Aan Tafel!

Voedselverspilling op de kaart

De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor de gevolgen van onze Westerse leefstijl op de rest van de wereld. Ons gedrag heeft impact op onze medemens in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten, denk maar aan uitputting van natuurlijke hulpbronnen, ontbossing en klimaatverandering.

Woord en Daad werkt in ontwikkelingslanden om armoede te bestrijden. Zo krijgen boeren trainingen om hun productieproces te verbeteren en voedselverliezen te verminderen. Maar voor het bereiken van eerlijke verhoudingen in de wereld is meer nodig! Een duurzame leefstijl hier in Nederland heeft een positieve invloed elders in de wereld.

Wereldwijd gaat een derde(!) van ons voedsel verloren. Voedselverspilling is overal: bij de productie, oogst, tijdens opslag en transport, in supermarkten en restaurants en vooral bij mensen thuis. Gemiddeld gooien mensen 41 kilo goed voedsel jaarlijks in de vuilnisbak. Dat kost veel geld, is slecht voor het milieu en heeft een negatief effect op de beschikbaarheid van voedsel voor anderen. Vanuit de Bijbelse principes van rentmeesterschap en rechtvaardigheid kunnen we dit niet laten gebeuren.

Jij kan het verschil maken! Daar is Woord en Daad van overtuigd. Daarom starten we het project ‘Aan Tafel! Verspilling op de kaart’. Met dit project word je uitgedaagd om minder voedsel te verspillen en zo bij te dragen aan een eerlijker wereld. Doe jij mee?

Heb jij zelf een goede tip of wil je reageren? Wat kunnen we doen om voedselverspilling tegen te gaan? Mail ons op aantafel@woordendaad.nl

De laatste Aan Tafel! berichten

Aan Tafel#32 Terugblik van de geslaagde Aan Tafel! Challenge

Een kleine maand geleden begon de Aan Tafel! Challenge waarin…
8 november 2018/door Barend

Aan Tafel#31 Lespakket Aan Tafel! gelanceerd

Leuk nieuws: Woord en Daad ontwikkelde samen met Driestar Educatief het gratis lespakket Aan Tafel! voor kinderen van groep 7/8 van de basisschool. Een toffe manier om samen met kinderen na te denken over voedsel, verspilling en armoede wereldwijd. Ben jij juf, meester of heb je kinderen op de basisschool: lees dan snel door!
16 oktober 2018/door Barend

Aan Tafel#30 Bak dit heerlijke bananenbrood tegen verspilling

In de supermarkt zie je vaak losse bananen liggen. Eerder gaven we al de tip om juist díe bananen mee te nemen, zodat ze niet achterblijven en weggegooid worden. Maar wat doe je met al die bananen thuis? Je hebt er vast wel eens een paar bruin laten worden in de fruitschaal, al dan niet met fruitvliegjes eromheen. In dit Aan Tafel! bericht geven we je een heerlijk recept voor bananenbrood. Juist de bananen die er niet meer zo goed uitzien zijn extra zoet en geschikt.
12 oktober 2018/door Barend

Aan Tafel#29 Zorg voor de schepping kost tijd

“Een week lang geen voedsel weggooien. Helemaal niets. Zou jij dat kunnen? Mij is het niet gelukt. Een restje rijst, wat rode kool, een restje frietjes en wat oude broodkapjes verdwenen in de kliko. ‘Hadden we maar kippen’ zei mijn echtgenoot, ‘dan krijg je je voedselverspilling terug in de vorm van een ei.’ Maar goed, iets met een groot hok en niet genoeg plek in de tuin. Ooit komt het ervan.
25 september 2018/door Barend

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen