Klimaatverandering is een urgent probleem. We lijden erg onder de gevolgen van klimaatverandering op onze gemeenschap.
Klimaatverandering raakt trouwens niet alleen onze landbouwprojecten, maar heeft ook effect op bijvoorbeeld de onderwijsprogramma’s. Door tegenvallende oogsten is er geen schoolgeld meer, of door toenemende hitte wordt het in de lokalen zonder airco zo warm dat lesgeven onmogelijk is. Als gebieden onbewoonbaar worden door weersextremen, komt ook goed, christelijk onderwijs in die regio in gevaar. Genoeg redenen om in actie te komen! Woord en Daad heeft niet voor niets als één van de focuspunten voor de komende jaren: het verhogen van ‘weerbaarheid tegen de gevolgen van klimaatverandering’.
Onze spullen zijn een luxe
Woord en Daad startte afgelopen jaar een nieuwe bewustwordingscampagne: Binnenstebuiten! Een frisse kijk op spullen. Uit onderzoek blijkt dat spullen voor de gemiddelde Nederlander de meest negatieve impact heeft op de schepping en de leef- en werkomgeving van mensen in de productielanden van onze producten*. Die negatieve impact komt vooral door de productie en het vervoer van de spullen. Het gaat dus niet eens zozeer om het verbruik van de spullen, dat is slechts een klein gedeelte van de totale impact.
Dat is nogal wat! Onze luxe, welvarende manier van leven is dus niet zo onschuldig als dat het misschien lijkt. Mijnbouw is enorm vervuilend en producten waarin goud, lithium of diamant verwerkt worden (o.a. laptops, mobieltjes), kunnen daarmee voor veel negatieve invloed zorgen in het gebied waar de grondstoffen gedolven worden. Denk aan grond-, lucht- en watervervuiling. Maar helaas is ook kinderarbeid eerder regel dan uitzondering.
Het goede nieuws is dat we die negatieve invloed van spullen relatief makkelijk zelf kunnen verminderen. Door alleen te kopen wat je echt nodig hebt, goed voor je spullen te zorgen, te repareren en te gebruiken tot het echt op is. Kies daarbij liever voor tweedehands, leen of deel eens van en met elkaar en recycle je producten zoveel mogelijk. Dit soort tips en nog veel meer inspiratie delen we tijdens de campagne Binnenstebuiten.
Doe zelf ook mee
In januari organiseerden we een ontspulchallenge waarbij via het Instagramaccount @datruimtlekkerop ruim 850 volgers de Minsgame hebben gevolgd. Een Minsgame werkt eigenlijk heel simpel. Op dag 1 doe je 1 ding weg, op dag 2 2 en op dag 31 is het de bedoeling dat 31 items je huis verlaten. Ontspullen staat niet gelijk aan weggooien, dat is natuurlijk juist niet duurzaam. Geef de spullen weg, verkoop het, of maak er iets anders bruikbaars van. Ontzettend leuk om met zo’n grote groep mensen praktisch aan de slag te gaan! Als je zelf heel veel moeite hebt gedaan om al die overbodige spullen uit je huis te krijgen, wordt de drempel om weer iets onnodigs te kopen hoger en ben je minder vatbaar voor impulsaankopen. Dat is pure winst!
*boek Babette Porcelijn – De verborgen impact
Wilt u ook meedoen? Meld u op www.woordendaad.nl/binnenstebuiten aan voor de inspiratiemails die we regelmatig delen en houd daar ook de agenda in de gaten!
Dit artikel is geschreven door Janneke Witzier, projectleider Bewustwording