Terwijl er in India nog steeds veel mensen besmet worden met het coronavirus, vindt er ondertussen een migratie binnen het land plaats. Naarmate de lockdowns langer duren, vertrekken duizenden werknemers uit allerlei sectoren uit de grote steden om terug te keren naar de dorpen waar ze vandaan komen. Uit angst voor het verliezen van hun huis, of uit angst voor het verliezen van voorzieningen die belangrijk zijn voor het levensonderhoud.
Hoewel de plaatselijke en landelijke regeringen vorig jaar al voorzorgsmaatregelen hebben getroffen, blijft een groot deel van de beroepsbevolking de steden ontvluchten. Zo bood de regering gratis eten, veilige plaatsen om te wonen en te werken, mondmaskers en ontsmettingsmiddelen aan.
Job Booster India
Woord en Daad is met het Job Booster-project nauw verbonden met India, want werkloosheid is een groot probleem. Miljoenen mensen zitten zonder werk. Veel werkloze jongeren hebben wel een studie afgerond, maar vinden toch geen baan. Job Booster India startte in 2018 met een unieke aanpak om werkloze jongeren aan een baan te helpen: jongeren begeleiden naar werk, waarbij de vraag uit de markt leidend is. Onze Indiase Job Booster collega’s ervaren dagelijks de gevolgen van de coronapandemie.
Slechte verbindingen
Dorothy, verantwoordelijk voor het selecteren van kandidaten die mee kunnen doen aan het Job Booster programma, vertelt dat het lastig is om goede kandidaten te vinden. “Veel jongeren zijn sinds de pandemie niet bereid om naar de stad te verhuizen, ook niet als ze daar een baan kunnen krijgen. En omdat ze vaak arm zijn, is het voor veel jongeren lastig om virtuele sollicitatiegesprekken te houden. Ze hebben er simpelweg de apparatuur niet voor. Zelfs hele goede kandidaten worden afgewezen omdat we ze niet kunnen spreken vanwege een slechte verbinding.” Ondanks de moeilijke tijd is Dorothy heel dankbaar voor het werk dat ze doet en, zo zegt ze, “voor mijn goede gezondheid, voedsel en een dak boven mijn hoofd”.
Gedachten verzetten
Haar collega Amrit, die dezelfde functie heeft, vertelt dat de tweede coronagolf een stuk spannender is dan de eerste golf. “De afgelopen twee maanden hoorden we iedere dag dat er iemand was overleden die we goed kenden. Een paar goede vrienden bijvoorbeeld, maar ook familie en mensen met wie we waren opgegroeid.” Amrit werkt nog niet zo lang voor het Job Booster-project, maar het werk hielp haar om haar gedachten te verzetten. “We leven in een tijd waarin we wensen meer voor anderen te kunnen doen, maar vaak is bidden het enige wat we kunnen doen.”
Noodhulp corona
Geen lucht meer. Uitgeput. Wanhoop. We zien het wereldwijd, op dit moment vreselijk schrijnend in India en Nepal. Het coronavirus grijpt harder dan ooit om zich heen. De gevolgen zijn mensonterend.
In veel landen is ziek worden niet eens de enige angst. Geen werk betekent geen eten. Geen school betekent geen toekomstperspectief. We zien het overal. De wereld snakt naar adem!
Het Christelijk Noodhulpcluster komt in actie voor de meest kwetsbare volwassenen en kinderen die als gevolg van corona tekort hebben aan alles.