Mooi dat jij je in wilt zetten voor een duurzamer wereld! Tijdens de Aan Tafel! bewustwordingscampagne deelden we elke twee weken leuke tips, recepten en inspiratie rondom het thema voedsel en verspilling. Je kunt alle berichten hieronder teruglezen. Laat je inspireren!
Eerdere Aan Tafel! berichten
Aan Tafel#32 Terugblik van de geslaagde Aan Tafel! Challenge
Een kleine maand geleden begon de Aan Tafel! Challenge waarin 64 teams vol enthousiasme zijn gestart om een week geen voedsel te verspillen. Wat prachtig om te zien dat mensen zo betrokken zijn bij de challenge; er werd volop geappt en hele gezinnen werden betrokken in de strijd tegen voedselverspilling. Er kwamen foto’s langs van broodtaarten, van opnieuw ingevoerde kliekjesdag, heerlijke recepten met geredde producten en schuldbewuste berichtjes met foto’s van restjes op de weegschaal. Er zijn grootmoeders gebeld om te kijken wat wel verspilling is en wat niet, er zijn restjes gered in restaurants en hotels en er
Aan Tafel #33 Ultieme tips uit de Aan Tafel! Challenge
Een ruime maand geleden begonnen 64 teams aan de Aan Tafel! Challenge; ze gingen de uitdaging aan om één week helemaal geen voedsel te verspillen. Aan het einde van de week vroegen we alle deelnemers om hun ultieme tip tegen voedselverspilling te delen. Vorig bericht deelden we er al een paar. Hier volgen er meer, lees snel door: Vraag de gratis maatbeker Eetmaatje van het voedingscentrum aan! Ik kookte voorheen altijd te veel rijst en pasta Met een beetje minder koken, houd je niet alleen minder restjes over van de warme maaltijd, maar kom je ook makkelijker van de
Aan Tafel #34 Boekeninspiratie tegen verspilling
In de kast heb je vast een paar kookboeken staan. Als je erdoorheen bladert ruik je de heerlijke gerechten al bijna. Maar wat doe je als je koelkast vol zit met restjes en je inspiratie nodig hebt voor een lekker recept daarmee? Dan hebben we nu een paar leuke boekentips voor je! Onthouden dus; voor jezelf of om weg te geven als cadeau. 1. Bespaar met Jamie De eerste tip is het boek ‘Bespaar met Jamie’ van de Britse kok Jamie Oliver. Het geeft je volop ideeën om duurzaam te koken. Wanneer je recepten uit dit boek bereidt, bespaar
Aan Tafel#35 Kom naar de Werelddag op 19 januari 2019
Afgelopen jaar heb je elke twee weken een berichtje gehad over duurzaam voedsel en het voorkomen van voedselverspilling. We hebben een landelijke challenge georganiseerd, het prachtige blad Fier uitgegeven, je via verhalen meegenomen naar de boerinnen in Burkina Faso en we zijn het land door gegaan met presentaties en events. En er komt meer… Sterker dan de storm Op 19 januari 2019 is de Woord en Daad Werelddag met het thema “Sterker dan de storm” en komt het werk van Woord en Daad naar je toe. We delen indrukwekkend verhalen van mensenlevens in armoede en nood én hoe mensen
Aan Tafel#36 Weerbaarheid tegen klimaatverandering in Uganda
Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Wij weten er wel eentje: het kopen van lokaal, duurzaam voedsel en het tegengaan van voedselverspilling. Want dat zorgt voor eerlijkere verhoudingen wereldwijd. Dat klinkt mooi, maar hoe dan? In dit Aan Tafel! bericht laten we dat met een voorbeeld uit Uganda zien én hoe Woord en Daad zich inzet. Lees je mee? In je boodschappenmandje Als jij in Nederland duurzame producten in je boodschappenmandje legt, bijvoorbeeld seizoensfruit en lokale groenten, dan heeft dat een lage CO2-uitstoot. Want er is weinig brandstof voor nodig om ze van de boer op jouw bord te
Aan Tafel#37 Twee heerlijke anti-verspillingshapjes
Vier je binnenkort je verjaardag of komt er iemand langs? Lees dan snel door, want in dit Aan Tafel! bericht delen we twee leuke en lekkere hapjes voor op tafel. Perfect als je restjes groenten in huis hebt. En wat dacht je van dat potje tapenade dat al weken in de koelkast staat. Het is nog goed, maar wat maak je ermee? Groentesnacks met dipsaus Ingrediënten (4 pers) Groenten: Paprika, komkommer, wortel, bleekselderij (net wat je in huis hebt) Dipsaus: 2 el. mayonaise, 4 el. yoghurt, sap van een halve citroen, handje bieslook, peper en zout Was de groentes
Aan Tafel#38 Het perfecte toetje met een restje rijst
Er kwam een vraag binnen van iemand die regelmatig een restje rijst over heeft. Of we een recept hadden om daar iets lekker mee te maken. Rijstkoekjes of sushi zijn leuke opties. Maar vandaag delen we een heerlijk toetje naar Oud-Hollands recept. Rijstepap it is! Hier komt het recept Doe de gekookte rijst die je over hebt in een pan met een dikke bodem. Voeg daar melk, kaneel, steranijs, een vanillestokje met het eruit geschraapte merg en een snufje zout aan toe. (De verhouding is ongeveer 500 ml melk per 100 gram rijst) Breng het voorzichtig aan de kook
Aan Tafel#39 Week van de Schepping
De week waarin biddag valt, van 11 t/m 16 maart, is de Week van de Schepping. Die week staan we op verschillende manieren stil bij hoe we als rentmeesters op een verantwoorde, duurzame manier de aarde kunnen bewaren. Lees mee hoe Woord en Daad zich inzet om rechtvaardigheid en rentmeesterschap in de praktijk te brengen en wat er 11 maart in Gouda plaatsvindt… In de praktijk Woord en Daad zet zich in haar werk in om vanuit Bijbels perspectief aan duurzame verandering te werken voor mensen in armoede. Zo investeren we in Fair Factories; fabrieken met sociale impact voor
Aan Tafel#40 Op stap met de biddagkaart
De Week van de Schepping is bijna afgelopen. Lees hier de terugblik én een tip om dit weekend te doen met je (buur)kinderen of neefjes en nichtjes. Gaan jullie samen op stap? Verwondering Biddag ligt inmiddels achter ons. Thuis en in de kerk werd er gebeden voor gewas en arbeid. De hele week stond in het teken van de Schepping. Neem nog eens de tijd om psalm 104 te lezen en bid voor het behoud van de schepping en om wijze keuzes om ermee om te gaan. Ga bijvoorbeeld zorgvuldig om met voedsel, zodat er niets verspild hoeft te
Aan Tafel#41 Hoe verspillingsvrij ben jij?
Hoe verspil je minder voedsel? Dat is niet alleen de insteek van onze Aan Tafel! bewustwordingscampagne maar ook van de landelijke actie ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’ die deze maand is begonnen. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat driekwart van de Nederlandse gezinnen in actie wil komen tegen voedselverspilling. Jullie ook? Samen tegen voedselverspilling In Nederland wordt ongeveer een kwart van het voedsel verspild, wereldwijd zelfs een derde. Minder weggooien levert je 40 kilo voedsel per jaar op. Dat is beter voor het milieu, de portemonnee en voor mensen wereldwijd. Lees hier terug waarom Woord en Daad zich inzet
Aan Tafel#42 Spinaziesalade in april
Vandaag de dag kun je het hele jaar door alle soorten groente en fruit kopen. Weten we eigenlijk nog wel wat er groeit deze maand? Daarom geven we vandaag een inkijkje in de seizoensgroenten van april met een lekker recept. Duurzaam en daarom goed voor je medemens ver weg. Tegen armoede? Het bereiden van eten met seizoensgroenten is niet alleen lekker en gezond, het zorgt ook voor een lagere milieubelasting. Een derde van onze CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de productie en transport van ons voedsel. Je kan heel wat uitstoot vermijden als je met de seizoenen mee-eet, zo voorkom
Aan Tafel#43 THT over de datum
15 procent van de voedselverspilling in Nederland wordt veroorzaakt door houdbaarheidsdata die op verpakkingen van voedingsmiddelen zijn vermeld. Op bijna elke verpakking voor eten en drinken moet zo’n datum staan. Maar is zo’n datum echt nodig? Lees hier met welke houdbaarheidsdata je op moet passen én wanneer je je gezonde verstand kunt gebruiken. Pas hiermee op TGT staat voor ‘te gebruiken tot’ en tref je aan op producten die je maar kort kunt bewaren, zoals bijvoorbeeld vlees, vis, verse sappen en gesneden groente. Bij dergelijke producten staat deze aanduiding er niet voor niets op! Er kunnen na de vermelde
Aan Tafel#3 Red kilo’s voedsel met drie handige tips
Je gaat naar de supermarkt om boodschappen te doen en koopt veel meer dan de bedoeling was. Wat lekkere salades voor op brood, een paar koekjes voor de visite, en extra toetjes uit de aanbieding. Maar komt het ook allemaal op?
Aan Tafel#6 Kliekjes uit het restaurant: waarom niet?
Ober, heeft u misschien een tasje voor mij voor de restjes? Het is niet voor mezelf hoor, maar voor de hond. Zo kwam het fenomeen doggybag in de wereld. Waar het in het begin nog een beetje vreemd was, is het intussen volstrekt normaal dat je de restjes uit het restaurant mee naar huis kunt nemen.
Aan Tafel#21 Tops en flops van een gewoon gezin
dat probeert minder voedsel weg te gooien. Ik zal het maar eerlijk zeggen: wij krijgen niet de hoofdprijs voor het #nowaste gezin Op allerlei terreinen zijn we best groen bezig: we eten weinig vlees, kopen veel tweedehands en letten op fairtrade producten en minder plastic verpakkingen. Natuurlijk proberen we geen eten weg te gooien, maar als ik soms op internet zie wat een wonderen mensen met hun voedselresten danwel schillen danwel kruimels doen daar kunnen wij nog wat van leren!
Aan Tafel #19 World Fair Trade Day!
Zaterdag 12 mei 2018 is het World Fair Trade Day! Daarom is het deze week FAIR WEEK en zetten we de eerlijke projecten van Woord en Daad in het zonnetje. Lees mee en ontdek hoe fair jouw groente en fruit is!
Aan Tafel #20 Red de weesbanaan en meer
In supermarkten wordt veel voedsel weggegooid: gebroken verpakkingen, producten die over de datum zijn of fruit met een plekje. Hier is nog een wereld te winnen, maar ook jij kan er iets aan doen! Ben je klaar om voedsel te redden in de supermarkt?
Aan Tafel#24 De nieuwe FIER!
Woord en Daad geeft begin augustus de nieuwe FIER uit, een magazine voor christelijke vrouwen over bewust leven en eerlijke keuzes rond voedsel. Woord en Daad maakte het blad in samenwerking met uitgeverij de Banier. Tijdens de Terdege Zomerfair in Barneveld op 1 t/m 4 augustus wordt de FIER gelanceerd! Kom jij ook?
Aan Tafel#25 Drie verfrissende no-waste fruitdrankjes
Met het warme weer van afgelopen tijd is het belangrijk om goed te blijven drinken. Tegelijkertijd gaat fruit en groente snel overstuur. Wat is er dan leuker om van die overgebleven sinaasappel, wat restjes komkommer of kruiden lekker fruitwater te maken? Zo ga je verspilling tegen en heb je een lekker verfrissend drankje tijdens het warme weer. Lees snel verder voor drie verrassende fruitwater recepten.
Aan Tafel#31 Lespakket Aan Tafel! gelanceerd
Leuk nieuws: Woord en Daad ontwikkelde samen met Driestar Educatief het gratis lespakket Aan Tafel! voor kinderen van groep 7/8 van de basisschool. Een toffe manier om samen met kinderen na te denken over voedsel, verspilling en armoede wereldwijd. Ben jij juf, meester of heb je kinderen op de basisschool: lees dan snel door!
Aan Tafel#30 Bak dit heerlijke bananenbrood tegen verspilling
In de supermarkt zie je vaak losse bananen liggen. Eerder gaven we al de tip om juist díe bananen mee te nemen, zodat ze niet achterblijven en weggegooid worden. Maar wat doe je met al die bananen thuis? Je hebt er vast wel eens een paar bruin laten worden in de fruitschaal, al dan niet met fruitvliegjes eromheen. In dit Aan Tafel! bericht geven we je een heerlijk recept voor bananenbrood. Juist de bananen die er niet meer zo goed uitzien zijn extra zoet en geschikt.
Aan Tafel#8 Een dag geen vlees of een maand niet douchen?
Een lekker biefstukje met frietjes en salade of spekjes door de andijviestamppot. Voor de een is het eten van vlees puur genieten terwijl er ook een groep is die kiest voor een vegetarisch bestaan. Maar moet je kiezen tussen een van deze uitersten of is er een goede middenweg?
Aan Tafel #9 Tips voor een duurzame kerst!
December: een maand vol vieringen en saamhorigheid. De winkels liggen vol met lekker eten. Folders roepen je op zoveel mogelijk aan te schaffen. Hoe ga je daar bewust mee om? In dit Aan Tafel! bericht krijg je drie tips om duurzaam kerst te vieren. Lees snel door!
Aan Tafel#22 Ga verspilling tegen met deze app
Heb je er al van gehoord? De nieuwe app Too Good To Go tegen voedselverspilling! Winkels, bakkerijen, restaurants en supermarkten bieden hun eten tegen een lage prijs aan. Zo heb jij voor een koopje goede en lekkere producten en hoeven ondernemers niets weg te gooien.
Aan Tafel#23 Het leven van een Ugandese peper
In Uganda leveren duizenden zogeheten kleine boeren groente en fruit aan bedrijven die hun producten doorverkopen aan markten elders in de wereld. Maar de waardeketen zit vol obstakels. Niet al het voedsel haalt zijn eindbestemming. Lees je mee in het verhaal van de Ugandese peper?
Aan Tafel#26 Tips voor op vakantie en thuis
Op vakantie heb je vaak een heel ander ritme. Lekker uitslapen, boodschappen halen bij de campingwinkel of een vers stokbrood bij de Franse bakker. En s avonds pannenkoeken bakken op een skottelbraai of lekker uit eten. Juist op vakantie, als het wat warmer is dan normaal en je geen vast eetritme hebt, kan je sneller voedsel verspillen. Daarom geven we je wat tips voor op vakantie, maar ook voor als je lekker thuisblijft of al weg bent geweest.
Aan Tafel#27 Doe mee met de Aan Tafel! challenge
Wereldwijd gaat een derde(!) van ons voedsel verloren. Gemiddeld gooien mensen 41 kilo goed voedsel per jaar in de vuilnisbak. Dat kost veel geld, is slecht voor het milieu en heeft een negatief effect op de beschikbaarheid van voedsel voor anderen.
Aan Tafel#28 Oog hebben voor de armen
Wanneer u nu de oogst van uw land binnenhaalt, mag u de rand van uw akker niet helemaal afmaaien, en wat van uw oogst is blijven liggen, mag u niet oprapen. U mag ook uw wijngaard niet nalopen en de afgevallen druiven van uw wijngaard niet oprapen. U moet ze voor de arme en voor de vreemdeling achterlaten. Ik ben de HEERE, uw God. (Leviticus 19: 9, 10)
Aan Tafel#29 Zorg voor de schepping kost tijd
Een week lang geen voedsel weggooien. Helemaal niets. Zou jij dat kunnen? Mij is het niet gelukt. Een restje rijst, wat rode kool, een restje frietjes en wat oude broodkapjes verdwenen in de kliko. Hadden we maar kippen zei mijn echtgenoot, dan krijg je je voedselverspilling terug in de vorm van een ei. Maar goed, iets met een groot hok en niet genoeg plek in de tuin. Ooit komt het ervan.
Aan Tafel#2 Krijg gekke groentes terug op je bord
Als je een volkstuin hebt, ben je het wel gewend; tweebenige worteltjes, een tweelingcourget of kromme komkommer! Net zo lekker en gezond als de perfecte groenten. Maar waarom belanden deze groenten niet in de schappen?
Aan Tafel #4 Lekker lokaal koken: Hoe je de herfst op tafel krijgt
Seizoensgroenten van eigen bodem zijn niet alleen de trend van dit moment. Het is ook nog eens goed voor het milieu. Een derde van onze CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de productie en het transport van ons voedsel. Daarom vandaag een recept om de herfst op tafel te zetten met lokale groenten.
Aan Tafel#7 Maak je eigen gratis groentebouillon
Eerlijk is eerlijk: een bouillonblokje is superhandig tijdens het koken. Het geeft smaak aan gerechten en is een ideale basis voor een soepje. Maar wist je dat je ook eenvoudig zelf bouillon kunt maken? Makkelijker en leuker dan je denkt! Je kunt al je groenterestjes gebruiken. Een ideale manier om verspilling tegen te gaan dus.
Aan Tafel#11 Ga voedselverspilling tegen met deze heerlijke broodtaart
Er zijn van die restjes die veel mensen zelf niet opeten, maar óf weggooien óf aan de dieren geven. Gewoon omdat je er geen raad mee weet, want wat moet je nu met overgebleven broodkruimels uit de zak? Lees mee hoe je zelfs van broodkruimels iets lekkers maakt.
Aan Tafel#12 Iets nieuws onder de zon
Op het moment dat je dit leest is er een aantal Aan Tafel! ambassadeurs van Woord en Daad op bezoek in Burkina Faso. We hopen met eigen ogen te zien wat de samenwerking van Woord en Daad en de lokale partners daadwerkelijk betekent voor de mensen in de projecten; dat er hulp en hoop is voor onder andere de boerinnen in Burkina Faso.
Aan Tafel #13 Maak jij dit dubbel verantwoorde cashewnotentaartje?
Twee weken geleden bezocht ik met andere Aan Tafel! ambassadeurs een cashewfabriek in Burkina Faso, waarmee nauw wordt samenwerkt door Woord en Daad.
Aan Tafel#14 Water besparen doe je zo
In reclames zien we regelmatig de oproep om minder water te gebruiken en kinderen wordt al op jonge leeftijd geleerd dat de kraan dicht moet blijven tijdens het tandenpoetsen. Maar komt het water dat wij gebruiken eigenlijk wel altijd uit de kraan?
Aan Tafel#15 Op de bres voor de voedselbank
Bij de voedselbank is vaak een tekort aan verse groente en fruit, terwijl we veel voedsel verspillen. Die tegenstelling wil ik terugdringen zegt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Lees in dit Aan Tafel! bericht hoe je zelf aan de slag kunt met twee toffe acties!
Aan Tafel#44 Wat is er veel gebeurd!
Zo’n twee jaar geleden startte Woord en Daad de Aan Tafel! campagne. Met als doel: bewustwording creëren om uiteindelijk minder voedsel te verspillen. En wat is er veel gebeurd! In dit allerlaatste Aan Tafel! bericht lees je dat allemaal nog eens terug. Waarom tegen voedselverspilling? Wereldwijd wordt een derde van al het voedsel verspild. Minder weggooien levert je 40 kilo voedsel per jaar op. Dat is beter voor het milieu, de portemonnee en voor mensen wereldwijd. Lees hier terug waarom Woord en Daad zich inzet tegen voedselverspilling en wat we wereldwijd doen. Wat is er veel gebeurd!
Aan Tafel #5 Oproep: Ga jij de uitdaging aan?
Als onderdeel van de bewustwordingscampagne Aan Tafel! zoekt Woord en Daad enthousiaste vrouwen die zich als ambassadeur willen inzetten om voedselverspilling in Nederland op de kaart te zetten. Iets voor jou of je zus, tante, vriendin? Lees snel door!
Aan Tafel#10 Dit doet Woord en Daad tegen voedselverspilling
We zijn al een paar maanden bezig met het Aan Tafel! project om hier in Nederland duurzaam te leven en voedselverspilling tegen te gaan. Maar hoe zet Woord en Daad zich wereldwijd in voor duurzaam voedsel en tegen voedselverspilling?