Steun cashewboeren in West-Afrika

Kraak die noot!

Toekomst voor cashewboeren in West-Afrika

Boer Dauda Kanu (28 jaar) uit Sierra Leone investeerde in cashewbomen. Hij wil graag dat zijn kinderen naar school kunnen en Engels leren, een taal die hij niet spreekt. Duizenden cashewboeren in Sierra Leone, Benin en Burkina Faso willen geld verdienen zodat hun kinderen naar school kunnen, ze medicijnen kunnen kopen en ze hun gezin dagelijks een maaltijd kunnen geven. De ambitie van de boeren is er, maar de cashewmarkt kent uitdagingen. Er zijn een aantal harde noten te kraken voordat de boeren hun ambities echt waar kunnen maken. Woord en Daad ondersteunt hen hierbij.

Pride of Africa cashewnoten

Pride of Africa cashewnoten. Voor u: gezond en heerlijk van smaak. Voor de lokale bevolking in West-Afrika: levensveranderend.

Woord en Daad steunt cashewboeren in West-Afrika

Verdeeld over twee projecten ondersteunt Woord en Daad, samen met lokale partners, de cashewboeren in West-Afrika. In 2020 is het nieuwste cashewproject gestart in Sierra Leone, daar staat de sector nog in de kinderschoenen. De boeren oogsten veel cashews, maar als er niemand is die de noten koopt, verdienen ze er niets aan. We ondersteunen de boeren om nieuwe (export)markten te vinden.

In Burkina Faso en Benin ondersteunen we al enkele jaren de cashewboeren en werken we samen met twee lokale cashewfabrieken. We trainen bijvoorbeeld de boeren zodat de kwaliteit van de cashews goed genoeg is voor de fabriek. Deze fabrieken kopen de ruwe noten tegen een eerlijke prijs en verwerken ze tot de cashews zoals we die in Nederland kennen. Wist u dat deze cashews ook in Nederland te koop zijn?

3.000

cashewboeren in Sierra Leone getraind aan het einde van de projectperiode

4.000

boeren getraind in Burkina Faso aan het einde van de projectperiode

6.000

boeren getraind in Benin aan het einde van de projectperiode

#1 Kennis over de cashewbomen

De boom waar de cashewnoten aan groeien is een makkelijke soort. Hij past zich gemakkelijk aan de omgeving aan en ook als de boer niet naar de boom omkijkt, geeft die vrucht. We trainen boeren in Benin, Burkina Faso en Sierra Leone zodat ze hun oogst kunnen optimaliseren. Door goed voor de bomen te zorgen en ze te snoeien, levert de boom bijvoorbeeld meer noten op. Dat levert de boer meer geld op.

#2 Een nieuwe afzetmarkt

Internationaal is er veel vraag naar cashewnoten en worden er ook goede prijzen betaald. Export is voor de boeren in Sierra Leone een grote stap. We koppelen de boeren aan een exporteur. De exporteur betaalt de boeren een eerlijke prijs en verkoopt de noten op de internationale markt. Daardoor krijgen de boeren een goed inkomen.

#3 Verwerking van de noten

De ruwe cashewnoten moeten worden verwerkt voordat je ze kunt eten. Op dit moment is er in Sierra Leone geen fabriek die de noten kan kraken en branden. Op termijn willen we onderzoeken of het rendabel is om een verwerkingsfabriek op te zetten. In Burkina Faso en Benin werken we al samen met twee cashewfabrieken. De fabriek betaalt een eerlijke prijs aan de boer en de fabriek biedt werkgelegenheid in de gemeenschap.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring